Arca arnab dalam ‘telinga’ Mandela

on 24 Januari 2014

Pretoria: Tugu peringatan Nelson Mandela setinggi 9 meter menimbulkan kemarahan pihak berkuasa Afrika Selatan apabila terdapat arca arnab kecil pada telinga tugu berkenaan.
Tugu peringatan gangsa yang diletakkan di pekarangan kompleks kerajaan di Pretoria selepas pengebumian Mandela pada 16 Disember di catatkan sebagai tugu terbesar mewakili pejuang antiaparteid itu. Pihak berkuasa mengarahkan arca arnab kecil itu dibuang daripada tugu berkenaan dan menyifatkannya sebagai penghinaan terhadap Mandela dan perjuangannya.

Jabatan Kesenian dan Kebudayaan negara berkenaan berkata mereka tidak sedar pembina tugu itu -Andre Prinsloo dan Ruhan Janse van Vuuren- menambah arca arnab sebagai simbol kerja mereka. “Ia tidak sepatutnya berada di situ,” kata jurucakap jabatan berkenaan, Mogomotsi Mogodiri “Tugu itu menjadi lambang kebanggaan seluruh warga Afrika Selatan,” katanya dalam satu kenyataan. Patung arnab itu hanya disedari minggu lalu, sebulan selepas tugu itu dirasmikan di Bangunan Kesatuan.
Pembinaan tugu Mandela dengan tangan terbuka itu melambangkan pengiktirafan terhadap perjuangannya -Agensi
Foto
ARCA arnab berkenaan dianggap penghinaan terhadap Mandela dan perjuangannya.
sumber : mymetro

Tawar RM433j untuk kahwini anak lesbian

Hong Kong: Seorang jutawan tempatan menggandakan jumlah tawaran wang kepada mana-mana lelaki yang berjaya menambat hati anak perempuannya yang lesbian untuk berkahwin.
Tawarannya sebanyak HK$500 juta (RM215 juta) yang dibuat tahun lalu sudah menarik minat 20,000 calon dua tahun lalu.

Cecil Chao, 77, mengikut laporan The Edge Malaysia, menggandakan tawaran itu kepada RM433.1 juta kepada lelaki yang berjaya menawan hati anaknya, Gigi.
“Saya tidak mahu masuk campur dalam urusan peribadi kehidupan anak saya. Saya cuma mahu dia berkahwin dengan baik dan mendapat anak yang bakal mewarisi perniagaan saya,” kata Chao Tetapi tindakan Chao membuat tawaran untuk mencari jodoh buat anaknya menyebabkan Gigi dan “pasangannya” Sean Eav kecewa.

“Saya tidak yakin tawaran itu akan menemukan saya dengan lelaki idaman saya,” kata Gigi kepada sebuah media tempatan.

“Saya lebih gembira dan berbaik dengan lelaki yang sanggup menderma kepada badan kebajikan saya dan yang penting, mereka tidak kisah saya sudah mempunyai ‘isteri’. “Terakhir sekali, terima kasih ayah, saya sayang ayah juga,” katanya dalam satu kenyataan, di sini semalam.
Foto
CHAO dan anaknya, Gigi dalam gambar yang dirakam beberapa tahun lalu.
Gigi dilaporkan hampir mengahwini Eav - pasangannya selama sembilan tahun - dalam satu majlis di Perancis pada awal 2012, kerana perkahwinan sesama jantina tidak diiktiraf di Hong Kong.

Tawaran Chao yang mendapat perhatian seluruh dunia sebelum ini gagal mengubah pendirian Gigi mengenai cara hidupnya.
Gigi memberitahu media, tindakan ayahnya itu melambangkan betapa besar kasih sayang ayahnya terhadapnya.

Pengarah filem dari Britain, Sacha Baron dilaporkan sedang menyiapkan sebuah filem berdasarkan kisah Chao dan Gigi. - AFP
sumber : mymetro

Janji kereta dapat tilam

Melaka: Terpedaya dengan hadiah lumayan termasuk Toyota Camry, Honda City dan pakej umrah bernilai RM60,000, seorang pesara kerugian RM12,800 selepas diperdaya sindiket gores dan menang di negeri ini.
Mangsa yang mahu dikenali sebagai Ahmad, 66, berkata, dia kerugian RM12,800 selepas memberikan wang berkenaan kepada sindiket itu secara berperingkat dari Disember lalu hingga pertengahan bulan ini.
Katanya, dalam kejadian jam 11 pagi 25 Disember lalu itu, dia yang baru saja keluar daripada kereta di tempat letak kenderaan di sebuah pasar raya di Jalan Panglima Awang, didatangi dua lelaki berusia 20-an.

“Sebaik menutup pintu kereta mereka mengoyakkan kertas mendakwa saya menang cabutan bertuah dan berpeluang memenangi Totoya Camry, Honda City dan pakej umrah bernilai RM60,000 atau wang tunai RM28,000.
Foto
MANGSA gores dan menang di temu ramah wartawan.

“Namun, untuk mengetahui hadiah lumayan yang bakal dimenangi, mereka meminta saya membuat bayaran pendahuluan RM12,800,” katanya ketika ditemui di Pejabat Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (PPDNKK) di Wisma Persekutuan, Pusat Dagangan Antarabangsa Melaka (MITC), di sini, semalam.
sumber : mymetro

Arkib Blog

 
© borak kosong All Rights Reserved