Pemuda tak mengaku aib ibu

on 27 Januari 2014

Kota Bharu: Seorang pemuda berusia 20 tahun yang sebelum ini mengaku bersalah atas dua tuduhan menyebabkan kecederaan dan hendak mengaibkan kehormatan ibu kandungnya, menukar pengakuan di Mahkamah Majistret, di sini, semalam.
Tertuduh, Mohammed Nor Alief Abdul Maleq Ab Manan, mengaku tidak bersalah atas tuduhan itu di hadapan Majistret Nik Habri Muhamad.
Mengikut kertas pertuduhan, dia didakwa dengan sengaja menyebabkan kecederaan terhadap ibunya dengan menggunakan sebatang kayu penyapu bentuk bulat bersalut plastik warna merah berukuran kira-kira 57 sentimeter panjang, di Taman Intan, Lorong LPP, Lundang, di sini, pada jam 6.30 petang, 21 Disember 2013.
Dakwaan dibuat mengikut Seksyen 324 Kanun Keseksaan yang jika sabit kesalahan boleh dihukum penjara sehingga tiga tahun atau denda atau sebat atau mana-mana dua daripada seksaan itu.
Berdasarkan pertuduhan kedua, dia didakwa dengan maksud hendak mengaibkan kehormatan ke atas ibunya sambil menyebut perkataan dan menunjukkan aksi lucah dengan maksud perkataan itu didengar dan aksi itu dilihat ibunya di tempat sama pada jam 8 malam, 20 Disember 2013.
Dakwaan dibuat mengikut Seksyen 509 Kanun Keseksaan yang jika sabit kesalahan boleh dihukum penjara hingga lima tahun atau denda atau kedua-duanya sekali.
Pada prosiding semalam, tertuduh turut mengaku tidak bersalah terhadap satu lagi tuduhan iaitu gagal mengemukakan kad pengenalan apabila diminta pegawai polis untuk pemeriksaan di alamat sama pada jam 8 malam, 21 Disember 2013.
sumber : mymetro
Ranking: 5

{ 0 komen... read them below or add one }

Catat Ulasan

Arkib Blog

 
© borak kosong All Rights Reserved