Gila..Buktikan Cinta, Suami Terjun ke Tasik

on 05 April 2012

BERLIN, KOMPAS.com - Seorang warga Poland yang sedang bercuti di Jerman melompat dari kapal pesiaran ke tasik berair sangat dingin demi membuktikan cintanya pada isterinya.

Namun malang tak dapat ditolak, lelaki itu (29), yang tak disebutkan pengenalan dirinya, malah kehilangan seluar panjangnya, dompetnya, dan berakhir dengan … didenda, kata polis .

Lelaki tersebut melompat dari dek kapal pelancung n ke Danau Moehne, yang suhu airnya mencapai 15 darjah Celsius di Jerman barat pada Rabu. Kerana khuatir ada orang nak cuba bunuh diri, kapten kapal menghubungi polis dan petugas pemadam kebakaran, kata juru cakap polis Soest Winfried Schierders kepada AFP.

Pelancung yang nekad itu diselamatkan, tapi tanpa seluar panjang dan dompetnya yang hilang ketika dia melompat. Ia juga didenda oleh bomba karena membuang-buang waktu petugasnya.

Ia “cuma mahu membuktikan cintanya kepada isterinya”, kata Schnieders. Namun isterinya tidak bangga dengan kelakuan suaminya, tambah juru cakap polis tersebut.

Aksi 'projek' depan orang ramai

 aksi selamba pasangan ini..walaupun ramai orang disekelilingnya
dah habis projek selamba je blah..macam tak ade apa-apa
berlaku...
v
v
v


Sanggup menyayat tangan anak sendiri dengan pisau

SURABAYA, RIMANEWS – Jazeda Pieter Lawalata (43)sanggup menyayat-nyayat tangan kiri Gisela Lawalata (8), anak kandungnya, menggunakan pisau silet. Bukan itu sahaja warga Rungkut Penjaringan, Surabaya itu juga memukul punggung anaknya dengan tali pinggang, sehingga memicu kemarahan para tetangganya.

Jazeda dilaporkan ke polis oleh tetangganya dan kini ditahan dengan tuduhan penganiayaan. Di Mapolsek Rungkut, Jazeda mengakui perbuatannya itu salah. Ia berdalih penganiayaan itu dilakukan keraa dirinya malu dan kesal setelah Gisela dicap sebagai anak nakal oleh sekolahnya. Gisela yang masih duduk di kelas II Sekolah Dasar (SD) di kawasan Rungkut Asri itu dikenal hiperaktif dan sering mengganggu teman-temannya. “Anak saya bahkan pernah diberi surat panggilan untuk orang tua, tapi surat itu dibuang,” ujar Jazeda.

Jazeda menceritakan,  dirinya dipanggil guru sekolah anaknya. Mulanya Janeda berfikir bahawa para guru akan fokus menanyakan keadaan anaknya yang cuti selama sebulan . Gisela memang cuti lama kerana masuk hospital Tangan kanannya patah kerana terjatuh.

Namun, guru-guru di sana ternyata juga membicarakan masalah lain, yakni soal kenakalan Gisela. ”Semua mata guru tertuju pada saya ketika itu dan berkata anak saya nakal,” katanya.

Kerana itu Jazeda geram. Ketika tiba di rumah, dia memanggil Gisela lalu terjadilah kekerasan tersebut.
Seorang tetangga Jazeda, Slamet Ratmoyo (58), mengaku, melihat dari luar rumah, punggung Gisela dipukuli dengan tangan dan tali pinggang hingga terluka. Tak puas sampai di situ, Jazeda meraih pisau silet (cutter) yang ada di deuat kerana kesakitan,” ujar Slamet di lokasi.

Menurutnya, banyak warga yang mendengar tangisan Gisela yang meminta ampun. Kerana itu, para warga Penjaringan menggeruduk Mapolsek Rungkut dan melaporkan tindak kekerasan Jazeda.

Tak lama kemudian polis datang dan menahan Jazeda di Mapolsek Rungkut. “Kami takut kemungkinan warga bermain hakim sendiri terhadap pelaku,” ujar Ketua polis Rungkut Kompol Naufil Hartono di pejabatnya.
Menurut Naufil, Jazeda ternyata sudah sering menganiaya anaknya dan pernah dilaporkan ke polis. Di mata warga, Jazeda dikenal pemarah dalam mendidik anak itu.

Bahkan pada November 2010, Naufil sudah pernah meminta Jazeda menandatangani surat pernyataan agar tidak pernah lagi menganiaya Gisela. Kala itu Gisela dipukul kerana memecahkan kaca kereta tetangganya.

Kini, Jazeda kembali merayu kepada polis agar dia dibebaskan. “Kalau saya dipenjara, siapa yang mengasuh Gisela,” kata Jazeda.

Jazeda beralasan, semenjak isterinya merantau ke Jakarta empat tahun lalu, Gisela diasuh neneknya, Mace Lawalata. Namun, Mace telah meninggal dunia dua minggu lalu. “Saya khuatir kelakuan Gisela yang merepotkan, sebab ia nakal,” aku lelaki yang bekerja sebagai pengawal itu.

Toh, polisi kali ini tak menghiraukan keinginan Jazeda. Polis lebih memilih membantu merawat Gisela daripada membiarkan Jazeda bebas. Untuk sementara, Gisela diasuh salah seorang anggota Polsek Rungkut.

Guna bola keranjang ganti kaki palsu

Qian Hongyan mengalami kemalangan dan kehilangan kedua kakinya dan pinggulnya.Keluarganya di China miskin dan tidak dapat membeli kaki palsu, maka ia menggunakan bola keranjang untuk memudahkan bergerak. Qian Hongyan juga dikenali sebagai Basket Ball Girl.
Qian menggunakan dua sangga kayu untuk menyeret tubuhnya dan tidak mengeluh, walau bola keranjang telah banyak kali diganti dan dia tetap ke sekolah, walaupun harus bersusah payah ke sana.










Setelah bebarapa lama, Ada penyumbang yang baik hati dan menyumbangkan kedua kaki palsu untuk Qian HongYan






Inilah wanita yang menemukan 6 biji telur yang mempunyai kuning berganda

Kemungkinan menemukan telur yang memiliki 2 kuning telur adalah sangat tipis, iaitu  0.01% .

Cuba bayangkan kemungkinan menemukan telur seperti itu dalam bekas telur yang ada di supermarket.

Wanita bernama Fiona Exon lah yang secara kebetulan menemukannya, 6 telur dalam satu pack memiliki 2 kuning telur...Dia terkejut melihat hal tersebut ketika dia akan menyiapkan sarapan..,

Beruntung .....

Lukisan itu mengandungi lelaki dan kambing berhubungan intim buat orang ramai marah


Robert Lenkiewicz


London – Galeri eksklusif ini mendapat kritikan pedas selepas mempamerkan lukisan sangat tak sesuai.Lukisan itu mengandungi lelaki dan kambing berhubungan intim.Sangat tidak sesuai dilihat oleh kanak-kanak.
Lukisan milik pengumpul peribadi itu akan dijual dengan harga 30 ribu GBP . Pejalan kaki Juliet Brown (48) mengatakan seperti ditulis Dailymail , “Memasang lukisan semacam ini jelas menjadi cara sinis mencari perhatian.”
Galeri yang tak jauh dari Hotel The Ritz di Britain itu mendapat banyak kritikan. Tetamu hotel yang melihat lukisan itu mengaku jijik setelah melihat gambar karya seniman Robet Lenkiewicz yang menggambarkan hubungan seks dengan haiwan.
Lukisan itu dipamerkan di pintu berputar di tetingkap depan galeri Clarendon Fine Art.
Selama kerjayanya, pelukis lukisan ini sering masuk mahkamah kerana lukisan berbau seksnya. Ia meninggal dunia pada usia 60 di 2002. Lukisan itu dilukis pada 1983.
Pemilik galeri pun kemudian meminta maaf dan mengatakan, “Kami minta maaf atas ketidakselesaan ini.” [Mor]



Pemerintah Swaziland pujuk pemudanya bersunat


Meningkatnya angka penularan HIV/AIDS di Swaziland Afrika belakangan ini semakin meningkat. Sunat jadi solusi alternatif untuk mengatasinya, meski tak mudah bagi pemerintah setempat untuk memmujuk para lelaki agar mahu disunatkan.

Maklum saja, di negara yang terletak di bahagian selatan benua Afrika tersebut sunat bukan satu budaya dan memang tidak dikenal dalam tradisi nenek moyangnya. Padahal menurut penelitian, sunat boleh mengurangi risiko penularan Human Immunodeficiency Virus (HIV) penyebab Acquired Immune Deficiency Syndrome (AIDS) hingga 50 peratus.

Pemerintah Swaziland akhirnya melancarkan kempen besar-besaran untuk memmujuk lelaki agar mahu disunat secara sukarela. Sasaran yang dibidik adalah lelaki berusia 14 hingga 49 tahun, dengan target 80 peratus di antaranya harus sudah disunat pada April 2011.

Kempen ini secara rasmi telah dilancarkan oleh jabatan kesihatan setempat pada Isnin, 21 Februari 2011. Perasmiannya ditandai dengan pelancara 4 klinik milik pemerintah yang akan melayani para lelaki jika ada yang berminat untuk disunat.

Tidak tanggung-tanggung, pemerintah Swaziland menganggarkan dana US$ 15 juta digunakan untuk menjayakan kempen ini. Sebahagian di antaranya merupakan sumbangan dari Amerika Syarikat melalui United States Agency for International Development (USAID).

"Tentu saja ini bukan solusi singkat jangka pendek, tapi kami tetap berharap kesannya boleh dirasakan dalam jangka panjang," ungkap koordinator kempen sunat sukarela, Ayanda qeketo seperti dikutip dari AFP.

Menurut laporan Joint United Nations Programme, jumlah pengidap HIV di Swaziland pada tahun 2009  sangat tinggi yakni 25,9 peratus dari jumlah penduduk yang mencapai 1,2 juta orang. Jika kempe sunat ini berhasil, diharapkan 88.000 kes baru penularan HIV boleh dicegah tahun ini.

Pengkhianat yang paling luar biasa dalam sejarah China,


Dianggap sebagai pengkhianat yang paling luar biasa dalam sejarah China, lahir pada tahun 1833, menginjak usia 21 tahun, dia bersekolah di Jepun, di mana dia bertemu dengan Dr. Sun Yat Sen yang juga merupakan mentornya. Di bawah pengaruh Dr Sun, dia mulai berparti di dalam rancangan melawan pemerintahan termasuk percubaan pembunuhan pejabat Manchu di Beijing yang gagal. Jang di penjara sampai pemberontakan Wuchang pada tahun 1911, sesudah itu, pada 1925 dia menjadi penerus Dr. Sun sebagai Presiden sementara ROC, setelah Dr. Sun mati (Presiden sementara ROC). Wang tidak boleh mempertahankan kekuasaanya, dengan adanya faksi militer Jiang Jieshi (Chiang Kai Sek) yang merebut kuasa daripadanya di tahun itu. Ketika Nanjing jatuh ke orang Jepun pada 1937, Wang memulai pengkhianatannya dengan bekerja sama dengan pemerintah Jepun. Dia mendukung rancangan Jepun untuk menguasai China. Waktu China di dalam masa-masa gawat dan memerlukan tenaganya, Jingwei malah bergabung dengan orang Jepun  yang merupakan pihak penjajah. Wang meninggal sebelum dia menyaksikan kekalahan Jeun oleh angkatan perang Sekutu di PD II.

Pegang Bon**t Minka Kelly, Kru Charlie's Angels Dipecat

Seorang kru dipecat kerana melakukan pelecehan seksual terhadap Minka Kelly. Bontot pelakon utama dari siri televisyen Charlie's Angels itu dipegang saat sedang shooting.

Menurut majalah Star, kejadian itu terjadi ketika shooting di Miami bulan lalu. Kru tersebut mendekati Minka dan menampar bontot Milla.


"Sepertinya itu dimaksudkan sebagai guruan saja, tapi bercandaan itu tidak tepat. Minka terkejut dan benar-benar marah. Dia masih marah sampai satu jam kemudian," kata sumber yang dikutip Dailymail.

Keesokan harinya, kru tersebut cuba mendatangi Minka, namun malah mendapat tamparan di wajah. Akhirnya, kru tadi diberhentikan dari siri televisyen yang terkenal sejak tahun 1970 itu

sumber : okezone.com

Wow..Atas Nama Seni : Profesor 65 Tahun Berpose Telanjang dengan Mahasiswanya

Beberapa orang mungkin menyebutnya cabul. Namun Danny Guthrie, profesor di Michigan State University, menyebutnya sebuah seni.

Profesor berusia 65 tahun ini memotret dirinya dengan para siswanya yang lebih muda 40 tahun darinya, dan seringkali ia juga berpose dengan perempuan muda yang mengekspos sebagian besar ‘keindahan’ tubuh mereka.


Guthrie, yang telah menjadi sebahagian dari fakultiMSU selama 13 tahun, kini berada dalam pengawasan, setelah beberapa gambar yang dinilai ‘cabul’ dan menekan kaum perempuan.

Setelah suratkhabar mahasiswa, pejabat berita negara memuat berita tentang cara sang profesor ‘merekrut’ modelnya, dimana debat panas telah berkecamuk tentang kebebasan artistik dan akademik atas perilaku profesional.


Pada bulan Oktober suratkhabar mahasiswa tersebut menghembuskan rumor bahwa Guthrie berfoto telanjang dengan murid-muridnya.

The Detroit News melaporkan bahawa universii membuat sebuah protokol yang memungkinkan murid-muridnya tahu bahawa partisipasi ini tidak diwajibkan.

Mitch Goldsmith, seorang mahasiswa Michigan State menulis bahawa banyak foto Guthrie menunjukkan dominasi terhadap subjek perempuan, yang sering dalam pose duduk atau berbaring. Dimana Goldsmith menyebut bahawa sang profesor terlihat ‘jantan, kuat dan maskulin,’ sementara siswa perempuan terlihat tidak berdaya.


Namun sang profesor berkata bahawa sebagian besar foto, didasarkan pada karya-karya terkenal dalam sejarah.

Sementara itu wakil presiden Michigan State mengatakan kepada USA Today bahwa Guthrie dan foto-fotonya telah diperiksa, dan tidak ada masalah.

“Kadang-kadang seni, dan sarana yang diungkapkan, membangkitkan tanggapan yang kuat. Perhatian utama MSU adalah untuk menjaga integriti dan lingkungan belajar mengajar. Profesor Guthrie tidak merekrut siswa yang tidak terdaftar di kelasnya untuk menjadi model foto. Semua model yang memilih untuk berpartisipasi melakukannya atas dasar sukarela.” tuturnya

Beberapa rakan Guthrie juga membela sang profesor. “Karyanya cantik, indah, dan dilakukan dengan baik,” kata asisten profesor Henry Brimmer kepada Detroit News.

Gaya memotong bawang yang paling brutal

Video Lucu Saat Bayi Merasai Lemon Untuk Pertama Kalinya


Ketika bayi J menrasai lemon untuk pertama kalinya, ia langsung menyedari bahawa tidak semua di dunia ini adalah manis.


Namun, yang membuat video ini begitu lucu adalah ekspresi bayi J yang diantara benci dan suka pada waktu menghisap lemon tersebut.

citrus babybayi makan lemon


Sejak diposting di YouTube pada hari Isnin (09/01) video ini telah ditonton lebih dari 87.000 kali.




Rosak Wajah Akibat Alergik Aksesori iPhone4

Alergi aksesoris iPhone4 membuat wajah rosak, siapa yang menyangka bahawa reaksi alergi dari sarung iphone boleh didapatkan dari hal tak terduga. Aksesori smartphone iPhone4 popular yang hadir dalam berbagai jenis bahan, rupa dan warna ini ternyata boleh menimbulkan reaksi tertentu bagi beberapa orang.

Musibah ini berawal saat seorang wanita asal Kirby-Liverpool, Inggris bernama Jenny Taylor membeli aksesori silikon untuk iphone4 miliknya. Aksesori berjenis Griffin FlexGrip Punch cover seharga 16 pounds ini memberikan reaksi alergi yang begitu besar kepada wanita 30 tahun tersebut, seperti dikutip dari Dailymail.

Setelah merasa gatal-gatal yang mengganggu saat menggunakan iphone4 yang sudah dipasangi silikon, ia kemudian melihat ada pembengkakan yang bentuknya sama persis dengan bentuk iphone miliknya yang menempel di bagian telinga dan pipi. Saking parahnya, ibunya sampai tidak mengenali dirinya dan langsung membawanya ke hospital terdekat.

Pertolongan pertama yang didapat dari hospital tersebut hanyalah ubat anti-histamin, dan ia disuruh pulang. Namun keesokan paginya, reaksi alergi tersebut semakin parah dan membuat wajahnya membengkak seperti ' dipukuli'. Ditambah dengan mata dan leher yang membengkak sehingga ia sulit melihat dan menelan.

Iapun kembali ke hospital dan didiagnosa mengalami 13 alergi yang berbeza pasca pengubatan sebelumnya. Iapun kini diperingatkan bahwa dirinya juga alergi terhadap bahan seluar jeans, koin, pegangan pintu. Reaksi alergi yang rumit ini juga menyebabkan rasa terbakar, gatal, kemerahan, bengkak hingga lecet di tubuh Jenny.

Setelah menjalani lebih dari 140 tes alergi di Hospital Royal Liverpool University, didapat bahwa silikon iphone yang digunakan Jenny adalah penyebab datangnya 13 jenis alergi yang membuat hidup dan wajahnya 'bengkak'.

Doktor yang memeriksanya juga menyarankan agar dirinya selalu memakai sarung tangan kemanapun ia pergi atau menyentuh apapun, namun kerana dirinya tidak ingin kekebalan tubuhnya semakin menurun maka ia tetap menjalankan hidupnya seperti biasa.

Kejadian yang berlangsung bulan November tahun lalu ini telah dilaporkan kepada pihak Apple Store hingga produsen silikon Griffin, namun Jenny mengakui hingga saat ini, tidak ada satupun respon dari kedua pihak yang merugikannya. Ia mengatakan: "Aku hanya tidak ingin hal seperti ini terjadi pada orang lain, kerana hal ini benar-benar membuat hidupku kacau."

sumber

Ajaib! Olivia Lahir Tanpa Darah

ESSEX - Seorang bayi berusia enam bulan bernama Olivia lahir tanpa darah. dengan kulit putih yang sepenuhnya pucat. Keadaan bayi yang lahir di sebuah hospital di Chelmsford, Inggris ini mengundang tanya para doktor.

Pasukan doktor hairan kerana di tubuh bayi itu hanya terdapat sedikit hemoglobin, yakni zat kimia yang membawa oksigen dalam sel merah. Sementara yang ada di dalam tubuh Olivia saat ini tidak dapat digolongkan sebagai darah.

Menurut pasukan doktor, saat proses melahirkan, darah tersebut langsung mengalir kembali ke peredaran darah sang Ibu. Itu adalah peristiwa yang jarang terjadi.

Setelah lahir Olivia sempat mengalami keadaan buruk kerana jantung berdetak sangat lemah sehingga sulit bernafas. Beruntung dia berhasil diselamatkan dalam waktu kurang dari dua jam, berkat transfusi darurat yang mengubah kulitnya menjadi berwarna merah muda.

Sang Ibu yang bernama Louise Bearman sangat terkejut melihat keadaan bayinya yang tidak seperti bayi lainnya.

"Olivia adalah bayi pertama saya. Saya tidak berharap apa-apa padanya, tapi tidak pernah terlintas dibenak saya kalau dia akan memiliki warna kulit putih yang pucat," ujar wanita yang berusia 31 tahun itu, seperti dikutip Daily Mail, Selasa (3/4/2012).

Bearman dan suaminya Paul Norton, teringat bahawa Olivia sempat berhenti menendang pada enam minggu sebelum dia dijadualkan lahir. Setelah tiga hari tanpa gerakan di dalam kandungan, mereka pergi ke Broomfield Hospital di Chelmsford.

Akhirnya doktor memutuskan bahawa proses melahirkan dilakukan dengan cara operasi cesar. Ternyata olivia yang lahir dengan berat kurang dari tiga kilogram ini, memiliki kadar hemoglobin dalam darahnya hanya 1 banding 6 dengan bayi normal lainnya.

Proses melahirkan itu mengalami perdarahan fetomaternal (fetomaternal haemorrhage) atau pelepasan tali plasenta secara alami. Itu terjadi pada satu dari 5.000 kehamilan pada ibu, yang terkadang terjadi akibat trauma. 
(faj)

Gadis 9 Tahun Disetubuhi Di Kebun Tebu

Seorang pemuda sanggup menyetubuhi gadis di bawah umur dengan upah Rp2.000.

BP (22), warga Kecamatan Jumapolo, Kabupaten Karanganyar, Jawa Tengah, sempat menjadi bulan-bulanan warga setelah ketahuan menyetubuhi gadis berusia sembilan tahun di kebun tebu.

Mangsa, bersama temannya, sedang bermain basikal.Mangsa dipanggil dan diajak masuk kebun. Sementara teman mangsa menjaga basikal di pinggir jalan.

Setelah puas melampiaskan nafsunya, BP memberi wang Rp2.000 dan mengancam jika memberitahukan kejadian itu. Namun mangsa melaporkan kejadian itu ke keluarganya kerana merasa sakit di alat vital. Berita itu tersebar hingga pelaku menjadi bulan-bulanan warga.

Tidak lama kemudian BP ditangkap polisi dan dibawa ke Mapolres Karanganyar. Sementara mangsa diminta menjalani visum untuk melengkapi berkas pemeriksaan.

Kepada penyidik, BP mengatakan niat menyetubuhi mangsa muncul tidak terencana. "Spontan, saya panggil dan saya ajak ke kebun tebu," ujar BP di Mapolres Karanganyar, Rabu (4/4/2012).

Polis mengambil sejumlah barang bukti seperti baju dan seluar milik mangsa.

Kasat Reskrim Polres Karanganyar AKP Djoko Satriyo mengungkapkan, dari hasil visum terungkap terdapat luka robek di alat vital korban.

BP kini ditahan di Mapolres Karanganyar dan terancam dihukum dengan Pasal 82 Undang-Undang Nomor 23 tentang Perlindungan Anak subsider Pasal 290 KUHP dengan ancaman hukuman penjara maksima 15 tahun.

Sumber : http://jogja.okezone.com

Menolak Diperiksa Polis, Susan Pamerkan Payudara


TRIBUNNEWS.COM - Seorang perempuan yang tengah diperiksa oleh anggota polisr Sherif Indian River County, Florida, Amerika Syarikat (AS), atas dugaan  pencurian, tiba-tiba membuka bajunya, dan memperlihatkan buah dadanya. 

Menurut pejabat Sherif River County, seperti dikutip Upi.com, Rabu (4/4/2012), bermula ketika pihaknya menerima laporan ada aktiviti mencurigakan di Vero Beach, pada  25 March 2012, pada pukul 2.30 pagi. 

Saat tiba disana, anggota mereka menemukan, sepasang lelaki dan wanita, yang setelah diperiksa diketahui bernama, 
Susan Stickle, 31, dan Eric Bachman, 44. Saat ditemui mereka tengah mabuk kerana memunum alkohol dan ubatan terlarang.
Namun saat memeriksa Susan, petugas itu dibuat terkejut,  setelah menolak terang-terangan menjalani pemeriksaan, Susan, malah menanggalkan bajunya, dan mempamerkan payudaranya kepada petugas tersebut.
 
Kepada polii ia mengaku ingin mempamerkan tato puisi di dadanya, namun bukannya mendapatkan pujian, ia malah dibawa ke balai polis atas perbuatan tidak senonohnya.
Sementara Eric sendiri, tidak boleh menjelaskan kepada polis mengapa dirinya berada di sekitar rumah tersebut, ia malah berbohong bahawa rumah itu adalah miliknya. 

Atas perbuatannya, baik Susan mahupun Eric, dituduh melakukan perbuatan tidak tertib, dan melawan pemeriksaan.

Lelaki Kencingi Kerusi Rakan Kerja Saat Jam Rehat


TRIBUNNEWS.COM - Seorang lrelaki yang mengaku telah mengencingi tempat duduk rakan sekerjanya, menyerahkan diri kepada polis Des Moines Barat, Iowa, seperti dikutip dari Upi.com, Rabu (4/4/2012). 

Menurut polis Des MoinesBarat, lelaki itu, Raymond Charles Foley, (59), menyerahkan diri di hari Sabtu (31/3/2012). Polis menahannya dengan pasal kejahatan kriminal tingkat dua, perbuatan melanggar hukum. 

Perbuatan asusila Raymond itu sempat tertangkap kamera pejabatnya, yang baru dipasang pada tanggal 26 March 2012, setelah sejumlah pegawai wanita di pejabat tempatnya bekerja mengeluh sering melihat noda di kursi mereka.

Dalam rakaman itu, Raymond terlihat berjalan ke meja rakan kerjanya, saat jam istirahat, dan kencing di atas kersi mereka.
Akibat perbuatannya, jumlah kerugian diperkirakan berjumlah 4.500 US Dollar, iaitu seharga kerusi yang pernah ia kencingi. Walau demikian hingga kini belum diketahui apa penyebab Raymond, melakukan tindakan bodoh tersebut.

Demi Kehormatan Keluarga, Terpaksa Jadi Laki-laki


INILAH.COM, Kabul – Sejauh mana Anda berkorban demi kehormatan keluarga? Anak-anak gadis Afghanistan ini rela berdandan seperti lelaki, agar keluarga mereka tak diolok-olok.
Untuk alasan ekonomi dan sosial, banyak orangtua Afghanistan mendamba anak laki-laki, setidaknya satu. Hal inilah yang berujung pada praktik tradisi Bacha Posh, yakni menyamarkan anak perempuan dengan mendandaninya seperti anak laki.
Seperti yang dialami mantan anggota parlemen Afghanistan, Azita Rafhat. Ia memiliki empat putri. Saat menyiapkan mereka untuk berangkat ke sekolah, salah satunya didandani seperti anak laki-laki.
Mehrnoush nama anak perempuan itu. Ia terpaksa mengenakan setelan dan dasi. Di luar rumah, Mehrnoush akan dipanggil Mehran, nama anak laki-laki. Rafhat yang tak memiliki anak laki-laki, melakukan tindakan radikal ini agar tak diejek.
“Saat anda menjadi orang terpandang di Afghanistan, orang melihat dengan berbeda. Mereka berkata, hidup akan sempurna jika memiliki anak laki-laki,” ujarnya mengenai tradisi Bacha Posh.
Suaminya, Ezatullah Rafhat, juga berfikir memiliki anak lelaki merupakan simbol kehebatandan sebuah kehormatan tersendiri. “Orang merasa kasihan kerana kami tak punya putra. Maka kami melakukan ini dan kebetulan putri kami mahu,” katanya.
Apa yang dilakukan keluarga Rafhat ini menjadi gambaran keluarga Afghanistan yang tak punya anak lelaki. Tujuannya terkadang amat sederhana. Yakni agar si anak boleh dengan cepat memperoleh pekerjaan untuk menafkahi keluarga.
Anak-anak gadis ini memperkenalkan diri mereka sebagai anak lelaki dan menjual barang-barang seperti air atau permen karet. Biasanya, mereka berusia antara lima hingga 12 tahun.
Meski begitu, mereka tak selamanya dipaksa tampil sebagai lawan jenis. Pada usia 17 atau 18 tahun, mereka kembali muncul sebagai perempuan. Perubahan itu tetap saja tak semudah kedengarannya.
Seperti Elaha, warga Mazari Sharif, Afghanistan Utara. Ia hidup sebagai anak laki selama 20 tahun dan baru mengubah gayanya lagi dua tahun lalu, saat hendak menuntut ilmu di universiti.
Sayangnya, perubahan itu tak sempurna kerana Elaha terlanjur merasa dirinya bukan perempuan. Kebiasaan yang ia lakukan sama sekali tak girlish dan bahkan, Elaha mengaku tak mahu menikah.
“Saat kecil, saya disuruh berdandan seperti laki-laki kerana tak punya saudara laki-laki. Sampai saat ini saja, saya masih berkawan dengan anak laki-laki lain dan merasa lebih bebas seperti itu,” paparnya.
Elaha kembali berdandan sesuai jenis kelaminnya dengan setengah hati. Ia mengaku melakukannya kerana tradisi sosialnya memang seperti itu. “Jika dipaksa menikah, saya akan pukul suami saya hingga diceraikan,” ujarnya.
Menurut kepala masjid biru yang ternama di Mazari Sharif, Atiqullah Ansari, tradisi ini dilakukan karena arti ketuhanannya. Keluarga yang melakukannya, berhadap Tuhan akan memberi mereka anak laki-laki. “Tetap saja, mereka harus mengenakan hijab jika sudah mencapai usianya,” ujarnya.
Kisah seperti ini sudah amat biasa di Afghanistan. Semua orang pasti kenal orang yang melakukannya. Bahkan Ketua Departemen Hak Perempuan di Provinsi Balkh, Fariba Majid, juga melakukannya. Ia pernah ‘menjadi’ anak laki bernama Wahid.
“Saya anak perempuan ketiga dan sejak lahir, orangtua saya sudah mendandani seperti anak laki. Saya bekerja dengan ayah dikedainya dan pergi menghantar barang hingga ke Kabul,” katanya.
Namun Ketua Komisi HAM Balkh, Qazi Said Mohammad Sami menyatakan, tradisi ini merupakan pelanggaran HAM. “Kita tak boleh sementara mengubah jenis kelamin. Menyuruh anak perempuan untuk sementara jadi anak laki, itu pelanggaran HAM.”
Efek samping tradisi ini, rusaknya identitas perempuan muda yang kehilangan masa kecil yang amat penting sebagai kaum hawa. Meski beberapa mengaku mendapatkan kebebasan yang tak bisa diperoleh anak perempuan.
Namun pertanyaan penting yang ada di benak semua orang, adakah anak perempuan Afghanistan kelak mendapatkan kebebasan dan penghormatan yang sama seperti anak laki?

Pasangan Ini Menikah Selama 76 Tahun,Kemudian Meninggal di Hari yang Sama


VIVAnews - Tujuh puluh enam tahun lalu, Cleda dan Rosemond Frell Blair bersumpah tidak akan terpisahkan. Mereka menepati janjinya, bahkan saat kematian menjemput.
Hanya enam belas jam setelah Cleda, 95 tahun, menghembuskan nafas terakhirnya di sebuah rumah pencen Idaho, minggu lalu, sang suami Rosemond 94 tahun juga meninggal dunia. 
“Mereka selalu bersama-sama,” ujar putra pasangan itu, Boyd Blair, 68 tahun. “Keduanya tidak terpisahkan dalam hidup dan saya kira juga tidak dapat dipisahkan di tempat yang lebih baik.”
Bertemu sebagai siswa sekolah menengah di Lewiston Utah, keduanya jatuh  cinta dan memutuskan menikah. Kisah cinta mereka selamat dari Perang Dunia II, dan hingga memiliki 2 anak, 12 cucu dan 32 cicit.
Cleda dan Frell Blair
Setelah PD II, Frell yang bekerja sebagai seorang mekanik membangun sebuah rumah di Idaho setelah kembali dari Kepulauan Pasifik pada tahun 1946. Beberapa tahun belakangan pasangan harmonis ini tinggal di komuniti pencen agar lebih dekat dengan keluarga mereka.
Cleda menjalani perjuangan panjang melawan kanser payudara saat kesihatan sang suami menurun darstis. Putra mereka, Boyd, mengatakan sebelum ibunya meninggal, ayahnya memegang tangannya dan menangis. Beberapa jam kemudian, sang ayah pun menyusul.
Dalam obituari bersama untuk Cleda dan Frell, kerabat terdekat mengatakan, mereka menghormati hubungan pasangan Blair, bukan hanya dalam kematian tetapi juga dalam kehidupan. “Warisan mereka adalah cinta dan komitmen satu sama lain dan itulah yang akan paling diingat keluarga.”

Luna Maya tersembam depan kamera


JAKARTA: Model cantik yang juga aktres, Luna Maya tersembam depan kamera ketika menjalani penggambaran klip video untuk single terbaru Setia Band, berjudul Jangan Ngarep.
Kejadian berlaku di Cipete, Jakarta Selatan, semalam.

Bekas kekasih Ariel ‘Peterpan’ itu terjatuh ketika berjalan ke arah kamera dengan mengenakan pakaian skirt mini dan kasut bertumit tinggi.


Dia terpelecok lalu jatuh tersembam di depan kamera. Akibatnya, lutut kaki kanan selebriti itu terluka.

“Aduh!” jerit Luna. Dia kemudian menanggalkan kasut itu dan menukarnya dengan selipar tetapi masih kelihatan cantik dan mampu tersenyum. Penggambaran terpaksa dihentikan seketika - KL



sumber : myMetro

Kecoh kerana mimpi


MANAMA: Polis yang bergegas ke rumah seorang lelaki selepas menerima panggilan kecemasan semalam, berang apabila mendapati dia hanya mengalami igauan buruk ketika tidur.
Menurut media, lelaki Kuwait itu menjerit-jerit meminta tolong menerusi telefon dan polis berjaya mengesan lokasinya tidak lama kemudian.

Apabila tiba di rumah lelaki terbabit, polis dan paramedik terkejut apabila mendapati dia hanya mengalami mimpi ngeri.


Lelaki terbabit mendakwa, dia panik dan tidak dapat berfikir apa-apa untuk meminta bantuan, kecuali menghubungi polis. Menurut polis, lelaki terbabit meminta maaf kerana menyusahkan banyak pihak.

Bagaimapun, lelaki terbabit bertegas mendakwa dia mengalami mimpi sangat ngeri.


Difahamkan, lelaki itu bakal berkahwin dan dia enggan menceritakan butiran mimpinya. - GN



sumber : myMetro

Muslim Kazakh berang botol vodka ada perkataan Allah


ALMATY: Umat Islam di Kazakhstan berang dengan pengeluar minuman beralkohol di negara itu kerana terdapat kalimah Allah pada botol arak yang dikeluarkannya.
Imam besar Masjid Semey, Bekzat Boranbaiuly meminta pengeluar minuman vodka meminta maaf kepada umat Islam Kazakhstan atas penghinaan itu.

“Ini satu bentuk penghinaan kerana Islam secara tegas melarang minum arak,” katanya dalam kenyataan sebagaimana dipetik Washington Post, semalam.


Media tempatan kelmarin melaporkan mengenai promosi minuman vodka terbaru di negara itu dan pada label bekas minuman berkenaan tertulis “The Power of Allah Suffices for All" (Kuasa Allah Cukup Untuk Semua).

Kazakhstan adalah bekas negara jajahan Soviet dan majoriti penduduknya yang berasal dari etnik Kazakh beragama Islam.


Bagaimanapun, negara itu juga dihuni penduduk minoriti berketurunan Slav yang gemar minum vodka dalam kehidupan seharian mereka. - Agensi



sumber : myMetro

Remaja 14 tahun tayang aksi lucah di Facebook


LONDON: Seorang remaja lelaki ditahan selepas dia dan pasangannya muncul dalam rakaman video lucah yang diposkan di Facebook, semalam.
Dipercayai, rakaman itu sempat ditonton beribu-ribu pelajar yang melayari laman sesawang sosial berkenaan.

Berusia 14 tahun, remaja lelaki berasal dari Cheltenham dilihat melakukan aksi lucah dengan pasangannya juga berusia 14 tahun dari Forest of Dean, Gloucestershire.


Menurut polis, video berkenaan dianggap lucah dan kini dipadam daripada Facebook.

Remaja itu bagaimanapun dibebaskan selepas diberi amaran oleh polis. - DM



sumber : myMetro

Perempuan samseng


CHANGLUN: Gara-gara cemburukan seorang junior lebih rapat dengan seorang pelajar lelaki tingkatan empat, pelajar perempuan tingkatan lima di sebuah sekolah di sini membelasah pelajar perempuan tingkatan dua dalam tandas sekolah hingga pengsan.
Kejadian berlaku jam 1.45 tengah hari, kelmarin apabila Noor Azwa Sabri, 14, dipanggil pelajar itu yang dipercayai mengesyakinya mempunyai hubungan dengan pelajar lelaki itu.

Menurut Noor Azwa, dia serta rakannya menunggu dijemput ahli keluarga selepas tamat sesi persekolagan untuk pulang ke rumah di Kampung Batu 13, Jalan Sintok, tiba-tiba didatangi beberapa pelajar perempuan, termasuk pelajar senior itu.


“Saya dipanggil masuk ke dalam tandas, dia terus melepaskan geram dengan memukul badan dengan fail berkali-kali dan mengetuk kepala dengan tangan hingga pandangan kelam dan kabur.

“Saya tidak melawan kerana bimbang dia akan memukul lebih teruk kerana dia banyak pengaruh di sekolah, selepas itu saya tidak ingat kerana pengsan dan apabila tersedar sudah berada di bilik guru,” katanya. Menurutnya, dia tiada hubungan dengan pelajar lelaki berkenaan yang hanya dianggap kawan biasa serta hanya bertegur sapa di sekolah. Beliau berkata, dia tidak tahu niat sebenar pelajar senior itu yang bakal duduki peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) tahun ini kerana tidak pernah buat salah atau menyakiti hatinya.


“Sejak saya di tingkatan satu, dia ada memberi amaran supaya tidak mendekati pelajar lelaki itu, tetapi saya hanya mendiamkan diri tidak memberitahu sesiapa termasuk keluarga.



“Kali ini, saya terpaksa membuat laporan kerana bimbang kejadian lebih buruk lagi,” katanya.

Menurutnya, itu bukan kali pertama dia dikasari pelajar terbabit sehingga takut untuk ke sekolah.


Dia mendakwa pelajar senior itu pernah menyerang beberapa lagi pelajar perempuan lain tetapi mereka mendiamkan diri kerana bimbang diketahui pihak sekolah atau keluarga.

Difahamkan, pergaduhan itu hanya berlaku antara dua pelajar terbabit kerana pelajar senior itu tidak mahu rakan mangsa dan rakannya sendiri mencampuri urusannya dengan meminta mereka menunggu di luar tandas.


Selepas pelajar itu beredar, rakan mangsa, Norashikin Amran, 14, masuk untuk melihat apa yang berlaku dan terkejut mendapati mangsa pengsan lalu berlari ke bilik guru untuk memaklumkan kejadian.


Norashikin berkata, dia cuba masuk ke dalam tandas tetapi pelajar senior berkenaan menghalangnya berbuat demikian.


“Saya takut ke sekolah kerana bimbang dia (pelajar senior) tidak berpuas hati dan akan mengganggu kami,” katanya.


Sementara itu, ibu mangsa, Noor Shahida Abu Bakar, 40, berkata, dia hanya menyedari kejadian itu pagi semalam, selepas anak keempat daripada tujuh beradik enggan ke sekolah walaupun abang sulungnya yang berusia 18 tahun, menyuruhnya bersiap. Sejak bersekolah di situ, katanya, Noor Azwa seperti takut hendak ke sekolah dan sebelum ini pernah mengadu dibuli pelajar senior tetapi tidak ambil kisah kerana menganggap mungkin hanya salah faham.


“Tapi apabila pelajar senior itu mengasari Noor Azwa, saya tak boleh berdiam diri lalu membuat laporan polis. Saya harap pihak berkuasa, termasuk pengurusan sekolah mengambil tindakan terhadap pelajar berkenaan.


“Saya juga bercadang mengambil tindakan undang-undang kerana anak saya kini tertekan dan trauma,” katanya yang turut menerima kunjungan Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Bukit Kayu Hitam, Datuk Zaini Japar, semalam.


Pengarah Jabatan Pelajaran Kedah, Mansor Lat ketika dihubungi enggan mengulas sehingga laporan diterimanya.


Manakala jurucakap polis mengesahkan sudah menerima laporan berhubung kejadian terbabit.



sumber : myMetro

Isteri tak sahut panggilan mati dikelar


NIBONG TEBAL: Seorang suami tidak menyangka panggilannya yang tidak disahut isteri apabila dia sampai ke rumah rupa-rupanya kerana isterinya itu sudah tidak bernyawa.
S Nadarajan, 55, terkejut apabila mendapati isterinya, M Letchumi, 54, berlumuran darah dan sudah tidak bernyawa di rumahnya di Taman Tasek Mutiara, Simpang Ampat, dekat sini, malam kelmarin.

Nadarajan yang bekerja sebagai pemandu lori, tiba di rumahnya jam 7.45 malam, tetapi hairan apabila mendapati pintu pagar depan dan pintu gelongsor rumahnya terbuka.


Dia memanggil isterinya yang tinggal seorang diri di rumah ketika itu, tetapi tidak disahut menyebabkannya masuk mencari sebelum menemui mayat isterinya terbaring dalam sebuah bilik.

Ketua Polis Daerah Seberang Perai Selatan, Superintendan Shafien Mamat berkata, polis yang menerima maklumat mengenai kejadian itu pada jam 8 malam, bergegas ke tempat kejadian. Menurutnya, pemeriksaan mendapati ada kesan kelar pada leher mangsa serta luka di kedua-dua tangan dan mangsa dipercayai meninggal dunia lebih tiga jam sebelum ditemui suaminya.


“Siasatan di tempat kejadian menemui beberapa kesan tapak kaki manusia dalam sebuah bilik dipercayai ditinggalkan suspek ketika menyelongkar bilik itu.



“Suspek dipercayai dikenali mangsa kerana tiada kesan pecah masuk di rumah berkenaan,” katanya.

Menurutnya, berdasarkan maklumat diperoleh daripada suami mangsa, hanya mereka berdua tinggal di rumah itu dan isterinya tinggal seorang diri ketika dia keluar bekerja.


“Mayat mangsa dihantar untuk dibedah siasat di Hospital Seberang Jaya (HSJ).

“Suspek belum dapat dikenal pasti buat masa ini dan kes disiasat mengikut Seksyen 302 Kanun Keseksaan kerana membunuh,” katanya.



sumber : myMetro

Betis wanita disondol babi hutan


KOTA BHARU: Seorang wanita sempat bertakbir beberapa kali selepas disondol seekor babi hutan sebesar anak lembu ketika mengutip cendawan di kawasan kebun, 200 meter dari rumahnya di Kampung Penget dekat Dewan Beta, di sini, kelmarin.
Dalam kejadian jam 9.30 pagi itu, Rubiah Samad, 55, rebah akibat disondol haiwan itu dan cedera di betis. Mangsa pada mulanya dibawa ke Pusat Kesihatan Lundang Paku, di sini, sebelum dirujuk ke Hospital Raja Perempuan Zainab II (HRPZII) dan menerima 15 jahitan. Menurutnya, dia bertakbir beberapa kali kerana bimbang babi itu berpusing dan menyondolnya kali kedua.

“Selepas mendengar saya bertakbir, babi itu melarikan diri ke dalam semak. Ketika disondol, saya hanya ingat mati kerana babi itu bersaiz besar, selain mempunyai taring.


“Jika babi itu gigit saya, mungkin kecederaan dialami lebih parah,” katanya ketika ditemui di rumahnya, semalam.

Menurut Rubiah, sebelum menyerangnya, haiwan berkenaan cuba menyerang dua lagi jirannya yang turut sama mengutip cendawan 10 meter dari tempat dia disondol, namun dihalau menggunakan parang.


“Awal Januari lalu, seorang lelaki Cina yang memburu babi di kawasan itu parah diserang haiwan berkenaan dan dirawat tiga bulan di HRPZII,” katanya.



sumber : myMetro

Perkhidmaran Ciina buta di internet


JOHOR BAHRU: Sekumpulan lelaki menjadi pak sanggup atau cina buta semata-mata mengidamkan imbuhan lumayan mencecah RM10,000 serta berpeluang bermalam dengan isteri ekspres bagi memuaskan nafsu selama sebulan sebelum diceraikan.
Dengan imbuhan serta pelbagai barangan mewah lain diberikan isteri ekspres masing-masing, kumpulan cina buta terbabit tidak kisah dilabel dengan gelaran itu, malah memberi alasan ia bukan perkara mendatangkan kesalahan kerana segala-galanya dilakukan mengikut syarak.
Bagi memudahkan pelanggan terdesak menghubungi mereka, kumpulan cina buta terbabit mendedahkan identiti serta maklumat peribadi berserta nombor telefon masing-masing dalam laman web.

Seorang daripada cina buta yang hanya mahu dikenali sebagai Ramli, 31, berkata, dia yang berasal dari Tapah, Perak, datang ke bandar raya ini enam tahun lalu sebelum terjebak kegiatan itu setahun kemudian.



Menurutnya, dia mula terjebak kegiatan cina buta apabila menganggur lima bulan sebelum ditawarkan peluang menjadi cina buta kepada seorang kerani yang tinggal di Kuala Lumpur.



sumber : myMetro

Wanita trauma dihimpit geng bumper


PUTRAJAYA: “Saya menarik nafas kerana terselamat, namun masih fobia dan trauma,” kata wartawan wanita dari sebuah akhbar tempatan dikenali sebagai Nor, 30-an, yang nyaris menjadi mangsa samseng jalanan dipercayai ‘geng bumper’ dalam perjalanan pulang dari tempat kerja di sini ke rumahnya di Kajang.
Menurutnya, dalam kejadian Isnin lalu jam 6.30 petang itu, kereta dipandunya dihimpit Toyota Vios berwarna hitam dinaiki tiga lelaki dari persimpangan lampu isyarat berhampiran pejabat cawangan akhbar berkenaan di Presint 15 sehingga ke persimpangan Sungai Ramal menghala Sungai Chua, Kajang, Selangor.

“Insiden itu bermula selepas saya membunyikan hon kepada kereta berkenaan kerana memotong secara melulu dan berhenti secara mengejut di hadapan. Kereta itu meneruskan perjalanan sebelum mengacah untuk memotong dan menghimpit secara dekat.


“Pada masa sama, pemandunya membunyikan hon, menyalakan lampu dan memberi isyarat supaya saya memberhentikan kereta, tetapi saya memecut,” katanya menceritakan detik cemas 15 minit dilaluinya itu, semalam. Menurutnya, dalam keadaan kelam-kabut, dia menghubungi kenalan yang juga anggota polis untuk memaklumkan kejadian itu dan melaporkan nombor pendaftaran kereta dinaiki tiga lelaki terbabit.

“Pemeriksaan mendapati nombor pendaftaran itu palsu dan bukan miliki Toyota Vios berkenaan. Saya dinasihatkan meneruskan perjalanan, sama ada ke balai polis berhampiran atau kawasan orang ramai.


“Sebaik tiba di persimpangan Sungai Ramal, kereta terbabit mengubah laluan. Saya bernasib baik kerana tidak lagi diekori,” katanya.



Menurutnya, dia dimaklumkan polis sudah menerima laporan beberapa kes samseng jalanan seumpama itu dipercayai angkara ‘geng bumper’ yang menjadikan pemandu wanita bersendirian sebagai mangsa.


sumber : myMetro

Kakak ni derita kerana payudaranya besar

Meski memiliki suami dan dua anak yang sangat mencintainya, Jen agaknya masih menyimpan trauma masa remaja. Masih lekat dalam ingatan ketika orang-orang memanggilnya dengan sebutan 'Jen si payudara besar'. "Setiap saya jalan, semua pandangan mengarah ke dada saya, dan selalu menjadi bahan lawak," katanya kepada mirror.co.uk.


Saat sekolah rendah, Jen menjadi pelajar pertama yang mengenakan bra di kelasnya. Seiring bertambahnya usia, payudaranya berkembang melebihi ukuran normal. Ia bahkan harus memesan bra khusus, kerana semua yang ada di pasaran tak dapat menampung payudaranya.

Memasuki usia 20 tahun, Jen mulai berfikir melakukan operasi penyusutan volume payudara. Namun, doktor yang ia temui memintanya menunda hingga menikah dan memiliki anak. Sebab, operasi akan memengaruhi kemampuannya menyusui. "Saya menurut, katanya menyusui juga boleh membuat payudara menyusut, tapi nyatanya tidak," katanya.

Menikah dengan lelakiyang sangat mengagumi payudaranya, Jen melahirkan dua anak. Ia selalu berniat memberikan ir susu ibu eksklusif, namun selalu terhenti di tengah jalan. Jen tak tega melihat bayinya yang sering susah bernafas tertimpa payudaranya.


Keinginannya melakukan operasi memperkecil ukuran payudara kembali menguat. Terlebih, ia kerap merasakan sakit di area punggung. Ia juga susah tidur telentang kerana membuat nafasnya tersengal. Saat berjalan, ia juga harus sering duduk beristirahat kerana beban berlebih di area dadanya. Ia ingin memperkecil ke ukuran cup C atau D.

Kecil lebih sihat

Marisa Weiss, pakar onkologi sekaligus presiden dan pendiri breastcancer.org, mengatakan, "Payudara yang lebih besar akan lebih berat dan menempatkan tekanan pada tubuh. Ini mengubah postur seorang wanita dan menyebabkan leher sering tegang yang boleh membuat timbulnya sakit kepala.”


Sementara kajian University of Wina menyebut, payudara besar terkadang kurang sensitif dibandingkan berukuran lebih kecil. "Payudara besar memiliki jaringan lemak lebih banyak daripada jaringan kelenjar yang merupakan bahagian paling sensitif," kata seorang seksologi Rachael Ross, MD, PhD seperti dikutip dari Shine.

"Dengan payudara yang lebih kecil, kelenjar lebih mudah untuk merangsang selama foreplay kerana mereka tidak berada di bawah lapisan lemak," Rachael menambahkan. Payudara kecil juga membuat wanita lebih leluasa menciptakan gerakan saat bercinta.

Arkib Blog

 
© borak kosong All Rights Reserved