Anthea Nicholas Perempuan Paling Tua Melahirkan di Australia

on 29 Julai 2011


TRIBUNNEWS.COM - Seorang perempuan bernama Anthea Nicholas dari Gold Coast, Australia, serta berusia 50 tahun dipercayai sebagai perempuan paling tua yang hamil di negara itu melalui cara normal. Demikian dilansir Sydney Morning Herald, Rabu (27/7/2011).

Anthea Nicholas dan suaminya Paul Byrnes (54) memiliki kemungkinan sepersejuta untuk hamil. Demikian disampaikan sang doktor. Nicholas, seorang agen properti, mengatakan dalam wawancara bahawa dia sempat merasakan sesuatu ketika ia tahu dirinya hamil.

“Saya tahu ada sesuatu yang tak masuk akal dan aneh. Saya merasa takut,” katanya. Ia kemudian melahirkan bayi laki-laki yang diberi nama Nicholas pada Jun lalu. Meski demikian, ia tak merasa terlalu tua untuk mempunyai anak di usia tersebut.

“Anda boleh menjadi sangat tua di usia 20 dan muda di usia 70. Ini tergantung dari sikap dan kesihatan Anda,” jelasnya.

“Tahun lalu, doktor mengatakan saya akan segera menopause dan sekarang saya memiliki bayi dalam pangkuan saya,” kata Nicholas lagi.

Tahun lalu, seorang perempuan Australia berusia 57 tahun melahirkan bayi kembar dan hamil melalui metode fertilisasi, IVF, di Perth. Pada tahun 2007, perempuan asal Queensland berumur 57 tahun melahirkan bayi setelah mengandung melalui metode IVF.

Wow..Kotoran Anjing Boleh Ditukar Emas di Taipei


TAIPEI - Banyaknya warga yang malas membuang kotoran peliharaannya membuat pemerintah kota di Taiwan bersedia menukarkan kotoran tersebut dengan emas batangan.

Mulai 1 Ogos nanti, New Taipei City, menerima penukaran kotoran anjing untuk ditukarkan dengan tiket undian dengan hadiah tiga emas batangan. Tiga emas batangan tersebut bernilai T$60,000, T$18,000 dan T$12,000.

Para warga boleh mendapatkan tiket tersebut dengan cara menukarkan kotoran anjing mereka dengan jumlah tiket yang tidak terbatas. Nama pemenang akan diumumkan pada bulan Oktober mendatang.

"Kami berharap bahawa dengan adanya undian boleh menarik peserta, kerana jumlah hadiah emasnya meningkat," ujar Pejabat Jabatan Perlindungan Lingkungan New Taipei City Chen Chao-ming.

Seperti dilapor Reuters, Khamis (28/7/2011), pemerintah kota pun akan memberikan beg secara gratis untuk menampung kotoran anjing tersebut. Tidak hanya memberikan kotoran, warga yang memberikan foto pemilik anjing yang meninggalkan kotoran di jalanan pun akan diberikan hadiah.(rhs)

Pembunuh Berhasil Ditangkap Setelah 32 Tahun Larikan Diri


TRIBUNNEWS.COM - Seorang lelaki bernama Frederick Mark Barrett, yang dinyatakan bersalah atas kes pembunuhan 32 tahun lalu, berhasil ditangkap polis. Demikian dilapor AOL, Khamis (28/7/2011).

Ia berhasil ditangkap pada Rabu (27/7/2011) di dekat Montrose, Colorado, Amerika Syarikat (AS) dan dalam laporan yang diturunkan The Grand Junction Sentinel jika Barret berhasil melarikan diri dari Union Correction Institute, Florida, Amerika Syarikat (AS), pada tahun 1979.

Ia harus menjalani hukuman penjara seumur hidup atas pembunuhan Carl Ardolino pada tahun 1971. Pihak otoritas berpura-pura sebagai petugas kehutanan saat menyerbu kabin yang ditempatinya selama 17 tahun dengan nama Neil Richard Meltzer.

Kisah Berret telah dimuat di acara America's Most Wanted pada tahun 2010. Pada saat itu, aparat penegak hukum berspekulasi jika dia mungkin melarikan diri ke Hawaii, California, Colorado, ataupun Maryland.

Gua superman dijadikan warisan dunia


LOMBONG NAICA, Mexico - Sebuah gua yang mengandungi gipsum berwarna putih kelihatan mirip gua dalam komik mengenai kisah adi wira, Superman yang ditemui di sini dicadangkan dijadikan warisan dunia, lapor sebuah akhbar kelmarin.

Gua itu ditemui dua pelombong sepuluh tahun lalu dan dianggap fenomena ajaib di dunia.

"Ia salah sebuah daripada keajaiban dunia," kata seorang ahli geologi dari Institut Andaluz de Las Ciencias de la Tierra, Juanma Garcia Ruiz yang mengkaji lombong berkenaan.

"Gua itu merupakan sesuatu yang mengagumkan dan masih terdapat orang di Mexico yang tidak mengetahui betapa pentingnya ia dipelihara sebaik mungkin," tambahnya.

Pembentukan batang-batang umpama kristal itu yang terletak 290 meter di bawah permukaan Bumi terjadi apabila air yang amat panas menjadi sejuk dan tepu bersama gipsum.

Ia umpama gua yang terdapat dalam komik Superman yang dikenali sebagai Fortress of Solitude. - Agensi

sumber : kosmo online

Poster undang-undang syariah ditampal di Britain


LONDON - Golongan ekstremis Islam melancarkan kempen poster untuk memaklumkan kepada orang awam mengenai kewujudan zon penguatkuasaan undang-undang Islam di serata Britain, lapor sebuah akhbar semalam.

Poster berkenaan memberitahu para pengunjung bahawa mereka memasuki zon undang-undang Islam dan dilarang melakukan aktiviti yang melanggar hukum syarak seperti meminum alkohol atau melanggan pelacur.

"Anda memasuki zon kawalan syariah, lokasi undang-undang Islam dikuatkuasakan," menurut tulisan pada satu poster itu di sini.

Poster berwarna kuning terang itu turut tertera amaran meminta dilarang berjudi, tidak dibenarkan mengadakan konsert, merokok dan dadah.

Sejumlah poster berkenaan ditampal di stesen bas dan tiang lampu beberapa kawasan di sini.

Seorang pendakwah, Anjem Choudary mengaku bertanggungjawab melancarkan kempen poster syariah itu.

"Kami memiliki beribu-ribu orang di seluruh Britain yang sanggup meronda untuk memastikan undang-undang syariah dikuatkuasakan di zon-zon berkenaan," kata Anjem.

"Kami memiliki antara 10,000 hingga 50,000 poster untuk diedarkan di kawasan penduduk Islam di Britain," tambahnya.

Bagaimanapun, pihak Scotland Yard bekerjasama dengan majlis kerajaan tempatan untuk menanggalkan poster-poster itu dan mencari dalang yang bertanggungjawab melakukan perbuatan tersebut. - Agensi

Pelajar jumpa kamera pengintip tersembunyi di apartment


TAMPA, Florida - Dua pelajar wanita dari Bulgaria terkejut apabila mendapati terdapat beberapa kamera tersembunyi yang mengintip pergerakan mereka di setiap bilik dalam apartmen mereka di sini, lapor sebuah akhbar semalam.

Kedua-dua pelajar itu, Vanya Amokovareva, 22, dan Ralitsa Dzhambazova, 23, bertindak menghubungi polis apabila mereka mendapati terdapat kamera tersembunyi pada alat pengesan asap.

Kamera itu juga didapati terdapat di dalam bilik mandi.

Selama tiga bulan mereka berada di dalam apartmen tersebut, setiap pergerakan pelajar itu dirakamkan menerusi kamera berkenaan.

Mereka menemui kamera itu pada Isnin lalu.

"Saya tidak pernah menjangkakan perkara seperti ini akan berlaku pada saya dan rakan saya," kata Dzhambazova.

Menurutnya, mereka datang ke sini untuk menghabiskan cuti musim panas dengan bekerja di Amerika Syarikat.

Para penyiasat kini mencari individu yang meletakkan kamera itu. - Agensi

Pendiri Facebook Jadi Tokoh Yahudi Nombor Wahid Sejagat


TEMPO Interaktif, Yerusalem - Pendiri media sosial Facebook, Mark Zuckerberg, terpilih sebagai tokoh Yahudi nombor wahid sejagat dalam pemilihan tahunan “50 Tokoh Yahudi Sedunia” yang digelar oleh surat khabar the Jerusalem Post sejak tahun lalu.

Zuckerberg berhasil mengalahkan Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu yang menempati posisi kedua. Sebelumnya, Zuckerberg juga terpilih sebagai tokoh tahun 2010 versi majalah Time.

Populariti Zuckerberg menjulang seiring meroketnya ketenaran Facebook. Hingga pertengahan tahun ini, diperkirakan Facebook sudah memiliki 750 juta pengguna dan diduga boleh mencapai 1 billion pengguna akhir tahun ini.

Dua artis Hollywood, Amerika Syarikat, juga masuk dalam daftar 50 besar itu, yakni Natalie Portman di posisi 38 dan Sarah Silverman di tempat ke-49. Tiga anggota Kongres, yakni Eric Cantor di nombor 13, Debbie Wasserman-Schultz di nombor 14, dan Gabrielle Giffords yang cedera serius akibat ditembak Januari lalu ada di posisi 26.

Lima rabbi juga masuk dalam daftar terpilih, yakni di posisi 39 hingga 43, termasuk Rabbi Richard Jacobs, Presiden Persatuan bagi Yudaisme Perubahan. Dua pengusaha kakap dari Afrika Selatan, Ivan Glasenberg di posisi ke-47 dan Bertie Lubner di posisi 48. Ketua Parti Buruh Belanda Job Cohen di peringkat 46.

Perempuan pertama Israel berpangkat jenderal, Orna Barbivai, berada di posisi ke-44. Peringkat terakhir ditempati oleh model top asal Israel, Bar Rafaeli, yang juga bekas kekasih dari aktor Leonardo Di Caprio. Padahal, ia pernah mendapat sambutan luas setelah jadi berpose dengan pakaian renang di sampul majalah Sports dua tahun lalu.

Penjara mewah untuk pembunuh beramai-ramai Norway

Killing innocent people is a hard price to pay. But giving a VIP treatment for the one whose responsible for their actions is wrong. Like Anders Behring Breivik who killed 76 innocent people in Norway could be jailed in one of the most progressive prisons.

Arkib Blog

 
© borak kosong All Rights Reserved