Inilah akibat ganggu ketenteraman kuda

on 21 Julai 2012




LETAK MAKLUMAT IKLAN

Remaja lelaki 12 tahun pakai skrit kesekolah tanda protes

TEMPO Interaktif, Chris Whitehead berasa kesal kerana di musim panas, para murid perempuan di sekolahnya diperbolehkan memakai skrit pendek. Sedangkan murid lelaki diharuskan tetap memakai seluar panjang. “Ini bentuk diskriminasi, kerana pada musim panas kami ingin pakai seluar pendek tapi dilarang,” kata remaja12 tahun ini.
Chris lalu melakukan aksi protes dengan mengenakan skrit ke sekolahnya di Impington Village College yang tak jauh dari Cambridge, Britain. “Saya tak malu, mengenakan skrit seperti memakai seluar hanya lebih lega,” katanya seperti dikutip dari Daily Mail, Rabu 11 Mei 2011.
Chris yang mengenakan skrit tidak melanggar aturan sekolah. Sebab, di aturan sekolahnya hanya disebutkan murid laki-laki tak boleh memakai seluar pendek ketika musim panas. Tak ada larangan bagi laki-laki mengenakan skirt “Saya akan memakainya sampai sekolah mengubah aturan itu,”
 ujarnya.
Chris ingin memakai seluar pendek kerana merasa kepanasan. “Mengganggu konsentrasi saat belajar,” kata Chris. Dia mendapatkan skrit dari adiknya, Joanna, 11 tahun yang ikut melakukan demonstrasi bersama 30 murid lainnnya.
Para demonstran cilik ini juga membuat berbagai poster bernada protes. ‘Cool shorts, not hot pants’ lalu ada juga poster yang berbunyi ‘What’s wrong with my legs?’
Ibu Chris, Liz, 50, mendukung apa yang dilakukan anaknya. Dia bangga anaknya memperjuangkan sesuatu hal yang diyakininya benar. Hal yang sama juga diungkapkan ayahnya, Brian, 48. “Ini sebuah protes yang kreatif,” ujarnya.

Pelik...Tiga Tahun Menikah, Suami-Isteri Ini Tidak Tahu Cara Berhubungan Seks

Sepasang suami-isteri yang berada di usia 30-an berasal Hubei, China, mengira si perempuan akan hamil keranaa hanya tidur dalam satu tempat tidur. Demikian dilapor Sin Chew Daily. Padahal pasangan ini memiliki pendidikan yang tinggi. Sebelum menikah, mereka takut berpegangan tangan dan berciuman kerana khuatir si perempuan bakal hamil.


Aneh tapi nyata, 3 tahun menikah pasangan suami isteri ini tidak tahu bila untuk mendapatkan anak mesti harus hubungan seks terlebih dulu.

Pasangan ini kemudian bertemu dengan doktor kerana iseri, yang memegang gelar master, tidak juga hamil. Pasangan ini menikah selama tiga tahun dan doktor terkejut ketika tahu kehidupan seks mereka. Sang suami yang memegang gelaran doktor mengaku jika mereka terlalu fokus ke pendidikan mereka.

(Sumber)

Setelah Operasi Plastik, Payudara Dinora Jadi Satu


TRIBUNNEWS.COM - Seorang perempuan berusia 40 tahun bernama Dinora Rodriguez (40) akhirnya membuka suara setelah operasi perbesaran telah membuat payudaranya menjadi satu. Demikian dilapor Daily Mail.

Rodriguez muncul untuk memperingatkan perempuan lain agar berhati-hati melakukan operasi dengan menggunakan doktor bedah plastik yang tak berkelayakkan. Dia juga membuatt operasi di kelopak mata dan membuatnya tak boleh menutup matanya .

Rodriguez muncul di kempen yang dilakukan American Board of Plastic Surgery (ASPS). Lembaga ini memperingatkan bagi mereka yang ingin melakukan operasi agar berhati-hati dan jangan percaya dengan tipuan doktor palsu.

"Hanya kerana mereka menggunakan jaket putih bukan bererti mereka memiliki kelayakkan untuk melakukan operasi plastik," kata juru bicara ASPS.

Rodriguez mengatakan dirinya menemukan jalan sulit setelah menemui doktoer dan meminta agar implannya dikeluarkan. Doktor bedah plastik malah memotong kantung yang seharusnya menahan jaringan tisu dan membuat implan saling menyentuh serta terlihat seperti hanya payudara tunggal.

Simo Hayha, Sniper Super Paling Hebat Sepanjang Zaman



Simo Hayha yang lahir pada 17 Disember 1905 di Rautjarvi, Finland, hanyalah seorang petani dan pemburu yang telah melewati masa wajib militer 1 tahunnya. Ketika Soviet Union menyerang Finland di tahun 1939, dia memutuskan untuk membantu kampung halamannya. Keraa area perperangan kebanyakan di dalam hutan, Hayha menentukan taktik terbaik adalah dengan bersembunyi di pepohonan ditemani sepucuk senapang dan beberapa tin makanan.



"The White Death", nama yang diberikan oleh tentara Russia ketika mengetahui puluhan pasukan mereka tewas oleh hanya seseorang dengan pakaian camourflase putih dan sepucuk senapang. Kecemasan mulai melanda pasukan Russia dan misi-misi pun dijalankan hanya untuk membunuh seorang penembak jauh misteri.


Ketika pasukan khusus yang dikirim Russia untuk menghabis Hayha semua tewas, Russia mengumpulkan sebuah pasukan counter-snipers untuk mengimbangi kehebatan Hayha dalam menembak jauh. Namun tidak ada satu pun dari mereka yang selamat dari bidikannya. Dalam masa 100 hari, Hayha membunuh 542 prajurit dengan senapangnya. 150 lainnya dia habisi dengan SMG. Total kill-counternya mencapai 705 orang.


Pada akhirnya, tidak ada satupun perajurit Russia yang berani mendekati area-area dimana Hayha diperkirakan bersembunyi. Tentara Russia kemudian melaksanakan carpet-bombing di area-area yang diperkirakan sebagai tempat Hayha bersembunyi. Namun Hayha berhasil selamat dari taktik carpet-bombing Russia yang dilancarkan hanya untuk dirinya seorang.


Tanggal 6 March 1940, seseorang yang beruntung berhasil menembak Hayha di kepala dengan peluru peledak. Ketika ditemukan dan dibawa kembali ke markas, setengah dari kepala Hayha telah hancur. The White Death telah berhasil dihentikan ....... untuk seminggu, kerana dia tidak mati. Hayha kembali siuman padal 13 March 1940, hari dimana perang berakhir. Hayha kemudian melewati masa-masatuanya sebagai pemburu dan peternak anjing setelah perang dunia kedua berakhir.


Sebuah catatan luar biasa dari Hayha adalah:

Hayha menghabisi ratusan perajurit Russia dengan hanya latihan militer tingkat dasar dari masa 1 tahun wajib militernya. Dan dia melakukan semuanya di suhu darjah bawah 40 , ditemani sepucuk senapang. Dia adalah seorang sniper super paling berbakat yang pernah ada, kemampuannya begitu natural namun sangat menakutkan dan tidak terkalahkan.


Di medan perang ratusan pasukan khusus tak mampu membunuhnya. Ia menghabiskan masa tuanya di Ruokolahti, sebuah sebuah desa kecil di tenggara Finland yang dekat dengan perbatasan Russia. Hayha, sang legenda ini meninggal dunia pada usia 96 tahun tepatnya pada 1 April 2002 lalu di sebuah hospital di kota Hamina, Finland . . . bukan di medan perang. Jutaan tetesan air mata duka menghantarkan kepergian sang pahlawan.


Dalam sebuah wawancara yang sempat dilakukan 4 tahun sebelum ia meninggal dunia (1998), saat ditanya bagaimana ia boleh menjadi seorang penembak yang demikian hebat? Hayha menjawab singkat "LATIHAN!".

Bapok Arab

cun tak....

Akibat Ketagih Drama Korea, Wanita Ini Nyaris Jadi Buta


Ramai kaum wanita tergila-gila pada seri drama Korea. Tak jarang dari mereka yang mengalami ketagiahn seolah tak boleh lepas dari aktivitinya menyaksikan aksi, aktor dan aktres asal Negeri Ginseng tersebut.Seperti yang dialami oleh penggila drama Korea berasal dari Taiwan. Hanya gara-gara ketagihan seri drama Korea, membuat seorang wanita Taiwan ini hampir kehilangan penglihatannya. Wanita berusia 40 tahun ini dilaporkan selama tiga hari berturut-turut hanya tidur dua jam demi menyaksikan seri drama Korea kesayangannya.
Drama Korea yang membuat banyak wanita ketagihan untuk selalu menontonnya

Seperti dikutip dari laman Soompi, setelah menyedari penglihatannya telah berubah kabur, wanita itu bergegas ke hospital. Ia hanya ingin mengetahui keadaan kesihatan matanya. Seperti dilaporkan media Taiwan, ia didiagnosis menderita glaukoma ganas yang mungkin boleh membuatnya buta.

Doktor yang mendiagnosis menyatakan bahawa pandangannya yang kabur, akibat terlalu lama berada di depan layar televisyen. “Jika Anda menonton TV atau menatap monitor selama berjam-jam, mata Anda boleh merasakan tekanan yang berlebihan yang boleh memperburuk pandangan dan bahkan boleh menyebabkan kehilangan penglihatan, ” kata doktor.

Doktor yang telah menjalani tugasnya selama 20 tahun ini juga mengatakan, sejauh dirinya menjalani profesi sebagai doktor, belum pernah melihat seorang pesakit mengembangkan glaukoma ganas setelah menonton drama TV selama lebih dari 70 jam. “Aku yakin kes ini adalah kes pertama kalinya di dunia,” ujarnya serius. (sumber)

Siapakah pemilik bra super jumbo ini?

Agaknya siapa pemilik bra yang super jumbo ini?
jom mari kta lihat pemiliknya...



v




v



v




OOOHH..inilah rupanya.Siapakah dia?

Dia adalah Norma Stitz wanita berusia 30 tahun dari Atlanta Georgia dinobatkan sebagai pemegang rekod payudara terbesar, Norma juga dinobatkan sebagai ratu payudara dunia di cara popular ‘late night show’ di Itali.

Nasib baik betul



LETAK MAKLUMAT IKLAN

Kanak-kanak Ini Cabut Gigi Menggunakan Mini Motorcross


VIVAnews - Pergi ke doktor gigi, untuk sebagian anak-anak menjadi hal yang menakutkan. Terutama ketika gigi mereka harus dicabut. Namun, hal ini tidak berlaku bagi adik beradik dari Kanada. Bahkan, kedua anak ini lebih memilih cari yang ekstrim, yakni mencabut gigi menggunakan motor minicross.

Seperti dilapor Autoblog, 9 September 2011, sebuah video berdurasi 2 minit 8 saat yang beredar di internet, menyajikan tayangan unik dan lucu, dimana sepasang adik beradik melakukan ritual mencabut gigi.

Terlihat sang kakak cuba memujuk dan meyakini sang adik untuk berani dan mahu melepaskan giginya dengan menggunakan benang yang ditarik bersama motor minicross.

Dengan raut muka yang cemas serta takut, sang adik pun akhirnya hanya boleh pasrah, dan mahu menuruti pujukkan sang kakak Tidak perlu waktu lama untuk melepaskan gigi susu sang adik. Kakaknya langsung menaiki motor dan menarik tali benang yang sudah diikat di gigi sang adik.

Motor minicross itu pun melaju, dan akhirnya berhasil mencabutkan gigi adiknya. Dengan teriakan kecil sang adik pun berhasil menahan rasa sakit saat melepaskan gigi susu miliknya.
• VIVAnews





Mimi kucing Jepun yang sensasi di You Tube

Mimi, kucing dari Jepun ini menjadi kucing yang sensasi dan banyak dilihat oleh para viewer di Youtube.

Mimi mendapat banyak perhatian dari para viewer di Youtube kerana dalam video yang di-post-kan pemiliknya, si kucing tersebut memakai topi berbentuk arnab.


Seperti yang diberitakan Metro.co.uk, dalam video itu Mimi terlihat secara ragu-ragu menatap topi itu beberapa detik sebelum akhirnya Mimi menyelamkan kepalanya ke topi tersebut dan mengenakan topi itu dengan menggunakan kuku-kukunya.

Setelah sukses mengenakan topi, Mimi pun pasang aksi dan menatap ke kamera.

Dalam video itu juga disertakan deskripsi yang bertuliskan : ‘Kerana tahun depan adalah tahun arnab, aku telah mempersiapkan topi ini. Menurutku topi itu terlihat lucu jika dipakai Mimi.’


Video tersebut sebenarnya merupakan aksi dimainkan terbalik.

Tapi para viewer di YouTube tak peduli dan menulis : ‘Tak peduli video itu terbalik. Kami  pun sudah mengetahuinya.

Aksi seekor kucing yang lagi mengenakan topi arnab dan hanya itu yang penting!’

Mandi air kencing sebelum jumpa awek


VIVAnews – Bila manusia akan mandi dan bersolek hingga cantik dan wangi untuk menarik pasangan, keadaan itu tidak terjadi pada monyet liar capuchin (cebus capucinus).

Monyet jantan capuchin memang akan mandi sebelum bertemu dengan monyet betinanya. Tapi, pejantan itu akan mandi dengan air seninya sendiri untuk mengurat pasangannya.

Seperti dikutip dari web Physorg, kera capuchin jantan biasanya akan mengencingi tangannya dan kemudian membasuh air seni itu ke seluruhr bulu tubuhnya, sebelum bertemu betina.

Sebuah kajian yang dilaksanakan Dr Kimberley Phillips dan pasukannya dari Jabatan Psikologi pada Trinity University, San Antonio Amerika Syarikat, ternyata berhasil mengungkap alasan perilaku ‘jorok’ kera capuchin jantan itu.

Dari hasil pemindaian Functional Magnetic Resonance Imaging (FMRI), terungkap bahawa otak monyet betina akan bereaksi berbeza ketika mencium urine monyet dewasa, terutama urine monyet dewasa jantan.

Beberapa daerah di otak monyet betina khususnya yang terkait dalam proses penciuman, akan aktif sketika mereka mencium bau air kencing monyet jantan dewasa.

Dr Phillips dan pasukannya mengatakan bahawa air kencing digunakan oleh monyet sebagai alat komunikasi untuk menyampaikan status sosial atau singnal bahawa mereka siap secara seksual.

Kemampuan betina untuk menangkap bau urine monyet muda dengan urine monyet jantan dewasa terkait dengan kemampuan betina untuk mendeteksi tingkat kadar testosteron di air kencing mereka.

Semakin tinggi tingkat testosteron berhubungan dengan kematangan seksual dan status sosial yang lebih tinggi di kalangan monyet capuchin.

Kajian lainnya mengatakan bahawa aksi mandi air kencing yang dilakukan monyet jantan ini diawali oleh ajakan betina ketika mereka tengah berada pada puncak kesuburan mereka. Saat itulah, frekuensi mandi air kencing sang jantan semakin meningkat.

Gambar Apa Paling Mudah Diingat?

INILAH.COM,  – Sebuah penelitian menemukan, gambar manusia lebih diingat orang daripada gambar pemandangan.

“Gambar yang indah belum tentu akan diingat orang,” ujar peneliti MIT, Phillip Isola. Walaupun memori visual bersifat subjektif, tapi ternyata antara orang punya kecenderungan sama dalam mengingat sesuatu.

Aude Oliva, profesor ilmu kognitif mengatakan bahawa otak manusia boleh mengingat ribuan gambar dengan detail yang sangat baik, tapi tidak semua gambar akan diingat.

Peneliti menyusun tampilan 10.000 gambar foto ruangan, pemandangan, jalanan, orang, dll. Lalu ratusan sukarelawan  harus melihat urutan gambar itu di komputer secara berulang-ulang, dan mereka diminta memberi tanda pada gambar yang sudah pernah muncul, kemudian dihitung berapa banyak gambar yang berulang.

Setelah diteliti, ternyata tiap mereka rata-rata bolehmengingat gambar-gambar yang sama. “Tiap mereka berbeza-beza daya ingatnya, tapi rata-rata mereka mengingat gambar-gambar tertentu,” ujar Oliva.

Hasilnya, foto paling diingat orang adalah yang ada gambar manusianya, diikuti gambar orang di dalam ruangan, kemudian gambar objek jarak dekat. Gambar pemandangan mudah dilupakan orang.

Penelitian ini bermanfaat dalam ilmu  rekaan, misalnya untuk mereka sampul buku yang menarik, atau bagi fotografer untuk menghasilkan foto yang akan diingat orang.

[PICS] Cara Calon Doktor Kandungan Belajar Praktikal




Jadi, inilah bagaimana mahasiswa kedoktoran "berseusah payah" di kampus. Untuk berlatih praktikal kebidanan mereka menggunakan simulator-pelatih bernama "Zoya".

Pelik betul bentuk buah tomato ni


Hebat...cara cepat buat rel keretapi

Teknologi telah membantu membuat rel keretapi dengan cepat
tanpa memerlukan tenaga kerja yang ramai....





Gloomy Sunday, Sebuah Lagu Pembawa Kematian

Gloomy Sunday, terkenal sebagai lagu bunuh diri .Setelah mendengar lagu tersebut, siapapun yang mendengarnya akan merasa ingin mengakhiri hidupnya..Ada apa sebenarnya di sebalik lagu ini...?

Gloomy Sunday
 Lagu Gloomy Sunday yang judul aslinya Szomorú Vasárnap atau  Minggu Yang Kelam tercipta pada tahun 1933 dan merupakan karya dari seorang komposer dan pemain piano autodidak dari Budapest, Hungary bernama Rezső Seress. Lagu ini terkenal sebagai lagu pengiring kematian pada era itu, kerana banyak yang telah menjadi korban bunuh diri kerana seolah-olah terhipnotis setelah mendengar lagu tersebut. Rezső Seress sang penciptanya juga meninggal akibat bunuh diri pada tahun 1968.
Rezső Seress

 Rezső Seress diberitakan bunuh diri pada tahun 1968 di hari Minggu dengan melompat dari jendela apartmentdari tempat tinggalnya. Dikatakan, Rezső Seress bunuh diri kerana menyedari bahawa setelah Gloomy Sunday meledak jadi hit pertamanya di berbagai negara, dia berfikir bahawa dia tidak akan pernah lagi boleh menciptakan hit seperti itu untuk yang kedua kalinya. Makanya dia berniat untuk mengakhiri hidupnya. Apakah ada alasan lain dibalik kematiannya...?
 Lagu ini telah diterjemahkan kedalam beberapa bahasa seperti Bahasa Inggris, Perancis, Finland dan Sepanyol, dan telah dirilis dalam 7 versi oleh 56 penyanyi yang berbeza termasuk diantaranya versi Heather Nova, Bjork, Ray Charles, Sarah Brightman dan Sinead O’Connor, versi Billie Holliday-lah yang membuat lagu ini sangat terkenal dan pada akhirnya menjadi versi standard interpretasi Gloomy Sunday, yang liriknya dibawah ini.

Sunday is gloomy,
 My hours are slumberless
 Dearest the shadows
 I live with are numberless
 Little white flowers
 Will never awaken you
 Not where the black coaches
 Sorrow has taken you
 Angels have no thoughts
 Of ever returning you
 Wouldn’t they be angry
 If I thought of joining you?

 Gloomy sunday
 Gloomy is sunday
 With shadows I spend it all
 My heart and I have decided
 To end it all
 Soon there’ll be candles and prayers
 That are said I know
 But let them not weep
 Let them know
 That I’m glad to go
 Death is no dream
 For in death I’m caressi’n you
 With the last breath of my soul
 I’ll be blessin’ you

 Gloomy sunday
 Dreaming
 I was only dreaming
 I wake and I find you asleep
 In the deep of my heart here
 Darling I hope
 That my dream never haunted you
 My heart is tellin’ you
 How much I wanted you
 Gloomy sunday 
 (“Gloomy Sunday” performed by Billie Holliday)

 Lagu Gloomy Sunday ini sebenarnya merupakan soundtrack dari sebuah film yang cukup popular. Filemnya berjudul sama dengan judul lagu soundtracknya, iaitu film yang menceritakan tentang sebuah hubungan segitiga seorang wanita pemilik restaurant di Hungary. Dalam film Gloomy Sunday tersebut juga diceritakan tentang beberapa kasus bunuh diri yang diakibatkan oleh lagu ini.


Di tahun 1997, Billy Mackenzie penyanyi yang merakam lagu Gloomy Sunday di tahun 1982 juga mati bunuh diri di dekat rumah ayahnya.Bahkan, katanya apabila lagu Gloomy Sunday ini dimainkan tanpa lirik (suara penyanyi) atau hanya berupa instrumental saja maka pendengarnya akan tertidur berat dan mengalami mimpi buruk yang kelihatan nyata sekali.

 Di negeri asalnya sendiri, Hungary, lagu ini dilarang keras untuk beredar kerana telah meyebabkan meningkatnya gelombang bunuh diri di Negara tersebut. Lagu gloomy sunday sendiri hilang dari peredaran dan semakin dilupakan.Semenjak adanya perang adolf hitler di tahun 1930-an, lagu ini dimusnahkan, dan versi aslinya sudah tidak ada lagi, mengingat banyak yang telah menjadi korban dari lagu ini. Dalam siaran Radio BBC lagu tersebut dilarang keras untuk disiarkan.

 Apakah ada hubungan antara lagu / musik sehingga dapat mempengaruhi otak manusia?
http://forum.vivanews.com/showthread.php?t=23268

Gaun pengantin yang di pakai Kate Middleton hanya berharga RM346 di China

Foto AFP

BEIJING: Lebih 700 kilang baju perkahwinan dan kedai di Tiger Hills, di bahagian lama bandar raya Beijing, merancang menawarkan pakaian pengantin seumpama isteri Putera William, Duchess of Cambridge Kate Middleton yang direka Sarah Burton dari syarikat Alexander McQueen dengan kadar yang murah.

“Kami sudah meniru banyak pakaian sebelum ini, dan tukang jahit kami meniru gaun Puteri Diana dengan 80 peratus hampir sama,” kata pengurus pengeluaran kilang pakaian perkahwinan, Bo En Qiao, Xu Xiang, 24.
Di belakang beliau, 20 pekerja sibuk menyiapkan gaun bersulam menggunakan imej pengantin diraja itu yang diletakkan dalam skrin monitor sebagai panduan.
“Kami mengambil masa 15 hingga 20 hari untuk menyiapkan versi pakaian perkahwinan diraja terkini itu yang hanya dijual dengan harga £70 hingga £90 (RM346 hingga RM445),” tambahnya. Harga baju pengantin sebenar Middleton bernilai £38,000 (RM188,000).

Akhbar Telegraph melaporkan dengan harga terbabit, tentunya gaun pengantin tiruan China itu tidak disediakan tiga kain dalam berenda, renda bersulam tangan menggunakan teknik ‘carrickmacross’ atau kain satin berwarna putih gading dengan kualiti sama.

“Sudah tentu kami akan menggunakan bahan yang lebih murah,” kata Xu.
Bagi layah sepanjang 2.7 meter pula, Xu berkata pihaknya akan membuatnya jika diminta pelanggan.
“Kami boleh membuat layah sepanjang gaun Puteri Diana. Kami pernah membuat layah sepanjang 18 meter sebelum ini,” katanya.

Bandar romantik Suzhou yang dipenuhi taman tradisional China menjadi satu daripada pusat pakaian pengantin di
China. Ramai pengantin datang untuk membeli gaun dengan harga serendah £20 (RM99). – Agensi
saya petik dari Berita Harian

Hebat..anjing ni dapat jam Rolex hadiah harijadi


Liverpool - Seekor anjing penjaga ini memang special, tak hanya sekadar anjing peliharaan yang biasa ditemui, sebab anjing ini keluar dengan hebat, berkalung mewah dan aksesori mahal.

Kerana sayangnya pada si anjing, pada ulang tahunnya, si anjing yang merupakan penjaga kesayangannya ini mendapatkan hadiah istimewa berupa kalung bling yang dilapisi jam rolex seharga 2500 poundsterling..

Sang pemilik anjing kecil ini memang seolah tak kekurangan akal untuk menghabiskan wangnya, sebuah kalung anjing bertatahkan jam Rolex. Pemilik binatang yang diberi nama Smike, Karen Denney (30), memberi hadiah ulang tahun yang dibelikan dari kedai aksesori haiwan peliharaan di St Helens, Merseyside, Liverpol yang tak jauh dari rumahnya, seperti dikutip dari the sun.

Seorang designer terkenal, Alison Jones (27) memberikan komen, "Ini adalah aksesori utama."

Kanta Lekap Dan Hukumnya

Ustaz Ahmad Adnan yang di petik dari blognya menjelaskan tujuan pemakaian kanta lekap adalah terbahagi kepada dua iaitu : 
1. TUJUAN PERUBATAN- bagi orang yang memakainya kerana masalah mata yang di hadapinya  memakainya sebagai ganti cermin mata.Hukumnya adalah harus dengan syarat  tak mendatangkan mudarat.
2.TUJUAN PERHIASAN-bagi  yang memakainya sekadar suka-suka bukan kerana keperluan (bukan masalah mata). Ia masuk dalam hukum perhiasan.Perhiasan di haruskan selagi tidak melanggar syarat iaitu : 
  • tidak mendedahkan aurat dan berlaku tabarruj
  • tidak mendatangkan fitnah iaitu menimbulkan ghairah orang lain
  • tidak mengubah ciptaan Allah
  • tidak merupa penipuan atau pemalsuan
  • tidak menyerupai perbuatan orang kafir
  • tidak berkebihan
  • tidak memudaratkan
Merujuk kepada syarat -syarat di atas sebahagian ulama telah memfatwakan haram memakai kanta lekap yang berwarna (mengubah warna mata yang asal)kerana ia mengubah ciptaan Allah,berupa penipuan ,pelmalsuan dan meniru perbuatan orang kafir serta membawa kemudaratan sebagaimana yang telah di sahkan oleh doktor.
Ditambahkan lagi bagi perempuan boleh mendatangkan fitnah iaitu mencuri perhatian lelaki kepadanya.Bagi penggunaan kanta lekap dalam pengambilan wuduk,solat dan puasa tidak menjekaskan ibadat.Bahagian dalam mata tidak wajib di basuh atau di sampaikan air kepadanya dan yang wajib hanya diluar sahaja iatu kelopak mata.Begitu juga dengan puasa.Menurut ulama memasukkan sesuatu kedalam mata tidak membatalkan puasa.Solat juga tidak terjejas kerana memakai kanta lekap.

sumber ; http://ilmudanulamak.blogspot.com



Jom lihat sekolah kecantikan untuk si mayat

Tidak hanya orang hidup, orang mati pun perlu didandani. Rumah pemakaman yang juga menawarkan khidmat mendandani jenazah kini sedang diminati di Taiwan. Orang-orang pun tertarik untuk belajar cara mempercantik mayat.






Wow..perempuan ini gemuk semasa bertunang,kurus bila nak kahwin

HEBAT...


YEOVIL, Britain - Seorang wanita berusia 36 tahun, Beth Wheeler memiliki berat 139.70 kilogram (kg) semasa bertunang tetapi beratnya cuma 53.50kg empat hari sebelum dia berkahwin pada 20 Februari lalu, lapor sebuah akhbar semalam.

Beth berjaya mencapai sasaran untuk mengurangkan berat badannya sebanyak 76.20kg empat hari sebelum dia berkahwin.

Dia mula menjalani diet dan senaman untuk mengurangkan berat badan pada 2009 dengan mengikuti amalan kumpulan Weight Watchers.

Kumpulan itu yang mengamalkan diet pemakanan menyebabkan berat Beth berkurangan dengan banyak apabila dia menahan memakan makanan yang boleh mengemukkan badannya.

Menceritakan kesukarannya untuk mengurangkan berat badan, Beth berkata: "Ia memang sesuatu yang menyukarkan kerana saya tidak suka bersenam dan saya tidak pernah menjadi peminat gimnasium.

"Saya melakukan (mengurangkan berat badan) dengan mengubah gaya hidup dan pemakanan saya."

Ketua kumpulan itu, Raelene Hope berkata, dia berasa bangga dengan kejayaan Beth mengurangkan berat badannya.- Agensi

[Gambar Ngeri ]Tangan budak yang termasuk kedalam pengisar daging





Wrote the submitter: "In arrangement with the paramedics present, the onduty fire brigade removed the meat grinder from the arm with an angle sander (while cooling with distilled water). There was no other way to remove it. You can clearly recognize the further injuries that resulted from this method in the final picture."
sumber : rotten.com

Beppe Bigazzi,tukang masak terkenal Itali dipecat kerana menu masak kucingnya

Sesuatu perbuatan yang di  buat tanpa difikir panjang seringkali menjadi masalah,  inilah yang dialami oleh Beppe Bigazzi, seorang tukang masak terkenal  di Itali.Dia harus merasakan pahitnya pemecatan akibat membebel cara memasak kucing dalam acara TV yang dibawakannya.

Dalam sebuah acara TV, Beppe Bigazzi (77 tahun), secara mengejutkan memberitahu bagaimana dia memasak kucing, dia juga menjelaskan bahawa agar daging putih pada kucing boleh terasa lazat, maka sebelum dimasak kucing tersebut harus direndam dahulu selama 3 hari pada air yang mengalir.

Acara TV yang berjudul “La Prova Del Couco” atau dalam berbahasa inggris disebut sebagai “The Cook Chalenge” (cabaran memasak) yang disiarkan oleh stesenTV RAI Italia, mendapatkan protes sangat keras  dari penonton khususnya dari kumpulan pecinta dan perlindungan haiwan Itali. Mereka menuntut penghentian tayangan dan juga menuntut tukang masak itu untuk dipenjara.


Bahkan kementerian kesihatan Itali melalui timbalan menterinya, Francesca Martini, menyeru  dilakukannya ipenyiasatan bagaimana acara ini boleh lulus dan muncul di televisyen.


Dua hari setelah penayangan acara tersebut, TV RAI memecat Beppe Bigazzi .Beppe Bigazzi yang menyedari kekeliruannya sempat meminta maaf dan menjelaskan bahwa diantara kurun waktu 1930 – 1940 kucing masih merupakan menu populer di wilayah Tuscany, dan juga Valdano (wilayah dekat dengan kota Florence). Dia dan keluarganya juga sangat menyukai kelezatan hidangan berbahan baku kucing tersebut.

Apapun dalihnya Beppe Bigazzi kini menghadapi ancaman hukuman 18 tahun penjara. Memasak kucing merupakan perbuatan salah di Itali. Ketika ini lebih dari 8 juta kucing dipelihara sebagai binatang peliharaan

Lawak..Pelajar digantung sekolah panggil gurunya 'cute'


TRIBUNNEWS.COM, GASTONIA - Hanya kerana memanggil gurunya dengan sebutan cantik @ cute, Emanyea pelajar berusia sembilan tahun dari Gastonia, North Carolina, Amerika Syarikat, digantung dari sekolahnya.

Menurut Chiquita Lockett ibu dari Emanyea, pihak Sekolah Brookside, menngantung anaknya, kerana pihak sekolah menilai apa yang diperbuat oleh Emanyea merupakan bentuk dari pelecehan seksual. Anaknya kini sudah dua hari berada di rumah.

Chiquita menyebut kes tersebut berawal saat Emanyea tengah mengikuti proses belajar mengajar di dalam kelas. Emenyea pun berbisik kepada kawannya, dan mengatakan bahwa guru pengganti yang menggajarnya tersebut berwajah cantik. Tak disangka bisikan Emanyea itu terdengar guru.

"Ini kan tidak seperti ia menghampiri wanita tersebut dan cuba untuk menyentuhnya dengan cara seksual, jadi mengapa ia digantung selama dua hari?" seru Chiquita, seperti dikutip dari WSOCTV.com.

Seorang Juru Cakap Distrik North Carolina, mengatakan ia sudah mengetahui insiden penggantungan Emanyea dari sekolahnya. Namun ia tidak mengetahui detail kesnya, namun sepengetahuannya Emanyea digantung kerana perilaku tidak pantas setelah membuat pernyataan-pernyataan yang tidak pantas sebagai seorang murid.

[Hot Pic] BMW di lapisi emas 23 karat

Sebuah BMW berlapis emas dipamerkan di Auto Salon yang bertempat di Gold Coast Convention and Exhibition Centre. Dimiliki oleh Mohammed dan Bakr Ibrahim, BMW Goldie Horn mempamerkan bagasi, bahagian bawah mobil, roda, kerusi pemandu dan roda  yang dilapisi emas 23 karat!

Lebih dari 1 juta dollar digunakan untuk melapisi kendaraan ini dengan emas. Ben Tubridy, yang mengelola bengkel modifikasi Ibrahim bersaudara di Queen Street, mengatakan kereta berlapis emas ini mampu menempuh jarak 1/4 mil dalam waktu di bawah 7.2 saat dengan kelajuan 196 mph.

BMW berlapis emas ini ditenagai oleh mesin custom-built quad rotor dari Mazda yang mampu melontarkan tenaga 2.000 hp. Kereta ini merupakan gabungan antara kereta pertunjukan dan kereta drag.

Trend Gila Remaja: Meneguk Vodka Melalui Mata [Video]


Pasti kamu sudah sering mendengar ada orang yang minum vodka, tetapi pernah dengar orang minum vodka melalui mata? Sebenarnya minum vodka saja boleh merosak kesihatan kita kerana alkohol tidak baik untuk tubuh, apa yang terjadi ya jika minum vodka melalui mata?

Tren eyeballing sedang menyerang banyak remaja di seluruh dunia, dari Amerika hingga Eropah. Mereka melakukannya tanpa berfikir panjang apa yang akan terjadi jika mereka melakukan hal tersebut.

Pada dasarnya eyeballing artinya adalah menuangkan vodka pada rongga mata. Banyak yang mengatakan hal ini dapat membuat mereka lebih cepat mabuk daripada meminumnya dengan cara biasa. Namun, kenyataan tersebut boleh saja palsu kerana para ahli kesihatan menunjukkan hanya sedikit sekali alkohol yang benar-benar dapat masuk ke dalam tubuh melalui mata.

Apa resiko dari permainan bodoh ini? Ada ancaman infeksi dan kebutaan dari orang yang melakukannya kerana dengan menuangkan alkohol ke mata berisiko terbakarnya jaringan epitel, lapisan kulit halus yang melindungi mata. Ada doktor mata yang menyamakan hal ini dengan menuangkan pemutih ke mata.

Daily Mail melaporkan seorang wanita yang mengakui melakukan eyeballing berkali-kali sewaktu kuliah hingga matanya perih berair karena vodka memasuki kornea matanya. Spesialis mata mengatakan komplikasi yang dialami oleh wanita tersebut dapat membuatnya buta di masa depan.-idbite.com

Peringatan! Jangan tiru tindakan ini!





Sumber: Oddity Central

Gila ..ibu khatan sendiri anaknya yang berusia 3 bulan


PORTLAND, Amerika Syarikat (AS) - Seorang ibu, Keemonta Peterson (gambar) diletakkan di bawah pengawasan polis selama lima tahun kerana dia mengkhatankan seorang anak lelakinya yang berusia tiga bulan dengan menggunakan sebilah pisau pemotong, lapor sebuah akhbar semalam.

Peterson yang berasal dari negeri Oregon mengaku bersalah melakukan penganiayaan berunsur jenayah pada awal tahun ini.

Wanita berusia 30 tahun itu turut diarahkan menjalani pemeriksaan mental.

Sebuah akhbar tempatan, The Oregonian melaporkan Peterson mahu anak lelakinya dikhatankan selepas dia mendapat inspirasi ketika membaca kitab Injil.

Namun, dia memutuskan untuk melakukan sendiri prosedur tersebut selepas menonton prosedur berkhatan di YouTube kerana menyangka bayinya terlalu tua untuk dikhatankan oleh doktor.

Tindakan itu menyebabkan bayinya mengalami pendarahan yang banyak dan memaksa dia menghubungi perkhidmatan kecemasan untuk mendapatkan bantuan.

- Agensi

sumber : kosmo online

Kesian..Bayi Ini Lahir dengan Lidah Terjulur


PADANG, KOMPAS.com- Seorang bayi laki-laki lahir dengan lidah terjulur di kawasan Pampangan, Kota Padang, Sumatera Barat. Anak pasangan suami isteri Sartika (23) dan Anton (27) itu lahir pada 5 September lalu lewat prosedur kelahiran normal.

Hingga Selasa (20/9/2011), bayi itu masih dirawat di rumah sewa yang ditinggali pasangan tersebut. Bayi yang diberi nama Fakri Arrahman itu masih relatif kesulitan menerima susu formula. Sebahagian besar rongga mulutnya tertutup lidah yang menjulur.

"Saya sempat bawa ke hospital, tapi diminta untuk mengurus dulu jaminan kesihatan," kata Sartika.

Lurah Pampangan, Syafril, mengatakan, kerana Jamkesda ketika ini sudah tidak ada, pihaknya berupaya mencari bantuan lain melalui Badan Amil Zakat Kota Padang. "Besok (Rabu) pagi, bayi ini rencananya akan dibawa ke RSUP M. Djamil untuk dirawat," katanya.

[Mesti lihat] Ini barulah dikatakan sayang awek



berat macamana pun tetap di riba....

Arkib Blog

 
© borak kosong All Rights Reserved