Tampal kulit dada di muka

on 01 November 2013

Beijing: Sekumpulan pakar perubatan China berjaya menjalankan pembedahan memasang wajah baru untuk seorang gadis yang cacat akibat melecur, lapor media semalam.
Lebih menarik wajah gantian itu adalah hasil kulit yang tumbuh secara klinikal pada dada gadis terbabit.
Pembedahan itu dijalankan di bandar Fuzhou, Fujian, tenggara China.
Selepas pembedahan itu berjaya, Xu Jianmei, 17, sedar dengan dagu, kelopak mata dan telinga yang baru.
Foto
WAJAH baru Xu selepas menjalani pembedahan selama lapan jam.
Xu ditimpa kemalangan ketika dia berusia lima tahun.
Kebakaran itu menyebabkan dia mengalami kecederaan parah pada wajahnya. 

Disebabkan kemiskinan ibu bapa Xu tidak dapat menghantarnya mendapatkan rawatan yang sewajarnya, memaksa dia hidup dengan wajah tidak sempurna.

Namun Xu diberi harapan baru selepas ditemui sekumpulan pakar perubatan yang menawarkan pembedahan percuma kepadanya. 

Kini, selepas 12 tahun Xu dapat mengukir senyuman dengan sempurna.

Pembedahan dijayakan selepas pakar perubatan membina kulit dan struktur baru menggunakan tisu dadanya.

Pasukan perubatan terbabit mengimplan saluran darah dari kaki Xu ke dadanya dan menggunakan belon berisi air bagi meregangkan kulit di bahagian itu.

Ia dilakukan dengan teliti bagi mendapatkan kulit secukupnya untuk dijadikan wajah baru Xu.

Klip video daripada prosedur pembedahan selama lapan jam menunjukkan Xu terbaring di katil dalam keadaan tidak sedarkan diri.

Wajahnya kelihatan membengkak tetapi lapisan kulit baru yang licin kini menutupi wajahnya yang penuh dengan kesan melecur. 

Ketua pasukan pembedahan itu, Jiang Chenhong berkata, dengan wajah baru itu Xu boleh menzahirkan ekspresi wajahnya dengan lebih tepat. - Agensi
sumber : mymetro

Tergergaji kantung zakar

Beijing: Seorang pekerja binaan di Shunde di wilayah Guandong cedera teruk selepas tergergaji kantung zakarnya dengan gergaji elektrik ketika memotong kayu.
Pekerja itu yang masih dirawat di sebuah hospital di Guangdong berkata, dia tiba-tiba merasa sakit pada kemaluannya tetapi tidak tahu puncanya. 
Selepas menyedari dia tergergaji kantung zakarnya, dia pengsan. 

Lelaki itu, Chen yang berusia 40-an berkata, dia mencangkung sambil gergaji kayu.

Melihat dia rebah ke tanah dengan seluar berlumuran darah, rakan sekerjanya serta-merta menghantarnya ke hospital. Rakannya juga terkejut melihat satu daripada buah zakar Chen terjatuh di sebelahnya.

Doktor di hospital berkenaan berkata, ini kali pertama mereka berdepan dengan kes seumpama itu. 

Kantung zakarnya terkoyak sepanjang tiga sentimeter, menyebabkan buah zakarnya jatuh. 

Mujur selepas menjalani pembedahan beberapa jam, buah zakar Chen dapat dimasukkan semula. - Agensi
sumber : mymetro

Pocong sudah boleh mengundi

Kalimantan: Seorang penduduk Kalimantan Barat, Pocong akhirnya diiktiraf pengundi sah oleh Suruhanjaya Pilihan Raya Umum (KPU) selepas mengesahkan lelaki itu benar-benar wujud.
Nama Pocong dimasukkan dalam senarai pengundi bagi pilihan raya tahun depan selepas pegawai di Singkawang membuat bantahan rasmi kepada KPU di Jakarta yang enggan memasukkan namanya kerana menganggapnya sebagai gurauan. 
“Pegawai kami di Singkawang menunjukkan gambar Pocong bersama mereka,” kata Pengerusi KPU Husni Kamil Manik pada seminar di Jakarta Isnin lalu. 

“Mereka turut memberi kad keluarga Pocong untuk menyokong kewujudannya,” katanya.

Pocong ialah karakter paling popular dalam cerita seram masyarakat Indonesia. Ia sejenis hantu berbungkus kain kafan yang kerap digambarkan menghantui penduduk.

Keputusan dibuat ketika KPU bertungkus-lumus mengemaskini senarai pengundi yang akan diterbitkan minggu depan. 

Pada masa lalu, kesilapan biasa yang dibuat pegawai KPU tempatan termasuk nama sama, nama orang yang sudah mati atau tak wujud dikatakan direka oleh pegawai parti politik tertentu dengan tujuan untuk menipu dalam pilihan raya. - AFP
sumber : mymetro

Wanita sumbang RM100,000 hanya dapat foto masjid

Kuala Lumpur: Seorang jurutera pembinaan syarikat swasta yang ingin dikenali sebagai Azizan, meluahkan rasa bimbang berikutan ibu mentuanya juga sudah melabur kira-kira RM100,000 kepada seorang ‘ustaz’ yang kononnya juga diamanahkan untuk mengutip derma bagi membina masjid di Kemboja.
“Selama tiga tahun menderma untuk masjid yang dikatakan ingin dibina itu, ibu mentua hanya pernah mendapat sekeping gambar masjid yang masih dalam pembinaan, itupun selepas diminta berulang kali.

“Saya jadi bimbang apabila terdapat ustaz yang sanggup menyeleweng derma yang diberikan orang Islam yang betul-betul mahu melihat masjid dibina di kawasan yang miskin,” katanya.
Menurutnya, dia tidak pernah berjumpa dengan ustaz yang menerima wang derma daripada ibu mentuanya berikutan sibuk bekerja dan duduk jauh daripada ibu mentua.

“Saya tinggal di Kuala Lumpur dan mentua di Johor. Jadi, saya dan isteri hanya menolong ibu mentua ketika ingin memasukkan wang ke akaun ustaz berkenaan.

“Jika benar terdapat projek membina masjid seperti yang dikatakan, sekurang-kurangnya hantarlah gambar atau bukti lain yang boleh membuatkan kami percaya,” katanya.
Katanya, dia turut memberi sumbangan untuk ibadah korban baru-baru ini kepada ustaz berkenaan di negara itu, namun tiada sebarang gambar dihantar kepadanya yang menunjukkan ibadah itu dijalankan sehingga menimbulkan perasaan curiga terhadap aktiviti ustaz itu.
sumber : mymetro

Lelaki Ini Datang Kerumah Sakit Dengan Kepala Tertancap Pisau

Lelaki di China ini datang kerumah sakit dengan kepakla tertancap pisau serta darah yang bercucuran membuat pihak rumah sakit langsung menyuruhnya masuk keruang periksa dokter. Lelaki di China bernama Ho Lung datang kerumah sakit dengan keadaan yang sangat mengerikan sebuah pisau yang tertancap di kepalanya membuat banyak orang yang melihat Ho Lung menjadi takut.

 Anehnya dengan pisau yang tertancap di kepala Ho Lung tidak merasakan sakit sama sekali padahal dari hasil oemeriksaan dokter, akibat dari tusukan pisau dikepala Ho Lung sudah kehilangan pembuluh darah utama hal ini yang membuat pria ini mencucurkan darah yang cukup banyak. Dokter pun akhirnya memilih untuk melakukan operasi untuk mecabut pisau yang ada dikepalanya, dengan hati hati dokter perlu waktu 3 jam  untuk mengeluarkan pisau yang tertancap. 

Ketika di tanya oleh dokter kenapa bisa sampai ada pisau tertancap di kepala pria ini hanya menjawab jika ini hanya kesalahan konyol. “Dia tidak memberikan rinciannya. Dia bilang seperti bermain dengan seorang teman dan permainan itu menjadi salah hingga salah satunya berakhir dengan pisau di kepala. Itu hanya kesalahan konyol dan boleh terjadi pada siapa pun,” ujar dokter menerangkan jawaban Lung.

Sumber : 

Kedai buku ini menampilkan gambar-gambar poster seorang model cantik yang sedang membaca sambil telanjang

Sebuah toko atau kedai buku, yang juga merupakan toko buku terbesar di Nanjing, China, menuai kontroversi dan kecaman pengunjungnya dan masyarakat kerana menampilkan gambar-gambar poster seorang model cantik yang sedang membaca sambil telanjang yang berukuran besar di seluruh bahagian toko.

Nanjing Naked Bookstore
Toko buku ini selalu ramai pengunjung

Ini merupakan strategi marketing toko buku tersebut untuk menuai publisitas. Namun bukan citra positif yang didapat melainkan reputasi buruk karena dikatakan dapat memberi dampak buruk bagi anak-anak yang mengunjungi toko buku.

Nanjing Naked Bookstore
Seorang pria asyik membaca buku seolah tidak tergoda dan tidak peduli dengan gambar di depannya

"Bagaimana mungkin anak-anak akan menjadi pintar kalau mereka melihat gambar ini?," gerutu seorang laki-laki yang bersama bocah laki-lakinya mengunjungi toko buku ini untuk membeli buku bagi si anak yang dia katakan amat gemar membaca.

Nanjing Naked Bookstore
Apakah pria ini minta diambilkan buku oleh wanita "polos" ini?

Konsep dekorasi toko semacam ini menurut Manager Toko bertujuan agar para pembaca merasa senang menjelajahi seluruh koleksi yang dijual serta untuk merangsang para pembaca agar berpikiran terbuka (open minded).

Nanjing Naked Bookstore
Seorang ibu dan putranya sedang melihat katalog buku di depan gambar model tersebut

Toko buku yang merupakan cabang jaringan toko buku popular asal Singapura ini diminta untuk menyingkirkan materi promosi yang mengganggu yang mereka pasang sejak 27 Oktober 2013 tersebut. Namun hingga kini mereka juga belum melakukannya.

Nanjing Naked Bookstore
Gambar ini seolah "menantang" siapapun untuk bergabung dan membaca

Nanjing Naked Bookstore
Bahkan toilet pun tidak luput dari gambar seperti ini

Sungguh sebuah alasan yang konyol dan tidak masuk akal.
(China Times, Asia One)

Arkib Blog

 
© borak kosong All Rights Reserved