Duit lebur diperdaya CEO

on 21 Jun 2013

Kuala Lumpur: Impian empat individu untuk memiliki sebuah kedai serbaneka 24 jam berkecai bersama wang pelaburan RM131,000 yang didakwa sudah dibayar kepada sebuah syarikat yang sepatutnya menguruskan pembukaan premis itu di Wangsa Maju, lebih setahun lalu.
Mereka mendakwa, Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) syarikat terbabit lesap bersama wang itu sebagai pendahuluan pelaburan perniagaan francais bernilai RM1.17 juta.

Pegawai aplikasi teknologi maklumat Azhari Nordin, 47, berkata, dia tertarik dengan konsep perniagaan kedai serbaneka 24 jam melalui sistem francais itu selepas terbaca mengenainya di sebuah akhbar pada Disember 2011.
“Kami turut dijanjikan mendapat barangan 1Malaysia, Koperasi 1Malaysia selain modal permulaan yang rendah mengikut pakej ditawarkan iaitu bermula dengan RM15,000, RM30,000 atau RM35,000,” katanya, semalam.

Lebih meyakinkannya apabila melihat jenama kedai itu sudah mempunyai beberapa cawangan selain didakwa mendapat kerjasama melalui skim pembiayaan francais Perbadanan Nasional Berhad (PNS), Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK), Majlis Amanah Rakyat (MARA), Suruhanjaya Koperasi Malaysia (SKM) serta beberapa agensi lain.

“Pada Disember 2011, saya bertemu dengan CEO syarikat terbabit yang dilantik pemilik kedai serbaneka terbabit menjadi pihak ketiga untuk menguruskan urusan pembayaran membuka kedai yang difrancaiskan itu.
Foto
MANGSA penipuan kedai serbaneka menunjukkan laporan yang dibuat.
“Kemudian pada 1 Januari 2012, saya membuat bayaran deposit pertama kepadanya berjumlah RM13,000, iaitu lima peratus daripada pakej kedai RM260,000 dan tambahan lagi RM17,250 tiga minggu kemudian.

“Setelah beberapa minggu berlalu, saya menghubunginya semula untuk bertanyakan status kedai, tetapi pelbagai alasan diberikan sehinggalah pada September tahun lalu saya minta wang deposit dikembalikan, tetapi sehingga ke hari ini, dia lesap bersama keseluruhan wang RM30,250.
Mangsa lain, Shaiful Nizam Saad, 36, berkata, dia kerugian RM35,250 selepas menjelaskan deposit pakej membuka kedai serbaneka bernilai RM325,000 pada Disember 2012.

“CEO lelaki berusia lingkungan 40-an itu memberitahu mendapat tawaran PNB, tetapi apabila menghubungi PNB mereka dimaklumkan tidak pernah berurusan dengan syarikat terbabit.

“Pelbagai alasan diberikan sehingga kini saya gagal mendapatkan semula wang yang dibayar,” katanya.

Peniaga Mohamed Zuhri Sharif, 29, dan kontraktor Zulkifli Mohd Sahar, 24, yang turut menjadi mangsa masing-masing membabitkan pelaburan berjumlah RM30,250 dan RM35,250 menggesa pihak berkuasa menyiasat kewujudan syarikat terbabit.

“Kami yakin, lelaki terbabit hanya mahu menggunakan peluang ini untuk menipu mangsa, malah semasa membuat laporan polis, kami diberitahu terdapat 35 lagi individu lain menerima nasib seperti kami yang mungkin dilakukan individu sama,” katanya.
sumber : mymetro
Ranking: 5

{ 0 komen... read them below or add one }

Catat Ulasan

Arkib Blog

 
© borak kosong All Rights Reserved