Dua dipenjara angkara Twitter

on 26 Januari 2014

London: Dua individu yang menghantar mesej ancaman kepada aktivis wanita Caroline Criado-Perez melalui Twitter semalam dijatuhi hukuman penjara.
Isabella Sorley, 23, dari Newcastle-upon-Tyne dipenjara 12 minggu, manakala John Nimmo, 25, dari selatan Shields dipenjara lapan minggu.

Caroline berkata, dia berasa lega selepas hakim menjatuhkan hukuman berkenaan terhadap kedua-dua tertuduh.
Mesej itu diterimanya Julai tahun lalu selepas dia mengetuai kempen di media sosial agar tokoh wanita ditampilkan pada not kertas Bank of England. Nimmo turut menyasarkan Ahli Parlimen Parti Buruh, Stella Creasy yang juga tokoh berprofil tinggi yang menyokong kempen berkenaan.

Mahkamah diberitahu satu daripada mesej di Twitter itu berbunyi: “Pergi mati kamu. Pergi bunuh diri.” Isabella dituduh menghantar mesej yang berbunyi: “Saya baru keluar dari penjara dan gembira untuk menanam kamu!” Hakim Howard Riddle berkata, kedua-dua mangsa hidup dalam ketakutan selepas menerima mesej berkenaan. Caroline dikatakan ketakutan setiap kali loceng rumahnya berbunyi, manakala Stella memasang butang kecemasan di kediamannya sejak mendapat mesej ugutan itu. Mahkamah juga dimaklumkan bahawa Isabella, individu lepasan universiti turut disabitkan dengan 25 pertuduhan sebelum ini terutama kesalahan mabuk dan salah laku. Ketika diikat jamin untuk kes itu, dia juga melakukan dua kesalahan menyerang anggota polis.

Bagaimanapun, peguamnya Sean Caulfield berkata, anak guamnya itu menjadi mangsa kepada teknologi baru kerana Isabella dikatakan tidak memahami kesan perbuatannya terhadap orang lain. Isabella dikatakan menghantar mesej dengan tujuan untuk berseronok. - Agensi
sumber : mymetro

Hukum macam lembu

Sungkai: Seorang guru Bahasa Inggeris sebuah sekolah jenis kebangsaan Cina, di sini, bertindak melampaui batas apabila memperlakukan dua muridnya seperti lembu dengan menggantungkan loceng di leher dan memberi rumput sebagai makanan, Khamis lalu.
Hukuman tidak masuk akal itu dikenakan terhadap murid tahun empat itu hanya kerana mereka gagal menyiapkan kerja sekolah diberi.

Terkejut selepas mengetahui mengenai kejadian itu, ibu seorang daripada mereka membuat laporan di Balai Polis Sungkai, kelmarin. Yarnis Kasuma Dewi Zainal Aripin, 32, berkata, anaknya kini trauma dengan kejadian itu berikutan dikutuk dengan panggilan ‘lembu’ oleh murid lain, terutama rakan sekelas serta turut takut untuk ke sekolah.
“Ketika buat laporan polis, guru Bahasa Inggeris itu bersama guru besar turut hadir dan mereka mengaku mengenakan hukuman tidak masuk akal itu dan meminta maaf.

“Bagaimanapun, lebih memeranjatkan kami, guru besar terbabit mengakui, hukuman menggantung loceng di leher beberapa kali dikenakan terhadap beberapa murid lain sebagai denda tidak membuat kerja sekolah,” katanya dalam sidang media di Surau Awamiah, Taman Permai, di sini, semalam.

Yarnis berkata, guru besar itu mendakwa hukuman menggantung loceng di leher tidak mendapat bantahan ibu bapa lain.
Foto
DUA murid yang mendakwa diberi rumput sebagai makanan.
“Saya kesal dengan tindakan pihak sekolah. terutama guru Bahasa Inggeris yang baru tahun lalu dipindahkan ke sekolah itu. Saya bukan hantar dia ke sekolah tentera hingga perlu didenda sedemikian rupa.

“Harap Pejabat Pendidikan Daerah (PPD) mengenakan hukuman setimpal terhadap guru berkenaan, termasuk memindahkannya. kerana anak kami ‘takut’ ke sekolah lagi untuk berdepan dengannya,” katanya.
Ibu seorang lagi murid yang turut dikenakan hukuman sama, Siti Aisyah Hashim, 32, kecewa kerana tidak menyangka guru berkenaan sanggup melakukan perbuatan seumpama itu.

Katanya, memang guru terbabit dan guru besar menemui mereka di balai polis selepas laporan dibuat serta meminta maaf, namun ia seperti tidak ikhlas.

“Sejurus selepas berbincang di balai polis dan memohon maaf, mereka terus berlalu pergi tanpa menemui atau berkata apa-apa kepada kami. Malah, kami pula diberi cadangan oleh PPD untuk memindahkan anak ke sekolah lain.

“Kami terpaksa menghantar anak ke sekolah sama kerana berdekatan rumah. Anak kami mengikuti pelajaran aliran Cina sejak tadika lagi, lebih baik pindahkan guru itu, bukan anak kami,” katanya.

Anak Siti Aisyah yang hadir sama dalam sidang media berkenaan, turut menceritakan apa berlaku dan melakonkan semula bagaimana dia dan rakan sekelasnya didenda dengan hukuman memakai loceng serta diberi rumput.
sumber : mymetro

Bertukar gambar bogel

Kuala Lumpur: Sepatutnya mereka menghabiskan masa menelaah pelajaran, tapi segelintir remaja perempuan bawah umur di negara ini lebih kemaruk bertukar-tukar gambar bogel sesama jantina menerusi telefon bimbit sebelum hubungan songsang mereka berakhir di ranjang.
Lebih membimbangkan, gejala tidak sihat itu membabitkan pelajar sekolah seawal usia 13 tahun dengan aplikasi telefon pintar seperti WeChat dan Line sebagai medan mencari pasangan songsang. 
Mendedahkan perkara itu, seorang wanita mahu dikenali sebagai Mia, 25, berkata, dia dipelawa hampir 30 wanita,termasuk gadis bawah umur, yang berminat menjadikannya pasangan songsang selepas berhubung melalui WeChat. 

“Saya pasti semua mereka lesbian. Walaupun baru dua hari berkenalan, mereka tanpa segan silu menghantar gambar bogel mereka kepada saya dan meminta saya menghantar gambar sama kepada mereka.

“Selepas itu ada yang ajak saya ke hotel untuk melakukan hubungan seks songsang,” katanya ketika ditemui Metro Ahad disini.\
sumber : mymetro

Arkib Blog

 
© borak kosong All Rights Reserved