Derita lepas disahkan ‘mati’

on 13 Oktober 2013

Findlay: Seorang lelaki Ohio mendapati tiada jalan mudah untuk dia kembali hidup selepas disahkan mati.
Donald Miller Jr ke mahkamah minggu lalu untuk memohon supaya hakim menarik balik keputusan mengesahkan dia mati selepas hilang dari rumahnya selama lapan tahun pada 1994.

Hakim bagaimanapun menolak permohonan itu dengan alasan melebihi tempoh tiga tahun yang dibenarkan untuk menukar sesuatu sijil kematian.
Hakim Mahkamah Probet Wilayah Hancock Allan Davis menyifatkan kes itu sebagai pelik.

“Seorang lelaki duduk di mahkamah. Dia kelihatan sihat,” kata Davis yang memberitahu Miller mengenai had tiga tahun itu jelas.

“Saya tak tahu apa yang berlaku nanti, tetapi mengikut undang-undang kamu sah mati,” kata hakim itu.
Miller muncul di mahkamah selepas hilang lapan tahun lalu untuk memohon lesen memandu dan mengaktifkan semula nombor Keselamatan Sosialnya.

Bekas isterinya menghalang tindakan Miller dengan berkata, dia tidak mempunyai wang membayar balik bantuan Keselamatan Sosial untuk dia dan dua anak mereka selepas Miller disahkan mati.
Robin Miller berkata, bekas suaminya menghilangkan diri kerana menanggung hutang $26,000 (RM77,000) pada 1994.

Miller yang kini tinggal di bandar Ohio di Fostoria memberitahu hakim dia hilang pada 1980-an kerana dibuang kerja dan ketagih arak. Dia tinggal di Florida dan Georgia sebelum kembali ke Ohio pada 2005.

Ibu bapa Miller memberitahu mengenai kematiannya selepas dia pulang ke Ohio. “Perkara ini berlaku di luar jangkaan saya. Saya lenyap kemudian berakhir di beberapa tempat lain,” kata Miller. - AP
sumber : mymetro
Ranking: 5

{ 0 komen... read them below or add one }

Catat Ulasan

Arkib Blog

 
© borak kosong All Rights Reserved