Aktres muda disimbah asid

on 23 Jun 2013

Peshawar: Seorang aktres muda melecur teruk selepas menjadi mangsa serangan asid di barat laut Pakistan semalam, kata polis dan keluarga mangsa.
Remaja yang cuma dikenali sebagai Bushra, 18, popular selepas muncul dalam beberapa filem, drama dan teater diserang ketika tidur di kediamannya di bandar Nowshera, kira-kira 148 kilometer di barat laut Islamabad. Abang Bushra, Prevez Khan berkata, seorang lelaki memanjat tembok rumah mereka pada awal pagi menyimbah asid itu ke arah mangsa sebelum melarikan diri.

Pegawai polis tempatan Sultan Khan mengesahkan insiden itu.
Katanya, Bushra dikejarkan ke Hospital Lady Reading di Peshawar.

“Doktor berkata, 33 peratus daripada muka dan bahu Bushra melecur akibat serangan asid berkenaan,” katanya.

Bagaimanapun, keadaan remaja terbabit kini semakin stabil setelah menerima rawatan.
Sementara itu, Pervez membuat laporan polis terhadap penerbit drama televisyen tempatan, Shaukat Khan, kerana mendakwa lelaki terbabit marah apabila Bushra menolak lamarannya. Serangan terhadap artis bukanlah asing di Pakistan. Pada 18 Jun 2012, seorang penyanyi kelahiran Lembah Swat, Ghazala Javed, ditembak mati bersama bapanya oleh sekumpulan lelaki bersenjata.

Ghazala - ketika itu berusia 24 tahun - dan bapanya ditembak ketika mereka keluar dari salun kecantikan di Peshawar.
Suami Ghazala dilaporkan bergaduh dengannya dan menjadi punca pembunuhan berkenaan. Penderitaan mangsa serangan asid menjadi fokus filem dokumentari 40 minit, Saving Face yang menjadi pemenang Oscar diterbit dan diarahkan wanita negara itu Sharmeen Obaid-Chinoy tahun lalu. - AFP
sumber : mymetro
Ranking: 5

{ 0 komen... read them below or add one }

Catat Ulasan

Arkib Blog

 
© borak kosong All Rights Reserved