Lelaki ini selamba raba awek ini

on 30 Disember 2013
Lanjut lelong dara

Rio de Janeiro: Catarina Migliorini, pelajar kolej berusia 23 tahun di Brazil yang menjadi tumpuan dunia kerana melelong daranya, kini mengiklankan lagi untuk melelong daranya itu.
Pada masa sama, wanita itu juga menimbang untuk menerima lamaran seorang jutawan Arab. Pada 2012, seorang jutawan Jepun menawar Catarina AS$780,000 (RM2.6 juta) untuk membeli daranya menerusi lelongan secara online.

Bagaimanapun, urusan jual beli itu gagal dan dia sekali lagi melelong daranya menerusi laman web VirginsWanted2.com.
Tawaran itu dilanjutkan dari 12 Disember hingga 12 Februari. Catarina juga berkata, dia menerima lamaran daripada seorang jutawan Arab.

Tanpa mendedahkan identiti lelaki itu, Catarina memberitahu mereka saling berbual menerusi Skype dan menyifatkan lelaki berkenaan sebagai ‘penganut Islam progresif.’ “Saya mengambil keputusan untuk meneruskan tawaran itu. Pada masa sama, saya menerima lamaran daripada seorang jutawan Arab. dan kini menimbangnya kerana ia membabitkan perkahwinan.

“Memandangkan musim panas menjelang dan sudah tentu banyak parti diadakan, saya mengambil keputusan untuk melanjutkan lelongan itu bagi sambil menimbang tawaran itu. “Jutawan Arab itu kelihatan begitu romantik dan menguasai 11 bahasa. Dia berumur antara 35 dan 40 tahun, kacak dan pintar. “Dia tinggal di rumah agam. Saya melihatnya menerusi skype,” katanya.
Foto
CATARINA
Bagaimanapun, menurut Catarina, lelaki itu tidak bersetuju dengan tindakannya melelong daranya sehingga sanggup menawarkan AS$1.5 juta (RM4.9juta) kepadanya supaya menghentikan lelongan itu, berkahwin dengannya dan berpindah ke negara asalnya.

“Dia tidak suka dengan tindakan saya. Dia anggap tidak sesuai kerana saya cantik, muda, berbakat dan cerdik.
“Dia mahu mengahwini saya dan mencadangkan kami bertemu di Malta supaya dapat berkenalan lebih rapat.

“Malta negara berkecuali dan saya boleh membawa keluarga saya. Semuanya dia akan tanggung.

“Saya suka berbual dengannya kerana dia penyayang, romantik dan pintar. Tetapi saya tidak mahu berkahwin kerana ia membabitkan wang yang banyak. “ Ia membabitkan perasaan cinta dan saya tidak mahu terikat,” katanya. - AFP
sumber : mymetro

Pencuri telan rantai emas dipaksa makan 96 pisang

Mumbai: Seorang pencuri dipaksa makan 96 biji pisang dalam masa 24 jam dalam usaha untuk membolehkan dia mengeluarkan semula rantai emas yang ditelannya.
Damu Gupta, 28, meragut rantai milik seorang doktor beberapa minit sebelum mangsa menaiki kereta api di Mumbai.

Bagaimanapun, mangsa, Dr Sheetal Kamble yang menyedari rantainya diragut menjerit sebelum penumpang lain mengejar Gupta.
Suspek yang panik kemudian menelan rantai seberat 11 gram itu. Ketika orang ramai menangkapnya mereka gagal menemui rantai yang dicurinya menyebabkan dia dilepaskan.

Bagaimanapun, seorang saksi yang melihat Gupta menelan rantai itu melaporkan kejadian kepada polis yang bertugas di stesen kereta api berkenaan.

Gupta ditahan ketika kereta api berhenti di stesen berikunya sebelum dia dihantar ke hospital untuk menjalani pemeriksaan X-ray. Hasil pemeriksaan menunjukkan rantai itu berada dalam perutnya.
Polis memaksa dia menelan 96 pisang dalam masa sehari dan akhirnya rantai berkenaan keluar selepas dia membuang air besar. Gupta mengaku mencuri rantai itu dan menelannya kerana bimbang dibelasah orang ramai. - Agensi
sumber : mymetro

Cincin orang jantan

Perhatikan rakan lelaki di sekeliling. Tentu ada yang perasan antara mereka yang memakai aksesori seperti cincin. Mungkin mereka ingin dilihat bergaya atau sekadar suka-suka.
Biasanya cincin memberi gambaran terhadap wanita sama ada sempena pertunangan atau sekadar hiasan diri. Pun begitu, cincin turut menjadi pilihan buat jejaka untuk berhias. 
Golongan remaja khususnya, suka bergaya dengan aksesori cincin dan menggunakan ukiran kreatif tertentu agar ia nampak unik seperti tulisan nama dan simbol ‘love’. Jangan tak percaya lelaki turut memilikinya! 

Namun begitu, ramai beranggapan hanya lelaki ‘lembut’ yang menyarung cincin di jari, tidak pula buat lelaki bertubuh maskulin. Anda silap. Cuba perhatikan semula!

Sebuah perkahwinan misalnya, jika dulu hanya pengantin perempuan saja yang akan disarungkan cincin selepas ijab kabul tapi kini ia berpasangan. Malahan berserta corak yang sama, cuma berbeza kandungan material dalamnya.


Kesan celah jari

Pemakaian cincin bukan saja memberikan kesan kemerahan pada jari wanita tapi turut terkena kepada lelaki terutama bila pakai terlalu lama. Barangkali mereka alergik. 

Selain turut menjejaskan pekerjaan lelaki untuk menjalankan tugas, misalnya jurulatih sukan yang memerlukan mereka sentiasa bersedia dan tangkas dalam memberi latihan kepada anak buah masing-masing. Bahkan mereka dilarang memakai barang kemas ketika latihan diadakan. Bimbang jika mengganggu rutin terbabit atau risiko kehilangan perhiasan itu.

Jika diperhatikan, biasanya kerjaya yang memerlukan anggota berpakaian seragam dilarang memakai barangan kemas. Ia bertujuan menjaga disiplin ketika bertugas termasuk latihan kawad kaki yang memerlukan ketangkasan bergerak. 


Perlu tahu 

Benar, tidak ada salahnya untuk lelaki mengenakan cincin namun diingatkan jari tengah, ibu jari dan telunjuk adalah dilarang sama sekali oleh Rasulullah SAW untuk kaum lelaki menyarung sebarang bentuk cincin. 

Suatu ketika dulu, Rasulullah pernah melarang Saidina Ali daripada menyarungkan cincin pada mana-mana jari yang dinyatakan tadi. 

Kaum lelaki (Islam) dilarang memakai cincin yang diperbuat daripada emas, tembaga dan besi. Cuma dihalalkan memakai cincin perak saja. Pun begitu, bagi yang berminat untuk mempunyai cincin batu dibenarkan hanya batu akik.


Jaga hati 

Bagi pengurus bank, Muhammad Amar Ghazali, 27, pemakaian cincin adalah sebagai aksesori tambahan bagi lelaki selain jam tangan. 

“Nak dikatakan lelaki turut minat memakai cincin seperti perempuan, tidak juga kerana ramai juga orang sekarang yang memakainya berpasangan.

“Seperti saya, hanya memakai cincin ketika keluar bersama kekasih terutama bila nak jaga hati si dia yang suka melihat jari ada cincin. 

“Tapi semasa bersiap untuk ke pejabat saya akan memastikan cincin sudah ditanggalkan kerana tidak mahu ada rakan sepejabat mempersoalkannya nanti.

“Bagi saya, lelaki yang memakai cincin ini mempunyai perwatakan menarik. Mereka ada daya tarikan tersendiri,” katanya.


Kaki perempuan

Seorang pelajar kolej swasta, Nurhanani Muzammir, 22, berkata, dia tidak suka melihat lelaki memakai cincin kerana nampak janggal dan kurang ‘macho’. Cukup sekadar jam tangan.

“Pelik melihat lelaki memakai cincin. Disebabkan itu, ramai lelaki bercincin ingin berkenalan akan saya tolak mentah-mentah. 

“Bagi saya, lelaki yang memakai cincin dilihat seperti ‘kaki perempuan’ yang suka bertukar pasangan. Jadi saya tak dapat nak hapuskan perasaan tak suka itu agar menjadi suka. Selain berasa malu untuk perkenalkan teman lelaki kepada keluarga jika dia memakai cincin,” katanya.
sumber : mymetro

Takut dapat RM1 juta

Seremban: “Sebaik mengetahui saya memenangi wang bernilai RM1 juta, saya menangis kerana gembira ditambah takut memikirkan keselamatan diri selepas ini,” kata suri rumah, Rokeah Mohd Sidek, 77, yang menerima ‘durian runtuh’ sebaik diumumkan pemenang Cabutan Istimewa Sijil Simpanan Premium (SSP) oleh Bank Simpanan Nasional (BSN), kelmarin.
Lebih menarik, ibu kepada empat anak itu bercadang mahu mengeluarkan semula wang simpanan dalam SSP itu minggu ini berikutan tidak nampak hasil selama 23 tahun melabur, sebelum dibantah anak lelakinya berusia 40 tahun yang juga seorang guru. 
“Sepatutnya minggu ini saya mengeluarkan wang simpanan itu kerana memikirkan tidak mahu lagi menyimpan dengan BSN, sebelum anak lelaki meminta supaya membiarkan saja. 

“Tidak sangka belum sempat saya mengeluarkan wang itu, semalam (kelmarin) saya diumumkan memenangi wang RM1 juta,” katanya ketika ditemui di rumahnya, di sini, semalam.
Foto
Rokeah Mohd Sidek

Katanya yang sudah kematian suami berkata, dia mula menyimpan RM300 hingga RM400 sebulan menggunakan wang pencen suami yang dulu bertugas sebagai guru.
sumber : mymetro

Arkib Blog

 
© borak kosong All Rights Reserved