Melihat Dengan Dekat Jambatan “Jiaozhou Bay” 42,4 Km Terpanjang di Dunia

on 27 Ogos 2012

China membuka jambatan terpanjang di dunia yang melintasi laut untuk lalu-lintas umum. Jambatan sepanjang 42,4 kilometer tersebut menghubungkan kota pantai di timur Qingdao dengan Huangdao di Teluk Jiaozhou. Media pemerintah, Khamis (30/6), melaporkan jambatan tersebut sudah lulus uji bangunan dan dibuka untuk lalu-lintas umum hari Khamis.



Jambatan ini 4 kilometer lebih panjang dibandingkan pemegang rekod sebelumnya Lake Pontchartrain Causeway di Louisiana, AS. Diperlukan waktu empat tahun untuk membangunnya dan media pemerintah melaporkan biaya projek tersebut sebesar US$1,55 miliar. Jambatan ini ditopang dengan lebih dari 5.200 tiang. Bangunan ini diharapkan dapat dipakai lebih 30 ribu kendaraan setiap hari dan dilaporkan dapat memotong perjalanan antara Qingdao dan Huangdao sampai 30 minit.



Meskipun demikian jambatan laut ini kemungkinan tidak akan lama menjadi yang terpanjang di dunia. Tahun 2009, China mulai membangun jambatan yang menghubungkan Daerah Guangdong, pusat industri manufaktur utama China, dengan Hong Kong dan Macau. Namun hanya 35 kilometer dari bangunan yang dijadualkan akan dibuka tahun 2016 tersebut yang akan berada di atas air.



[Gambar] Dilanggar trak,diseret van sejauh 7km

Susah membayangkan bagaimana nasib lelaki ini bila kita melihat kejadian yang sangat tragik menimpanya, bagaimana tidak  sudahlah di langgar trak dan kemudian diserek sebuah van sejauh 7 km hingga separuh kepala bahagian kirinya rosak, namun tetap selamat.

Keadaan wajah Yanshan ketika sudah beransur pilih

 Cai Yanshan ketika itu menaiki motor namun malang baginya sehingga dia terlibat kemalangan dengan sebuah trak dan terpelanting. Kemudian sebuah van melintas hingga tubuhnya terseret kedalam chasis mobil tersebut.

Saksi  yang melihatnya terus mengejar van tersebut hingga 7 km,  dan orang menyangka  Yanshan tidak terselamatkan. Hingga van tersebut diberhentikan lalu mereka tidak melihat adanya tanda tubuh dibawah van Namun mereka dikejutkan dengan bunyi handphone yang berdering dibawah van dan ternyata isteri Yanshan yang menelefon dan mangsa sendiri sudah tak sedarkan diri.

Keadaan kepala Yanshan beberapa hari setelah kejadian, sangat parah 

Akhirnya Yanshan di bawa untuk pertolongan kehospital terdekat. Dr Wu Xiaowei yang menangani kes Yanshan mengatakan susah dipercayai melihat keadaan luka yang dialami mangsa boleh terselamat, apalagi tengkorak  kepalanya saja juga tergores oleh jalanan.

Tertangkap Kamera CCTV ..Lelaki Cuba Perkosa Wanita di Pintu Lift Apartment di Rusia

Skala kejahatan pembunuhan dan pemerkosaan meningkat di Rusia. Untuk memantau pihak beruasa memasang kamera cctv di tempat yang selalu berlakunya kejahatan. Berikut ini video cctv yang menangkap aksi jahat seorang lelaki yang cuba memperkosa mangsanya. Video ini boleh menjadi pengalaman bagi kita untuk mencegah kejahatan tersebut...



Karya Seni Daripada Kotoran Manusia

Sebuah pameran seni yang mempamerkan karya yang terbuat daripada kotoran manusia, berlangsung di Galeri Moorabbin, Australia. Kotoran yang diubah menjadi karya seni tersebut, merupakan kotoran dari senimannya sendiri.

Bagi sebahagian besar orang, kotoran manusia tentunya tidak boleh diolah ulang. Berbeza dengan Georgia Mattingley yang merubah kotorannya sendiri menjadi sebuah karya seni.

Dia bahkan merubah kotorannya tersebut menjadi sebuah karya seni yang berwarna-warni. Sebahagian besar pengunjung pameran mahasiswa Monash University ini bahkan tidak akan pernah menyedari, jika karya seni tersebut terbuat dari kotorannya Mattingley.

Pameran ini mengetengahkan banyak karya dari Mattingley yang terbuat dari kotorannya serta dipadukan dengan bunga, daun bahkan, kristal.

Mahasiswi berusia 21 tahun ini mengaku jika dirinya amat terpana melihat warna dari sisa makanannya sejak berusia 13 tahun. Baginya pameran ini dianggapnya sebagai sebuah eksplorasi makna dari keindahan proses makan dan mengkonsumsi makanan dikehidupan sehari-hari.

"Saya sudah mencoba berbagai macam cara untuk mengubah sesuatu yang vulgar dan menjijikan, menjadi sebuah benda yang indah dan memiliki arti," ungkap Mattingley s

Sumber : http://ujung-bumi.blogspot.com

Penyanyi Cantik Korea Jatuh di Atas Pentas


VIVAnews - Penyanyi cantik Korea, IU, menerima penghargaan di majlis '2011 Melon Music Awards'. Penyanyi berwajah imut ini meraih penghargaan dalam kategori 'Best Song of the Year' untuk lagunya yang berjudul 'Good Day'.

Saat namanya disebut meraih penghargaan, IU yang duduk di deretan penonton begitu terkesima. Ia pun dengan cepat langsung berjalan ke arah panggung. IU berjalan dengan terburu-buru kerana begitu senangnya mendapatkan penghargaan.

Begitu antusias dan bersemangatnya, IU tak hati-hati. Kakinya yang mengenakan sepatu high heels terselip di antara pentas kecil dengan pentas utama. Alhasil, ia terjatuh cukup keras.

Insiden tersebut tentu saja membuat heboh para penonton yang menghadiri acara itu. IU sangat malu kerana adegan yang menarik perhatian penonton dan media itu. Ia tersenyum untuk menutupi rasa malunya sambil berusaha untuk berdiri kembali.

IU berjalan sedikit tertatih-tatih menuju podium untuk mengucapkan kata sambutan kemenangannya.

"Halo semua, ini IU," katanya sambil tersenyum malu.

IU kemudian melanjutkan ucapan kemenangannya dengan mengucapkan terima kasih kepada orangtuanya dan anggota pengurusannya. Lalu, kembali ke tempat duduknya.



[Gambar] Lelaki terjun bangunan nak bunuh diri







apalah malang lelaki ini sampai sanggup mengambil tindakan yang
sebegini....


Ada sekolah di China melarang pelajarnya berdekatan tidak kurang 20 inci

Baru-baru ini, sebuah sekolah di Kota Chengdu melarang pelajar lelaki dan wanita untuk saling berdekatan. Para pelajar berbeza jenis kelamin diharuskan menjaga jarak minima 20 inci atau setengah meter.

Pihak sekolah Yandao Jie Middle School menyatakan pembatasan tersebut agar pelajar tak terlalu intim satu sama lain di lingkungan sekolah. Aturan ini dikeluarkan demi mengajarkan para remaja sopan santun.

Bila kedapatan pelajar saling berdekatan, mereka akan mendapat peringatan. Hukuman terberat yang diterima remaja pelajar yang tak patuh adalah dikeluarkan dari sekolah.

Seperti dikutip Telegraph, pihak sekolah memberikan catatan bagi setiap murid yang akan melanjutkan pendidikan ke sekolah terbaik atau sekolah di luar negeri, angkatan bersenjata atau ke parti komunis China.

Menurut media tempatan China, aturan baru mengenai pergaulan remaja di sekolah untuk memberikan pelajaran kesopanan pada pelajar. Di negeri China setiap pelajar diajarkan segala sesuatu, dari cara makan, berbaris, hingga berbicara.

Sekolah Jie Yandao, sekolah mewajibkan tiap pelajarnya berpakaian kemas dan sesuai ketentuan, serta jarak ideal lelaki dan perempuan iaitu 70 cm - 1 meter.

Korang rasa apa yang buat awek berbikini terlopong?


agaknya apa yang buat dia terlopong
jom
kita
cari
jawapannya
di bawah ini....

v


v


v


v


v


v


v


v


v




ooo...rupanya awek super model buat dia terperanjat dan terlopong

[Gambar] Detik kelahiran seorang bayi dalam sebuah keluarga miskin

Semua dilakukan dengan penuh risiko baik untuk siibu
mahupun anak yang dikandungnya....

Saat-saat mahu melahirkan, di dalam rumah yang sangat sederhana sekali 

Keadaan kandungannya sedang diperiksa

Ketika merasakan kesakitan di malam yang gelap, dengan hanya diterangi lilin

Ketika menunggu kelahiran

Selepas bayi sudah dilahirkan...tali pusat belum dipotong

 bayinya dibiarkan tanpa pakaian

Semiskin manapun bayi tetap diberikan susu....

sumber: kaskus.us

Perkahwinan teraneh , pengantin berusia 4 dan 6 tahun

Usia Pengantin 4 tahun dan 6 tahun .Mungkin inilah Pesta Perkahwinan yang paling aneh dan lucu yang pernah ada di dunia.. Peristiwa yang jarang terjadi dan mengundang tawa yang cukup meriah sekali saat kedua pasangan pengantin ini mengucapkan janji nikah di depan ramai orang menyaksikannya.

Sepasang Chimpanze zoo di Hefei, daerah Anhui China timur merayakan perkahwinan mereka dalam suatu upacara yang dihadiri para undangan dan fotografer. Chimpanze jantan bernama, Yangyang berusia empat tahun dan yang betina, Wanxing berusia enam tahun. Uniknya Chimpanze tersebut diberi seperti  pasangan manusia. Diberi pakaian, pita, topi serta karangan bunga. Bahkan dalam perayaan tersebut keduanya juga saling berciuman dan minum bersama disaksikan para undangan dan fotografer.





Suami baran lenyek kereta isteri

SUNGAI BULOH: Seorang suami yang cemburu kerana mengesyaki isterinya menjalin hubungan sulit dengan lelaki lain bertindak ‘gila’ apabila memandu lori tiga tan lalu merempuh dan melenyek kereta isterinya yang diletakkan di luar pagar rumah sehingga remuk, malam kelmarin.
Bagaimanapun, isterinya yang berusia 30-an tiada di dalam kereta berkenaan sebaliknya berada di rumah ketika suaminya melepaskan geram.
Dalam kejadian jam 11.30 malam di rumah pasangan itu di Taman Suria berhampiran Kampung Desa Aman, di sini, suami terbabit yang juga pemandu lori naik angin dan melepaskan kemarahan itu dengan merempuh Myvi SE hitam milik isterinya beberapa kali sehingga remuk.

Menurut jiran pasangan itu yang mahu dikenali sebagai Wong, 40, dia melihat suspek pulang ke rumah sejam sebelum kejadian, namun tidak mendengar pergaduhan di antara pasangan itu.

“Saya nampak lelaki itu masuk ke dalam rumah dan tidak lama selepas itu terdengar dentuman kuat sebelum paip di depan rumah saya pecah dan memancutkan air.

sumber : myMetro

Anjing Pintar, Boleh Main Perang-perangan


BEIJING - Seorang lelaki China mengatakan, anjing peliharaannya yang cerdas mampu berjalan mundur dengan menggunakan kedua kaki belakangnya sejauh 1,6 kilometer setiap hari, anjing itu bahkan dapat bermain perang-perangan.

Hu Xianwei, yang berasal dari Provinsi Hebei mengatakan, anjing peliharaannya yang baru berusia empat tahun sudah memiliki banyak keahlian yang cukup unik.

Hu akhirnya memutuskan untuk mengajari anjing peliharaanya berbagai macam keahlian lain seperti berdiri dengan menggunakan kedua kaki belakangnya, berjongkok, dan melambaikan kakinya. Anjing pintar itu hanya perlu sekitar satu atau dua hari untuk menguasai berbagai macam trik yang diajari majikannya.

"Keahlian terbaiknya adalah bermain perang-perangan denganku. Ketika aku menunjuk tanganku ke arahnya, seolah-olah seperti sebuah pistol, ia akan berdiri dan tidak akan bergerak sampai aku mengatakan 'Bang!' lalu ia jatuh ke lantai dan pura-pura mati," tambah Hu, seperti dikutip Orange, Selasa (06/12/2011).

Hu membawa Zhu-zhu, anjing tersebut untuk berjalan-jalan setiap hari dan anjingnya pun kerap menunjukkan keahliannya dihadapan banyak orang, Hu juga mengatakan, dirinya tidak memiliki keinginan untuk menjual peliharaan kesayangannya tersebut.(rhs)

Penjual bubur paling glamour

Cuba perhatikan apa yang buat dia glamour...
Agak-agak apa?
Motornya buat dia glomour..
Kawasaki Ninja 110 RR..
POWER TU.....
buat jual bubur je..


Gempak beb..jual selipar guna Ferrari




ishh..gila betul

Ada Ular Menempel Di Dress Jennifer Lopez

Siapa kata ular tak boleh dijadikan aksesori? Jennifer Lopez, atau akrab dikenal J.Lo, sudah membuktikannya.

Saat menghadiri konferensi pers untuk mengumumkan konsert kolaborasinya bersama Enrique Iglesias, Isnin (30/4/2012) terlihat sebuah aksesori ular berukuran life-size melilit tubuh J.Lo, dari punggung hingga leher.

Bentuk lilitan aksesori ular yang terbuat dari manik-manik itu tak hanya membuat penampilan J.Lo terlihat fashion forward saja, tapi turut mempertegas lekukan tubuhnya yang seksi itu.

Plus, panel hitam pada optical ilussion dress rancangan Lanvin yang dikenakannya turut memberikan siluet yang seksi.

Saat itu, J.Lo juga mengenakan pump model mary jane rekaan Giuseppe Zanotti.

Sumber : http://www.tribunnews.com

Berhati-hati bila pakai tshirt


bahaya kalau main suka pakai tshirt..nanti orang lain
salah tafsir...

Barbie football khusus untuk wanita





Harganya 10,000 euro

Inilah hukuman brutal seorang ibu kerana anaknya tak pandai belajar


Di negara kita, sudah biasa jika anak murid yang nakal dihukum berdiri di depan kelas atau di luar pintu kelas. Tapi, di Amerika lebih parah lagi. Baru-baru ini seorang ibu di Florida, Rhonda Holder, menghukum anaknya, James Mond III, berdiri di pinggir jalan setiap hari. Tidak hanya berdiri, Rhonda juga menyuruh James Mond III, membawa kad manila yang telah ditulis olehnya.

Tulisan itu sendiri berbunyi "I DID 4 Questions on my F-Cat AND Said I Wasn't Going to Do it!GPA 1.22... Honk if I NEED [an] Education". Kekesalan Rhonda kerana nilai pelajaran sekolah anaknya yang tidak pernah bagus. Parahnya, Rhonda akan memaksa anaknya yang baru berumur 15 tahun itu untuk terus berdiri di jalan sampai prestasi akademiknya membaik. "Sampai dia berfikir pendidikan itu penting baru dia boleh meninggalkan jalan tersebut," ujarnya.

Sementara, James Mond III kepada Nydailynews.com mengatakan nilai sekolahnya memburuk kerana guru-guru tempat dia bersekolah tidak peduli pada dirinya.

Percaya Atau Tidak, Perusahaan Ini Menjual Lingerie Khusus Untuk Lelaki


Pada dasarnya lingerie memang diperuntukan bagi para wanita, namun percaya atau tidak, sekarang ini ternyata ada lingerie yang tersedia bagi laki-laki. Parahnya lagi,lingerie khusus lelaki ini tidak mempunyai perbezaan yang ketera dibandingkan lingerie wanita pada umumnya.
XDress.com adalah perushaan online yang memproduksi lingerie khusus lelaki ini, mereka menyediakan lingerie dari yang berbahan sutra hingga transparant. Mungkin akan kesal membacanya, tetapi dengan harga yang relatif terjangkau, Anda sudah boleh memiliki lingerie untuk lelaki. Dunia sudah mahu kiamat nampaknya.

Walau Gemuk, Model - Model Ini Tetap Pose Bogel

SIAPA kata tubuh seksi hanya dimiliki wanita-wanita berpinggang langsing? Model-model bertubuh gemuk –atau yang trend dengan istilah plus-size models- mampu menampik stigma ini.

Walau urniakan timbunan lemak di beberapa bahagian tubuh, mereka tak takut untuk menunjukkan bahawa beauty belongs to every women.


Natalie Laughlin


Model kelahiran Trinidad ini awalnya tak menyangka akan mendapat jolokan sebagai Cindy Crawford versi plus size. Kehadirannya mampu menangkis anggapan bahawa dunia modeling hanya milik para wanita bertubuh kurus, yang kebanyakan di antaranya rela dihinggapi anoreksia demi mendapat lekuk tubuh idaman.


Barbara Brickner

Pertama kali mendapat tawaran sebagai model, Brickner sempat menolaknya mentah-mentah. Ia mengaku takut tubuhnya hanya dijadikan bahan eksploitasi yang kemudian membuatnya sebagai bahan ejekan di media. Namun bayaran besar, perjalanan ke berbagai penjuru dunia, dan populariti membuatnya rela meninggalkan keraguannya. Kini wajah Brickner telah tampil sebagai ikon di beberapa brand ternama, seperti Eddie Bauer dan Target.


Christina Mendez

Wanita asal New York ini tidak hanya cantik, ia juga dikenal sebagai wanita yang tangguh. Hidup bersama anaknya yang mengidap autisme, Mendez mendedikasikan waktunya sebagai juru cakap bersama Autism Speaks, organisasi yang mendukung pendidikan bagi anak-anak penghidap autis.


Crystal Renn


Namanya yang terdengar seperti bintang porno, Renn kini melonjak sebagai salah satu model plus-size terpopuler. Tuntutan dari pihak agensi untuk dapat terlihat lebih langsing membuatnya sempat mengalami gangguan pencernaan akibat diet. Namun Renn akhirnya menyedari, big is beautiful. Saat ini, Renn menjadi satu-satunya model bertubuh tambun yang pernah tampil di sampul majalah Vogue di empat negara sekaligus.


Whitney Thompson

Thompson menggegarkan dunia penyiaran setelah menjadi satu-satunya model bertubuh gemuk yang meraih juara pertama untuk reality show America’s Next Top Model. Si perang dari Florida ini sukses menyingkirkan para rivalnya yang bertubuh sintal di season ke-10 reality show ini. Supermodel senior Tyra Banks, bahkan menyebutnya “full-figured model” ketimbang plus-size model.

Banduan menambahkan gambar babi pada stiker kereta polis


Seorang banduan penjara yang membuat alat tulis dan plat nombor kendaraan telah membuat marah polis di Montpelier, Vermount, dengan menambahkan gambar babi ke stiker kereta peronda mereka .

Stiker pintu kereta berukuran 16 inci tersebut dibuat oleh para tahanan di Windsor. Dimana salah satu corak lembu pada gambar telah diubah berbentuk seekor babi, sebuah istilah penghinaan bagi polis.


Banduan menambahkan gambar babi pada stiker kereta polis dengan menyembunyikannya pada corak yang terdapat di tubuh lembu.

Seorang polisi di Vermont menemukan gambar babi tersebut saat dia memeriksa kendaraannya pada hari Rabu (01/02). Dan para polis itu mengatakan bahawa mereka percaya stiker tersebut telah ditampal ke sekitar 30 kereta peronda mereka tahun lalu.

Sekitar 60 stiker dibuat selama dua tahun terakhir, kata Andy Pallito, ketua , yang menyelidiki siapa dan bila modifikasi tersebut dibuat.

Hebat...Jatuh dari Ketinggian 4.000 Meter, iPhone Ini Masih Berfungsi


iPhone 4 boleh jadi merupakan gadget paling kuat sepanjang sejarah. Di Minnesota, Amerika Syarikat, sebuah iPhone 4 jatuh dari pesawat dengan ketinggian 4.115 meter, dan ajaibnya, iPhone tersebut selamat dan tetap dapat berfungsi!

Jarrod McKinney, 37 tahun, lupa untuk menzipkan seluar baggy untuk terjun payung miliknya kerana dia terburu-buru keluar dari pintu pesawat. Akibatnya, sewaktu dia melakukan terjun payung, iPhone miliknya terjatuh dan mendarat di atas sebuah bangunan dua tingkat.

McKinney kemudian berhasil menemukan kembali iPhone miliknya dengan menggunakan aplikasi Global Positioning System (GPS). Sewaktu dia ingin mengambil iPhone miliknya, Joe Johnson yang merupakan instruktur terjun payung, menelepfon iPhone McKinney dengan niat bergurau.

Namun, siapa sangka? iPhone yang telah jatuh dan retak itu bergetar, membuat terkejut semua orang. McKinney mengatakan bahawa dia masih boleh melakukan dan menerima panggilan, tetapi layar-sentuhnya retak sehingga dia harus menggunakan Bluetooth dari traknya untuk menggunakan iPhone.

Setelah ini, dia merancang untuk tetap menyimpan iPhone-nya dan memperbaiki layarnya yang retak. Di sisi lain, Johnson yang sangat terpesona oleh ketangguhan gadget tersebut merancang untuk membeli iPhone secepatnya.


Sumber: CNN via asiaone

Arkib Blog

 
© borak kosong All Rights Reserved