Pengawal curi berlian RM66j

on 31 Januari 2014

London: Seorang pengawal peribadi wanita mencuri berlian yang jarang ditemui bernilai £12 juta (RM66.1 juta) daripada bekas isteri seorang daripada lelaki terkaya di dunia.
Dia juga menggantikan berlian berkenaan dengan batu permata palsu yang tidak berharga.
Fatimah Lim, 35, dituduh mencuri dua berlian besar daripada peti simpanan di kediaman Mariam Aziz, bekas isteri Sultan Brunei di London.

Mahkamah agung Isleworth semalam diberitahu Fatimah dituduh menggantikan berlian biru 12.71 karat yang berbentuk buah pir dan berharga £7.6 juta (RM41.9 juta) itu dan berlian kuning 27.1 karat berbentuk segi empat tepat berharga £600,000 (RM3.3 juta) dengan batu permata palsu yang berharga £150 (RM827) setiap satu bagi melangsaikan hutangnya.
Foto
FATIMAH

Fatimah yang juga warga Singapura dikatakan mencuri berlian itu dari kediaman majikannya di Kensington, barat London selepas memperdaya anak perempuan Mariam agar membenarkan dia meminjam batu permata itu selama beberapa jam.

Dia juga dituduh mencuri £3.3 juta (RM18.2 juta) gelang berlian selepas Mariam memberinya untuk disimpan di peti simpanan.

Ketika Mariam meminta barang kemas itu semula, Fatimah menafikan yang Mariam memberikan barang kemas itu kepadanya sebaliknya menyalahkan pembantu rumah majikannya.

Fatimah menjual barang kemas itu yang diberikan Sultan Brunei kepada Mariam ketika perkahwinan mereka. Berlian biru itu dibeli dari kedai emas di Hilton Park Lane pada 1986. 

Mariam, bekas pramugari Brunei yang berketurunan Jepun dan Scotland mempunyai empat anak sepanjang 21 tahun perkahwinannya dengan Sultan Brunei. 

Mahkamah dimaklumkan selepas mencuri berlian itu, Fatimah membawanya kepada tukang emas di Hatton Garden untuk dijual, mendakwa ia adalah hadiah daripada majikannya untuk ibunya yang dikatakan menjadi setiausaha peribadi kepada bekas isteri sultan itu. 

Kecurian itu hanya disedari pada Disember 2009 apabila Mariam meminta anak angkatnya, Afifa Abduallah mengambil berlian itu yang sudah diikat dengan cincin kembali ke Hilton untuk diperbaiki saiznya. - Agensi
sumber : mymetro

2 ditukul hingga mati

New York: Seorang lelaki mengaku membelasah teman wanita dan anak perempuan kekasihnya itu hingga mati menggunakan tukul kerana menyangka mereka ‘ahli sihir’ yang menjampinya.
Carlos Amarillo, 44, memukul kekasihnya Estrella Castaneda, 56, dan anak wanita itu Lina, 24, kerana menyangka mereka pengamal ilmu hitam voodoo untuk menjampinya di rumah mereka pada jam 12.15 tengah malam. 
Foto
AMARILLO ditahan polis.

Amarillo sendiri menelefon polis selepas membelasah dua wanita itu hingga mati.

Menurut timbalan pendakwa raya Richard A Brown, Amarillo mengaku bertanggungjawab kepada operator 911 yang menjawab panggilannya. 

“Dia dilaporkan berkata: ‘Dua wanita maut dibunuh. Saya yang bunuh dengan tukul kerana mereka ahli sihir. Saya disampuk dan mahu polis bunuh saya’,” katanya. 

Amarillo juga dilihat berjalan di depan rumahnya sambil memeluk Injil dan berkata “Saya bunuh mereka” berulang kali. 

Jirannya Jorge Carrion berkata, isterinya yang berada di rumah ketika kejadian terdengar bunyi bising seperti seseorang dipukul dengan kuat. 

“Dia terdengar bunyi hentaman pada dinding rumah jiran kami, namun tiada jeritan,” katanya.- Agensi
sumber : mymetro

Bersilat depan pokok sena

Alor Setar: “Anak saya beritahu dia ternampak kelibat lembaga wanita merayau-merayau di kawasan tangga sebuah blok bangunan berhampiran kelas mereka sambil mengajaknya bermain-main menyebabkannya terus menjerit dan ia ‘berjangkit’ kepada pelajar lain.”
Ibu kepada seorang pelajar perempuan berusia 15 tahun yang enggan dikenali itu berkata, anaknya tidak sedarkan diri selepas mendakwa melihat kelibat berupa wanita berkenaan.
Dalam kejadian jam 9 pagi, semalam, sesi pembelajaran di Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Jabi, Pokok Sena, di sini, bertukar gempar apabila kira-kira 30 pelajar perempuan tingkatan dua, tiga dan lima serta dua guru wanita berusia 20-an diserang histeria.

Kejadian dipercayai bermula daripada seorang pelajar perempuan sebelum berjangkit seorang demi seorang hingga mereka terpaksa dibawa ke surau sekolah untuk dipulihkan.
Foto
SEORANG pelajar ditenangkan rakan dan guru selepas diserang histeria, semalam.

Berikutan kejadian itu, seorang pelajar perempuan dihantar ke Hospital Sultanah Bahiyah (HSB), di sini, dipercayai akibat kancing gigi.
sumber : mymetro

Arkib Blog

 
© borak kosong All Rights Reserved