Anak rusa dapat bantuan pernafasan mulut ke mulut dari seorang pekerja

on 12 Februari 2012


Seorang pekerja taman tema BRITISH secara dramatiknya telah menyelamatkan nyawa seekor anak rusa  dengan memberikan pernafasan dari mulut ke mulut.

Jurutera penyelenggaraan Chris Walker sedang membaiki rollercoaster ketika Holly, rusa Scandinavia yang berusia dua tahun, melahirkan anak di kandang taman haiwan, Grantham Journal melaporkan.

Dan dengan pengarahnya, Mr Walker, 52, yang mempunyai pengalaman sebelum bekerja dengan ternakan, terpaksa melangkah masuk.

"Kami mengamati Holly di padang dari jarak jauh dengan teropong agar tidak menyedihkannya," katanya kepada Jurnal Grantham.

"Semua nampak berjalan lancar sehinggalah anak rusa dilahirkan. Saya tiba-tiba mengesyaki bahawa anak rusa itu tidak bergerak.

"Saya bergegas ke situ dan mendapati rusa terbaring di atas rumput tak bernyawa. Dia memiliki detak jantung yang sangat lemah dan tidak bernafas.

"Saya periksa laluan udaranya bersih, menggosoknya cepat untuk merangsang jantung dan memberinya beberapa nafas di mulutnya."

Anak rusa itu seberat 5kg, kini kembali sihat sepenuhnya, pekerja di Twinlakes Park, berhampiran Melton Mowbray, England tengah berkata.

"Kami telah menamakannya Snow White kerana dia telah kembali hidup oleh Putera Tampan kami," kata pengurus Sandy Gyorvari.



Sumber - News.com.au

Maut dibunuh rakan Facebook

Lagi-lagi facebook

VILNIUS (Lithuania): Seorang remaja lelaki ditahan kerana disyaki membunuh kenalan barunya selepas mereka bertemu hasil perkenalan di Facebook, kata polis semalam.

Suspek, 14, didakwa bertemu mangsa selepas mereka saling bertukar-tukar mesej melalui laman sesawang sosial popular berkenaan.


Jurucakap polis Lithuania berkata, mayat remaja perempuan berusia 13 tahun itu ditemui pihak berkuasa di pinggir Vilnius pada petang kelmarin.


Katanya, mangsa berasal dari Alytus di selatan Lithuania dan pergi ke pinggir ibu negara Lithuania itu untuk bertemu suspek yang tinggal di situ. - AFP

Budak bijak guna GPS cari telefon ibunya yang dicuri

Inilah kelebihan jika ada anak-anak yang telah didedahkan dengan
teknologi yang berguna.Kadang-kadang kita yamg dewasa pun tak terfikir
macam dia orang berfikir....

WOODBRIDGE, Britain - Seorang anak, Kristen Richardson berusia 12 tahun mengesan lokasi telefon bimbit ibunya yang disimpan oleh seorang pencuri, dengan menggunakan sistem kedudukan global (GPS), lapor sebuah akhbar semalam.

Ibu budak itu, Gemma Richardson, 32, mendapati telefon bimbitnya yang berharga £230 (RM1,127) hilang selepas dia minum di sebuah bar di Felixstowe, Suffolk pada Ahad lalu.

Dia kemudian memberitahu anaknya, Kristen yang kemudian dapat mengesan lokasi telefon bimbit ibunya itu.

Kristen dapat mengesan kedudukan telefon itu dengan menggunakan komputer riba ibunya menerusi GPS kerana dia telah memuat turun satu aplikasi keselamatan telefon ke dalam telefon bimbit ibunya.

Budak itu mendapati telefon bimbit itu berada beberapa meter dalam sebuah rumah di sebuah kampung beberapa kilometer dekat sini.

Dia kemudian melihat alamat rumah tersebut menerusi Google Street View di Internet sekali gus dapat melihat gambar rumah berkenaan.

Ibunya kemudian menghubungi polis bagi memberitahu alamat rumah tersebut.

Menurut akhbar Daily Mail, beberapa anggota polis kemudian pergi ke rumah tersebut dan menemui telefon bimbit itu.

Seorang lelaki berusia 21 tahun di dalam rumah itu kemudian mengaku dia mengambil telefon tersebut semasa berada di bar tersebut.

Menurut seorang jurucakap polis, kes itu diselesaikan menerusi pendekatan komuniti apabila si pencuri telefon tersebut menulis surat meminta maaf kepada pemilik telefon. - Agensi


[Gempak] Pergi pejabat naik basikal torpedo

Gempak betul...

WHITMORE REANS, Britain - Seorang pekerja di sebuah pusat pembangunan basikal, Ian Fardoe mencipta 'basikal torpedo' untuk pergi ke pejabatnya ketika harga petrol meningkat tinggi di Britain, lapor sebuah akhbar semalam.

Ia dikenali sebagai 'basikal torpedo' kerana bentuknya seperti peluru berpandu torpedo.

Fardoe yang berumur 39 tahun duduk di dalam basikal torpedo itu yang mempunyai pengayuh dan bumbung serta diberi nama velomobile itu ke tempat kerjanya sejauh 9.65 kilometer dari rumahnya.

Menurutnya, dia berasa selamat apabila menggunakan kenderaan itu di sebuah lebuh raya di Midlands.

"Tidak ada kos petrol dan tidak terlalu banyak penyelenggaraan yang perlu dilakukan, Ia hanya diperbuat daripada peralatan basikal," kata Fardoe. - Agensi

Aksi smackdown artis seksi Indonesia

Pergaduhan dua artis bertubuh seksi, Julia Perez dan Dewi Perssik terus menjadi buah mulut di Indonesia Aksi smack-down dua artis Jupe vs Depe ini semakin meruncing kerana telah dibawa ke muka pengadilan. Perseteruan ini sendiri terjadi ketika proses pembuatan filem horor berjudul Hantu Goyang Karawang. Dari rakaman terlihat aksi kedua artis seksi tersebut yang saling bergelutt, pukul, tendang, dan cakar.








Pemuda kena sebat 25 kali kerana panggil pelanggan 'binatang'

Inilah akibat mulut badan binasa..tak pasal-pasal kena
sebat kerana keceluparan mulut...

MADINAH: Mahkamah di Dammam menjatuhkan hukuman 25 sebatan terhadap seorang pembantu kedai warga Asia kerana menghina lelaki lain dengan menggelarnya ‘binatang’. 

Sumber mahkamah berkata, seorang lelaki Arab Saudi membelek majalah di sebuah kedai di pusat beli-belah di sini sebelum dihampiri pembantu kedai dan memintanya membeli majalah itu atau meletakkannya kembali ke tempat asal. 

Apabila lelaki terbabit meletakkan kembali majalah berkenaan ke tempat asal, pembantu kedai itu mula menyelarnya dengan panggilan ‘binatang’. Lelaki berkenaan kemudian melaporkan perkara itu kepada polis.

Syoknya dia orang tidur

Betul-betul berani dia orang ni...tak gayat lansung...












Lelaki sama jiran kerana burung mengutuknya

Burung kalau diajar perkataan yang bukan-bukan akan
mengeluarkan perkataan yang bukan -bukan.Begitulah yang terjadi
lelaki ini yang di maki oleh burung yang bermulut celupar...

TAIPEI: Seorang lelaki yang berang dengan burung peliharaan jirannya kerana membuat bising mengemukakan saman dengan mendakwa haiwan itu menyebabkan tekanan dan kecederaan, lapor akhbar Liberty Times, semalam.

Juruelektrik, Wang Han-chin menuduh lima jirannya mengajar burung seperti spesies kakaktua mereka menyumpah dirinya sebagai membalas dendam selepas dia membuat laporan polis mengenai haiwan itu membuat bising.


Wang mendakwa setiap kali keluar dari rumah, burung itu mengutuknya ‘mulut tempayan bodoh’ menyebabkan dia tertekan dan hilang tumpuan ketika bekerja hingga mengalami kecederaan. - AFP

Akibat gatal tak pasal-pasal kena penjara 6 bulan

Akibat gatal sangat juruteknik tak pasal-pasal kena
penjara...


DUBAI: Seorang juruelektrik dihukum penjara enam bulan kerana menggunakan kamera dalam telefon bimbitnya untuk merakam gambar wanita berbogel dalam sebuah tandas.

Mahkamah Dubai semalam mendapati juruelektrik warga Filipina itu bersalah atas tuduhan mencabul kehormatan seorang wanita, juga rakyat Filipina, dengan mengambil gambarnya secara sulit ketika mangsa membuang air kecil dan mandi dalam tandas.


Hakim, Hamad Abdul Latif Abdul Jawad mengarahkan juruelektrik berkenaan, AC, dihantar pulang ke negara asalnya selepas menjalani hukuman penjara.


“Saya bersalah. Saya memasang telefon bimbit saya dan secara sulit merakam gambar wanita itu dalam keadaan tidak berpakaian dalam tandas itu,” kata AC kepada mahkamah. Menurut dokumen pertuduhan, AC sengaja menempatkan telefon bimbitnya di dalam bakul baju kotor dan menghalakannya ke arah tandas untuk membolehkannya merakam gambar wanita itu.


Dalam keterangannya, mangsa berkata, dia menemui kad memori dalam tandas berkenaan.


“Apabila saya membukanya dengan menggunakan komputer riba saya, saya melihat gambar suspek. Ada juga fail video disimpan di bawah nama saya. Apabila membukanya, saya dapat melihat rakaman gambar saya dalam tandas itu,” kata wanita berkenaan. - GN

Ada juga yang sanggup berbogel semasa mengemis





Duit sesuatau kemestian dalam hidup manusia hari ini.Manusia
sanggup melakukan apa sahaja agar dapat duit untuk
hidup.Biarpun sampai menggadai maruah sendiri..seperti gambar di
atas....

Kanak-kanak 2 tahun bantu ibunya bersalin

Baru berusia dua tahun, Jeremiha Taylor sudah membuat ibunya bangga. Dia tampil sebagai pahlawan saat membantu ibu melahirkan adiknya, Kamron.

 Bobbye Favazza, mengatakan bahawa kelahiran anaknya yang ketiga ternyata lebih cepat dari perkiraan. Doktor sudah menjadualkan Bobbye untuk bersalin lewat bedah caesar di hospital setempat pada 6 Disember .
Namun air ketuban Bobbye  pecah. Ibu berusia 27 tahun itu menelefon  “911,” namun dia tak tahan menunggu pasukan bantuan dan terasa mahu melahirkan. Persalinan segera itu berlaku di ruang tengah rumah Bobbye.
Ketika melihat ibunya kesusahan, Jeremiha tampil sebagai penyelamat. Kanak-kanak itu dengan segera mengambil sebuah tuala, seperti yang diminta ibunya.
Tak hanya itu, Jeremiha pun mahu berjaga-jaga sambil melihat ibunya berusaha melahirkan adiknya. Tak lama kemudian, Jeremiha menjadi orang pertama yang menyentuh dan menggendong adiknya yang baru lahir. Dia lalu menyerahkan adiknya kepada  ibunya dalam keadaan tali pusat masih tersambung.
Pasukan bantuan dari 911 datang setelaht  bayi sudah lahir berkat bantuan anak berusia 2 tahun. Kamron pun lahir dengan sihat.
“Dia adalah pahlawan cilik saya,” kata Bobbye ,memandang Jeremiha dengan perasaan bangga. “Sepertinya sketika itu dia sudah tahu apa yang harus dia lakukan,” lanjut Bobbye, yang kini memiliki tiga anak.

[Pelik] Burung jatuhkan bahan bukti dari langit

Kejadian pelik seekor burung jatuhkan bahan bukti dari 
langit...saya petik dari myMetro

Mohammed Riaz

LONDON: Sebuah mahkamah di St Albans semalam diberitahu, seorang suami yang membunuh abang iparnya dan kemudian mencincang mayat mangsa ditangkap selepas ibu jari mangsa ‘jatuh dari langit,’ dipercayai digugurkan oleh seekor burung. 

Mohammed Riaz, 33, didakwa menculik Mahmood Ahmad, 41, dan menyeksanya hingga mati dalam usaha menjejaki isterinya, Nahid Ahmad, yang melarikan diri daripadanya. Dia didakwa menggunakan bantuan lima rakannya untuk menculik, mengurung dan membunuh mangsa dengan gergaji pemotong daging.


Mayat mangsa tidak ditemui dan anggota kumpulan itu hanya ditangkap selepas seorang pengawal keselamatan menemui ibu jari tangan kiri Mahmood di tempat letak kereta.


Seorang pendakwa memberitahu juri, rakaman CCTV menunjukkan ibu jari itu jatuh secara misteri dari langit dan polis percaya ia mungkin digugurkan oleh seekor burung yang mengutipnya.


Riaz bagaimanapun menafikan terbabit dalam pembunuhan, menculik atau bersengkongkol dalam pembunuhan abang iparnya.


Empat tertuduh lain, Sharif Mohammed, 37, Faisal Chowdhury, 18, Arnold Alexander Yousaf, 18, dan Armizada Hussain, 37, juga mengaku tidak bersalah. Pendakwa raya, Stuart Trimmer berkata, Mahmood dari Wartford hilang pada awal pagi 7 Mac lalu.

[Kesian] Bayi Vietnam lahir dengan wajah yang cacat

Ms Vo Thi Gai (dari daerah Hoai An, wilayah Binh Dinh, Timur Utara Vietnam) berkata, selepas melahirkan Ho Ngoc Toi (nama bayi) doktor di hospital kanak-kanak di Daerah 1, Bandar Ho Chi Minh, selatan Vietnam mendiagnosis bayi perlu dibuat pembedahan untuk menyelamatkan kedua-dua matanya.

Walaupun ibu nya mengalami beguk, doktor memintanya untuk membuat pembedahan penting tetapi dia masih ragu-ragu. Jika dia menggunakan wang untuk pembedahannya, bayinya akan ditinggalkan dalam keadaan sukar. "Saya telah menderita banyak kesakitan dalam hidup saya, dan sekarang saya hanya berharap untuk membantu bayi ini," katanya.


Namun, umur bayi itu baru hampir dua bulan, terlalu lemah untuk menjalani pembedahan untuk menyelamatkan matanya ". Para doktor mengatakan untuk menunggu sehingga berat bayi mencapai 8 atau 9kg (£ 17), cukup kuat untuk menjalani pembedahan tetapi kerana jangkitan, bayi itu tidak boleh makan, hingga kini, sudah 3 bulan berat badan bayi hanya 3.5 kg (7 £)

Inilah Racun Pembunuh Yasser Arafat

Sekian lama jadi misteri, seorang penasihat senior pemimpin Palestina Yasser Arafat mengatakan penyebab kematiannya kerana keracunan thallium. Zat apakah itu?

Thallium (TI) ditemukan oleh Sir William Crookes pada 1861. Ketika terlepas ke udara, thallium berkilat seperti logam dan langsung mengeluarkan asap kebiruan.

Sebuah oksida berat terbentuk dalam TI jika dibiarkan di udara, dan jika ditambah air maka hidroksida terbentuk. Logam ini sangat lembut dan lunak dan boleh dipotong pisau.

TI digunakan untuk membuat kacamata khusus lensa reflektif. Garam TI digunakan sebagai bahan reaksi dalam riset kimia. TI sulfat dijual di negara sederhana di mana pertisida masih diizinkan. Namun di negara Barat, TI dilarang.

Elemen dan senyawa TI bersifat racun atau toksik dan harus ditangani dengan hati-hati. TI tak banyak dipakai manusia dan hanya digunakan sebagai racun tikus dan bahan industri kimia dan teknik elektro.

Secara efektif, tubuh manusia boleh menyerap TI, khususnya melalui kulit, organ-organ pernafasan dan saluran pencernaan. Keracunan TI biasanya kerana tak sengaja terekspos racun tikus yang isinya sejumlah besar adalah sulfat TI.

Akibatnya, perut akan sakit dan sistem saraf mengalami kerosakan. Dalam beberapa kes, kerosakan tak boleh dikembalikan dan akan segera mati. Ketika manusia selamat dari keracunan TI, konsekuensi dari gangguan sistem saraf pun mengancam, termasuk gemetar, lumpuh dan perubahan perilaku.

Jika bayi belum lahir keracunan TI, maka bayi akan mengalami gangguan bawaan. Akumulasi TI di tubuh manusia memiliki kesan kronik, seperti kelelahan, sakit kepala, depresi, kurang nafsu makan, sakit kaki, rambut gugur, dan gangguan penglihatan.

Efek lebih lanjut adalah saraf merasakan rasa sakit dan nyeri sendi. Hal tersebut merupakan konsekuensi serapan TI melalui makanan.

Arafat meninggal pada 2004  di Ramallah. Dia perlahan sakit dengan beberapa gejala tersebut hingga akhirnya koma dan menghembuskan nafas terakhir. [vin]

sumber : teknologi.inilah.com

Awek bogel naik beca


Begini ceritanya:

Ada seorang awek bogel naik beca. Sepanjang perjalanan, si tukang beca sama sekali tidak mengalihkan pandangannya dari awek tersebut.Matanya tak berkelip-kelip. Merasa rimas dengan pandangan tukang beca itu, si awek tersebut  pun menegur:

Awek : Ada apa bang,sampai macam tu sekali abang pandang saya ? Belum pernah tengok orang bogel ke ape ?!!!

Tukang Beca : Oh bukan macam tu adik… Saya cuma memperhatikan dan memikirkan,  nanti adik nak mengeluarkan wang untuk membayar tambang dari mana???

sumber : blogotainmen.com

Gila..inilah artis yang mengupload foto tanpa pakaian dengn seorang bayi di Twitter


infospesial.net -  Coco terkenal dengan lekuk tubuhnya yang cukup seksi dan dia ambil bahagian lebih dalam pemotretan bersemangat di Twitternya. Setelah berpose berbikini dan mempamerkan belahan dadanya, model 32 tahun yang menikah dengan rapper yang kini menjadi aktor Ice-T memposting foto terbarunya yang diposting dalam Twitter peribadinya.


Coco baru-baru ini mengupload foto di mana ia terlihat berbaring dengan keadaan telanjang ditempat tidur bersama bayi laki-yang merupakan anak kakaknya, tidur di sebelahnya. Foto itu menunjukkan sang model glamour berpose dengan satu tangan di dada anak saudaranya dan tangannya yang lain di kepalanya.

Coco mungkin memang terlihat dekat dan akrab dengan kerabatnya tetapi beberapa orang telah marah dan memprotes foto tersebut dengan mengatakan jika hal seperti itu tidak pantas dilakukan bersama seorang anak bayi. Mendapat protes, Coco langsung menghapus foto tersebut dari akaunnya


Di sebut bayi setan,Beyonce Pamer Foto Bayinya


Beyonce dan Jay-Z akhirnya tampil untuk pertama kalinya bersama bayi perempuan mereka, Blue Ivy Carter. Jay-Z sengaja membuat sebuah akaun blog untuk mempamerkan foto bayinya yang lahir bulan lalu itu.


Salah satu foto yang diposting di menampilkan Beyonce sedang menggendong bayinya. Selain itu ada juga foto Blue Ivy yang terlihat sangat lucu dalam balutan selimut. Diposting juga sebuah catatan kecil tulisan tangan.


"Kami menyambut Anda untuk berbagi dalam suka cita kami. Terima kasih untuk menghormati privasi kami selama masa-masa indah dalam hidup kami," tulis catatan itu seperti dikutip Aceshowbiz, Sabtu (11/2/2012).


Dengan dirilisnya foto itu, orang tak lagi bertanya-tanya seperti apa penampakan bayi dari dua pemuzik hip hop dunia. Blue Ivy lahir pada 7 Januari 2012. Diawal kelahirannya, bayi Beyonce sempat diterpa isu tak sedap kerna disebut bayi setan.


Sebuah gereja di North Carolina pernah memajang tulisan, 'Beyonce melahirkan. Setan hadir di dunia'. Hal itu membuat orang banyak bertanya-tanya.


Selain itu, nama Blue Ivy juga dikait-kaitkan dengan singkatan yang menandakan dia lahir sebagai titisan iblis. Blue Ivy disebut sebagai kependekan dari Born Living Under Evil Illuminati's Very Youngest. Namun, hal itu tak dihiraukan oleh Beyonce dan Jay-Z.

Model ini tak sedar baju yang dipakainya melorot di New York Fashion Week


New York Fashion Week yang baru saja dimulai minngu ini diwarnai insiden gaun melorot. Gara-gara peristiwa itu, payudara seorang model ternampak saat dia beraksi di catwalk.


Insiden gaun melorot itu terjadi dalam show desainer Gemma Kahng. saat berlenggak-lenggok di catwalk, gaun sequin bertali yang dipakai seorang model melorot.


Model yang berambut panjang itu rupanya tidak sedar kalau gaunnya membuat payudaranya sedikit terlihat. Dia tampak terus berjalan lurus ke depan tanpa berusaha membenarkan gaunnya yang melorot.


Tapi akhirnya model tersebut sedar juga gaunnya melorot. Dia pun berusaha sedikit memperbaikinya, hingga payudaranya kembali tertutup.


Insiden gaun melorot ini memang biasa terjadi dalam fashion show. Para model harus siap mengalami kejadian yang bagi orang umum, tentu memalukan.


Sumber : http://www.wolipop.com

Ian Cook, Artis yang Melukis Dengan Mobil Remote Kontrol



Berbeza dengan seniman kebanyakan yang menggunakan berus dalam menciptakan karya seninya, seniman asal Brimingham, Inggris ini menggunakan sesuatu yang sedikit lebih ‘canggih’ iaitu mobil remote control.




Ian Cook (28) menggunakan kereta remote control untuk menciptakan luksian dari beberapa pelumba motor terkenal dunia serta kereta yang mereka pandu, diantaranya legenda  F1 dan juara dunia tiga kali asal Brasil yakni Ayrton Senna.


Dalam menciptakan lukisannya, Cook menletakkan warna dibahagian roda kereta remote control tersebut kemudian mengerakkan mainan itu maju mundur diatas kanvas putih.


Majlis Fatwa diminta respons 'fatwa' Harussani


SHAH ALAM - Datuk Dr Ismail Ibrahim meminta Majlis Fatwa Kebangsaan menyatakan pendiriannya berhubung kenyataan Mufti Perak, Tan Sri Dr Harussani Zakaria yang berpandangan bahawa Datuk Seri Najib Tun Razak telah “menggadai akidah” apabila menghadiri sambutan Thaipusam, Selasa lalu.
Bekas Pengerusi Majlis Fatwa Kebangsaan ini berkata, jawapan rasmi terhadap "fatwa" dibuat Harussani harus disegerakan kerana ia mungkin mengelirukan umat Islam jika tidak dimuktamadkan oleh Majlis Fatwa Kebangsaan dan seterusnya disahkan Majlis Raja-raja sendiri.
Beliau yang juga bekas Ketua Pengarah Institut Kefahaman Islam Malaysia berkata, isu seberat ini tidak mungkin dilihat sebagai satu perselisihan pendapat atau perbezaan pandangan sahaja seperti perbezaan pentafsiran dalam hal-hal ranting dalam agama Islam.
"Hal akidah bukan lagi merupakan masalah kecil seperti masalah perbezaan mazhab dalam beberapa hukum cabang yang dikenali sebagai masalah Furu' bukan masalah usul. Hal akidah adalah merupakan hal iman, Islam seseorang," kata beliau dalam entri terbaru blognya.
Menurut laporan media semalam, Harussani  melahirkan rasa terkilan dengan keputusan Najib menghadiri sambutan perayaan Thaipusam di Batu Caves. Najib juga pernah hadir samputan Thaipusam sebelum ini.
Tegas Harussani, walaupun sudah ditegur setiap tahun, namun Perdana Menteri seolah-olah tidak memandang berat akan kepentingan agama Islam dan akidah.
“Ini perbuatan syirik, saya tidak tahu mengapa jadi macam ini... sedangkan perayaan kaum lain kita tidak boleh sambut ini pula hadir di rumah ibadat mereka. Bagaimana boleh terlajak macam ini, sepatutnya perdana menteri wakilkan menteri beragama Hindu untuk menggantikan dirinya... sebab umat Islam tidak boleh terlibat dalam sambutan perayaan agama lain,” katanya.
Ismail yang yang juga bekas duta Malaysia ke Arab Saudi berkata, beliau tidak berniat hendak menyokong atau membangkang kenyataan Mufti Perak yang mengatakan bahawa Perdana Menteri telah menggadaikan akidahnya dengan  menghadiri perayaan Thaipusam.
Justeru soal beliau, "menggadai akidah adakah bermakna mencemarkan akidah? Menggadaikan akidah adakah bermakna terkeluar dari akidah Islam, dan seterusnya menjadi syirik?"
Katanya, "kalau inilah maksud menggadaikan akidah yang disebutkan oleh Mufti Perak itu, maka hal ini telah menjadi satu fatwa yang amat berat dan serius kepada umat Islam, terutamanya kepada batang tubuh Perdana Menteri sendiri, dan pihak bertanggungjawab tentang agama di negara kita haruslah memberikan perhatian yang serius juga kepada fatwa ini."
Tambah beliau, hal yang berhubung dengan akidah bukan perkara mudah kerana akidah merupakan keimanan kepada agama Islam itu sendiri dan akidah yang tergadai sekiranya dimaksudkan akidah yang telah tercemar atau terkeluar dari akidah Islam, maka orang itu dengan sendirinya menjadi tidak mukmin dan tidak Islam, syirik dan kafir.
"Apakah pengertian ini yang dimaksudkan oleh Mufti Perak dengan ungkapan menggadaikan akidah itu? Juga kenyataannya tentang perbuatan syirik yang dilakukan oleh Perdana Menteri itu," ujar beliau.
Malah katanya, hal itu perlu diperjelaskan supaya umat Islam tidak menjadi keliru dengan fatwa Mufti Perak tentang orang Islam yang menyertai perayaan tersebut.
"Mungkin Jakim, Majlis-majlis Agama Negeri, Majlis Fatwa Kebangsaan, malah Raja-raja Melayu sendiri sebagai Ketua Agama Negeri perlu segera mengambil tindakan bagi membincangkan fatwa Mufti Perak ini dan memberikan keputusan yang muktamad dalam isu ini," katanya lagi.
sumber : sinar harian

Sanggup berhutang jadi pelacur


KUALA LUMPUR- Permintaan yang tinggi untuk khidmat seks mendorong sindiket yang menguruskan kemasukan wanita dari China mengaut keuntungan besar dengan mengenakan bayaran purata RM10,000 seorang untuk membantu mereka menjadi pelacur atau pegawai perhubungan pelanggan (GRO) yang memberi khidmat seks di Malaysia.
Sindiket tersebut mengumpul kekayaan dengan cara mudah memandangkan wanita China adalah kumpulan pelacur yang paling ramai ditahan dalam Ops Noda yang dijalankan oleh pihak polis di seluruh negara sepanjang tahun lalu.
Mengikut statistik Polis Bukit Aman, daripada 11,832 warga asing yang ditahan sepanjang tahun lalu, wanita China membentuk jumlah terbesar sebanyak 5,922 orang. Secara purata 16 orang wanita China ditangkap setiap hari.
Jika kesemua wanita China itu menggunakan khidmat sindiket dan membayar RM10,000 seorang, bermakna hasil kutipan organisasi haram yang menguruskan kemasukan pelacur negara berkenaan ke Malaysia adalah sebanyak RM59.2 juta.
Menurut sumber Kosmo! Ahad, wang tersebut dibayar bagi membiayai kos penerbangan, makanan dan tempat tinggal semasa berada di Malaysia.
Sebaik tiba di sini, wanita-wanita China itu akan disambut oleh ejen-ejen sindiket yang menguruskan segala keperluan termasuk mencari pelanggan.
Sumber itu memberitahu, terdapat juga wanita China yang telah melangsaikan hutang kepada sindiket dan pulang ke negara asal mereka sebelum memasuki semula Malaysia secara solo.
Biarpun pihak berkuasa khususnya Bahagian Kongsi Gelap, Maksiat dan Perjudian (D7) Polis Diraja Malaysia (PDRM) bersama agensi penguat kuasa kerap melakukan operasi, kegiatan tidak bermoral itu semakin berleluasa serta menjadi penyumbang kepada masalah sosial di negara ini.
sumber : kosmo online

Naluri tidak normal sehingga sanggup panggil orang lain untuk puaskan nafsunya


KUALA LUMPUR: Ada pesakit ‘frontal lobes tumor’ yang boleh menyebabkan tindakan luar biasa atau pelik tidak tahan mahu melakukan hubungan seksual hingga menahan orang lalu-lalang supaya memuaskan nafsunya.
Pakar Perunding Perbidanan dan Sakit Puan Hospital Pakar Islam Kampung Baru, Dr Rosilawati Abdul Ghani berkata, dia pernah merawat kes seumpama itu yang mempunyai persamaan dengan masalah remaja perempuan berusia 16 tahun yang gemar melakukan hubungan kelamin ketika datang bulan.

“Tabiat seks begitu dianggap tidak normal (abnormal behaviour) dan mungkin juga remaja perempuan berkenaan sakit. Keadaan itu mungkin berpunca daripada ‘frontal lobes tumor’ yang boleh menyebabkan tindakan luar biasa atau pelik.


“Biasanya pesakit yang diserang simptom ini akan melakukan perkara tidak masuk akal tanpa disedari. Dia seolah-olah berada dalam dunia sendiri dan tidak mempedulikan orang lain.

“Penyakit ini selalu menyerang golongan dewasa tidak kira lelaki atau perempuan, namun ia boleh dirawat asal saja mendapatkan nasihat doktor secepat mungkin,” katanya.


Beliau berkata, kebanyakan ibu bapa menyangka perubahan anak mereka di bawah pengaruh dadah, namun ramai tidak tahu ‘frontal lobes tumor’ juga boleh menjadi penyebab kepada tabiat pelik.




“Biasanya ibu bapa boleh mengesan perubahan pada anak mereka, namun sikap masyarakat kita gemar buat kerja bertangguh dan membiarkannya hingga melarat.

“Apabila sudah teruk baru berjumpa doktor dan sudah pasti apabila lambat ia akan mengambil masa untuk dirawat,” katanya.


Beliau berkata, paling penting kekuatan dalaman iaitu iman teguh mampu menyelamatkan manusia daripada sesat atau mudah terpedaya dengan hasutan syaitan.

Selain itu, pesakit perlu mendapatkan rawatan daripada pakar sakit jiwa dan doktor supaya simptom ini dapat diatasi segera.


“Pesakit juga masih bawah umur dan menjadi tanggungjawab ibu bapa untuk membimbing serta memberi sokongan moral kepadanya,” katanya.



sumber : myMetro

Remaja tiru adegan filem


KUALA LUMPUR: “Dalam filem atau drama, kalau kita lihat orang bercinta mesti berdua-duaan, berpeluk, tidur sekatil dan satu selimut. Ini menyebabkan remaja yang menonton bukan mendapat pengajaran daripada kisah disampaikan, sebaliknya memfokus kepada trend tidak sihat itu dan menjadikannya contoh. Esok bila dewasa, mereka fikir mereka boleh buat perkara sama.
“Berdasarkan pengalaman saya, bahan lucah cuma pil perangsang seks. Sebenarnya banyak pengaruh tidak baik diceduk remaja daripada pemerhatian mereka. Malah sejak dulu lagi, kempen menghalalkan maksiat dan zina berleluasa, misalnya kisah Romeo dan Juliet,” kata Pengasas Rumah Kebajikan Wanita dan Remaja (Kewaja), Yahya Mohamed Yusof. 
Beliau mengulas kes seorang remaja perempuan mempunyai selera seks pelik, termasuk gemar melakukan hubungan kelamin ketika haid, selain nafsunya meluap-luap setiap kali gigitan cinta yang dilakukannya pada leher lelaki ketika bersama, mengeluarkan darah.

Menurutnya, secara lahiriah tiada gadis bercita-cita melahirkan anak luar nikah, malah jarang perempuan terlebih dulu mengajak lelaki melakukan hubungan kelamin, sebaliknya si jejaka yang memainkan peranan.




Sehubungan itu, katanya, ibu bapa bukan saja perlu sentiasa bimbangkan keselamatan anak perempuan, tetapi juga memberi lebih tumpuan kepada anak lelaki.


sumber : myMETRO

Nur Eilunie tak kisah Apek


KOTA BHARU: Nur Eilunie Natasha Nazri, 21, gadis yang tiba-tiba menjadi sebutan gara-gara dikaitkan dengan penjaga gawang pasukan bola sepak negara, Khairul Fahmi Che Mat, 23, baru-baru ini, disifatkan mempunyai pakej lengkap ‘beauty with brain’ (jelitawan bijak).
Pada usia muda, dia bijak merangka masa depan dengan memiliki dua butik pengantin, mempunyai kemahiran dalam bidang solekan dan aktif menjalankan perniagaan menjual produk kecantikan di Internet.
Nur Eilunie atau mesra dengan panggilan Leuniey berkata, ketika rakan seusia melanjutkan pengajian ke peringkat lebih tinggi dan menikmati zaman muda dengan keluar bersama rakan, dia menumpukan hampir semua masanya dengan menguruskan perniagaan.

“Sepatutnya, selepas habis peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM), saya melanjutkan pengajian ke peringkat lebih tinggi, tetapi saya memilih menguruskan perniagaan keluarga. Saya nekad untuk serius dalam bidang perniagaan untuk masa depan cemerlang.



“Saya juga mengambil kursus solekan di Jakarta, Indonesia sebagai pelengkap kepada perniagaan diuruskan. Selain itu, ibu dan ayah membantu memberi tunjuk ajar bagaimana menguruskan perniagaan butik pengantin,” katanya ketika ditemui di butiknya bersama ibunya, Noor Laila Abu Bakar, 43, di sini, semalam


sumber : myMetro

gemar Pelik..gadis gemar melakukan hubungan intim ketika datang haid


KUALA LUMPUR: Menjijikkan apabila seorang gadis yang baru berusia 16 tahun mengaku mempunyai selera seks pelik, termasuk gemar melakukan hubungan kelamin ketika datang bulan, selain nafsunya meluap-luap setiap kali gigitan cintanya pada leher lelaki mengeluarkan darah.
Lebih mengejutkan, Iza yang berasal daripada sebuah negeri di utara tanah air mendakwa ketagih darah hinggakan nafsunya membuak-buak apabila memakan ayam yang masih ada darah kerana tidak dimasak dengan betul.
Menurut Iza, selera peliknya bermula selepas berkenalan dengan seorang remaja tidak bersekolah yang bekerja di kedai makan berhampiran rumahnya.

“Sebenarnya lelaki itu kawan baik bekas teman lelaki saya. Namun disebabkan kerap melakukan hubungan kelamin, saya jadi ketagih dan mudah ‘diayat’ lelaki.




“Dia lebih gemar melakukan hubungan intim ketika saya datang haid dan kami melakukannya dalam keadaan saya berlumuran darah.

“Namun peliknya setiap kali kami bersama, selepas itu tiba-tiba saya didatangi haid walaupun sepatutnya belum waktunya. Saya merasakan seolah-olah terkena sumpahan dan berasa takut dengan azab Tuhan.

“Saya teringat cerita bahawa dajal dilahirkan hasil hubungan bapa dengan ibunya ketika dalam haid. Terdetik di hati, jika saya mengandung, anak apakah yang akan lahir nanti?” katanya.



sumber : myMetro

Wanita jual VCD cetak rompak ditahan


TUMPAT: Selain cakera padat video (VCD) dan cakera padat digital (DVD) terbaru filem Hollywood, peniaga VCD dan DVD cetak rompak di negeri ini kini mengambil kesempatan menjual lagu dikir barat moden selepas mendapati lagu dinyanyikan penyanyi tempatan itu mendapat sambutan.
Difahamkan, peniaga kebiasaannya membeli sekeping VCD atau DVD tulen di kedai sebelum membuat salinan sendiri.

Dengan modal tidak sampai RM1, mereka akan menjualnya dengan harga antara RM5 hingga RM7 bagi sekeping VCD atau DVD cetak rompak berbanding yang tulen iaitu sekitar RM12 sekeping.


Ketua Cawangan Bahagian Kawalan Penapisan Filem dan Penguatkuasaan (Kelantan) Kementerian Dalam Negeri (KDN) Ngeh Kiet Fock berkata, pihaknya menyedari keadaan itu dan membuat operasi di pasar malam, di sini, petang kelmarin, bersama Rakan Bistari iaitu sebuah pertubuhan bukan kerajaan (NGO) bagi menangani masalah cetak rompak.

Katanya, operasi terbabit juga disertai penerbit lagu dikir barat tempatan daripada beberapa syarikat seperti Sinar Ilham, Etnik Production dan Seri Tanjong serta penyanyi dikir barat moden terkenal, Man Khan.


“Dalam operasi itu, kita menahan seorang wanita berusia 30-an yang didapati menjual VCD dan DVD cetak rompak lagu dikir barat moden penyanyi tempatan.



sumber : myMetro

Ditangkap kerana letakkan gambar hubungan seks dengan seorang remaja di Facebook

Semuanya kerana seronok dan akhirnya tertangkap....



CHICAGO - Seorang lelaki, Leroy Stephenson (gambar), 24, ditangkap selepas satu gambar yang menunjukkan dia melakukan hubungan seks dengan seorang gadis remaja disiarkan di Facebook, lapor sebuah akhbar semalam.

Dia ditangkap selepas seorang ibu membuat laporan bahawa satu imej anak perempuannya yang melakukan perlakuan seks disiarkan di laman Facebook.

Stephenson memberitahu beberapa penyiasat polis bahawa dia menjalin hubungan seks dengan gadis itu pada Februari 2010.

Ketika itu, gadis tersebut berumur 15 tahun.

Dia turut mengaku merakamkan gambar aksi seks mereka dengan menggunakan telefon bimbit pada Disember 2010.

Gambar itu disiarkan di Facebook selepas ia tersebar dalam kalangan sepuluh orang.

Facebook menarik semula gambar tersebut daripada disiarkan selepas keluarga gadis tersebut membuat aduan kepada pihak pengurusan laman sosial itu. - Agensi

Hebatnya lelaki lumpuh ini

Seorang lelaki lumpuh berasal dari Merseyside, yang menjadi sukarelawan di Bangladesh, berusaha mengumpulkan dana dengan berjalan sejauh lima ribu km.

Peter Donnelly (24), lelaki yang menggunakan kerusi roda ini, akan menggunakan bus, kereta dan kapal feri untuk melakukan perjalanan sejauh lima ribu km menuju St Helens.

Dia cuba mengumpulkan dana bagi Pusat Rehabilitasi Kelumpuhan (CRP) di Dhaka di mana dia menjadi sukarelawan selama empat bulan lalu.

Donnelly mengalami kemalangan ketika menaiki motor dan tulang belakangnya hancur pada ketikat berusia 19 tahun.

CRP membantu orang-orang seperti Donnelly dan membantu mereka untuk rehabilitasi.

Donnelly merancang untuk singgah di14 negara termasuk Nepal, China, Russia, Jerman dan Perancis, hingga perjalanannya berakhir di England.

"Alasan saya melakukan ini agar saya boleh mengumpulkan dana bagi CRP, yang membuat pekerjaan mengagumkan bagi negara miskin di dunia ini," ujarnya.

"Ketika orang-orang melihat orang lumpuh berada di depannya mereka akan memahami kesulitan yang kami hadapi dan berusaha untuk menyesuaikannya," katanya lagi.

Adat perkahwinan yang tersangat aneh


Pernikahan dapat menjadi sebuah kenangan yang indah dan penuh kebahagiaan yang menandakan penyatuan dua insan. Uniknya, pernikahan seringkali dilangsungkan dengan berbagai adat.

Bahkan ada pasangan harus melalui proses adat yang aneh dan pelik Ada beberapa tradisi pernikahan yang dianggap paling aneh di dunia. Antranya :

Menculik pengantin wanita di Roma


  • Kebanyakan malam pengantin dihabiskan dengan cara romantis tetapi tidak dengan adat pernikahan di Roma. Pengantin lelaki diharuskan ‘menculik’ pengantin wanitanya. Budaya ini kental pada kehidupan kaum gipsi Romawi. Bila seorang lelaki berhasil menculik seorang gadis dan menyembunyikannya selama dua-tiga hari, dia akan rasmi menjadi isteri.


Menikahi haiwan di India


  • India tak asing dengan berbagai cerita takhayul, termasuk dalam pernikahan. Suku Santhal di India percaya, jika seorang bayi perempuan tumbuh gigi di bahagian atas gusi terlebih dulu, itu sebuah pertanda ia akan dimakan harimau dalam waktu dekat. Kerana itu, dia mesti menikah dengan seekor anjing  untuk menghapuskan pengaruh buruk tersebut.



  • Kisah ini dialami seorang anak usia sembilan tahun, Karnamoni Handsa, yang menikah  dengan seekor anjing. Pernikahan ini dibuat meriah dan dihadiri 100 orang tamu. Setelah upacara pernikahan ‘mengusir setan’ selesai si gadis dapat menikah dengan  manusia.



 ‘Menghitamkan’ pengantin wanita di Scotland


  • Ada kebiasaan unik dalam adat pernikahan di Scotland. Saat pernikahan, pasangan pengantin memakan isi perut haiwan dan pengantin lelakinya memakai pakaian sejenis skrit. Selanjutnya, pengantin lelaki, keluarga dan teman-teman akan menyirami pengantin wanita dengan telur mentah, air kotor, sos dan susu basi. Kebiasaan ‘menghitamkan pengantin wanita’ merupakan ritual pernikahan yang sangat tua yang dilakukan setelah ikrar pernikahan.


 Pengantin wanita harus gemuk


  • Beza dengan standard kecantikan umumnya, di Mauritania wanita cantik adalah wanita berukuran besar. Bila seorang wanita akan menikah, mereka akan ditempatkan pada sebuah kampung yang disebut ‘penampungan lemak’ untuk ‘menghilangkan’ kedutan dan lebih menarik.


  • Ritual ‘Leblouh’ dalam bahasa tempatan mewajibkan gadis yang akan menikah memakan segala macam makanan agar gemuk dengan cepat. Menu makanan harian terdiri dari dua kilogram daging dan lima galon susu unta setiap hari. Jika mereka memuntahkannya, petugas pengawas akan menyiksa mereka.


Pengantin dilarang 'buang hajat'


  • Tradisi di semenanjung Kalimantan ini tak kalah aneh. Setelah ritual pernikahan yang membahagiakan, suku Tidung mewajibkan pasangan pengantin menunda membuang kotoran besar mahupun kecil (berak dan kencing) selama 72 jam atau  tiga hari tiga malam. Pasangan pengantin akan dibatasi makan dan minum serta diawasi agar tidak ke toilet. Jika menjalani ritual ini, pasangan akan menjalani pernikahan bahagia, dianugerahi anak yang banyak dan sihat.
bk-kalau macamnilah adatnya kat negara kita alamat makinramai yang tak kahwin....


Arkib Blog

 
© borak kosong All Rights Reserved