Ingin bantu warga miskin, lelaki Saudi buat peti sejuk di depan rumah

on 20 Mei 2014Seorang lelaki tinggal di Kota Ha'il, sebelah barat laut Arab Saudi, datang dengan idea cemerlang untuk memberi makan warga miskin di lingkungannya dan menghindari mereka dari 'rasa malu' dengan cara meminta-minta.


Lelaki enggan disebutkan identitinya itu memasang sebuah peti sejuk di jalan di depan rumahnya dan mengundang para tetangganya untuk menyumbangkan makanan lebih mereka, sehingga orang-orang yang kelaparan boleh datang dan mengambil makanan itu, seperti dilansir situs the Huffington Post, Jumaat (9/5), mengutip laporan surat kabar Gulf News.


Gagasannya itu telah menarik perhatian internasional, setelah Ulama Shaikh Mohammad al-Araifi memuji tindakan beramalnya itu di akaun Twitter miliknya dengan sebuah gambar peti sejuk amal itu.


"Saya selalu mengatakan warga dari Kota Ha'il murah hati. Seorang lelaki menempatkan sebuah kulkas di luar rumahnya untuk mendapatkan makanan, sebuah tindakan amal secara langsung bagi warga miskin," kata dia, dalam terjemahan dilansir oleh BBC. "Oh betapa saya mencintai Anda, Ha'il!"


Para pengguna Twitter juga memuji tindakan sederhana dilakukan lelaki itu.


"Itulah apa yang kita perlukan: Sebuah tindakan sederhana, tapi idea cemerlang yang jauh dalam membantu orang," tulis seorang pengguna dengan nama akaun Sniper, menurut Gulf News. "Idea itu sekarang harus dapat diadopsi dan semua masjid-masjid besar di negara ini harus menempatkan peti sejuk untuk mengambil dan mendistribusikan makanan."


Seorang warga negara kebangsaan Baharain, Salah, mengatakan kepada Gulf News bahwa konsep peti sejuk amal itu harus diadopsi di Bahrain selama bulan suci Ramadan yang akan dimulai pada akhir Jun nanti.


"Ini adalah sebuah tindakan amal yang besar yang dapat membuat banyak orang bahagia dan puas, ucap dia. "Ada faktor makanan, tapi ada juga dimensi rohani, terutama selama bulan suci ketika orang sangat terlibat dalam tindakan beramal.borakkosong.com
Ranking: 5

{ 1 komen... read them below or add one }

Catat Ulasan

Arkib Blog

 
© borak kosong All Rights Reserved