RAMAI ORANG YANG AKAN BOLEH HIDUP SAMPAI UMUR 150 TAHUN

on 08 Julai 2011

Los Angeles, Tak banyak orang yang mampu mencapai umur di atas 100 tahun. Namun dengan perkembangan teknologi kedoktoran, proses penuaan akan mudah dihambat dan diperkirakan saat ini sudah ada manusia yang kelak boleh hidup hingga umur 150 tahun.

Prediksi menghebohkan tersebut diungkap oleh seorang pakar biomedis dari Strategies for Engineered Negligible Senescence (SENS) Foundation, Dr Aubrey De Grey. Menurutnya, salah satu dari manusia yang hidup saat ini akan dapat mencapai usia 150 tahun berkat kemajuan teknologi kedoktoran.

Dia juga meramalkan, manusia yang boleh hidup hingga 1.000 tahun akan lahir dalam 20 tahun ke depan. Boleh dibayangkan bagaimana padatnya planet ini jika harapan hidup manusia meningkat, sementara laju pertumbuhan penduduk masih sulit dikendalikan.

Menurut ilmuwan asal California ini, usia harapan hidup manusia mengalami peningkatan sekitar 3 bulan tiap tahunnya. Jika peningkatan tersebut boleh dipertahankan, populasi manusia yang boleh hidup di atas usia 100 tahun boleh mencapai jutaan orang di seluruh dunia pada tahun 2030.

Saat ini, populasi  berumur lebih dari 1 abad paling banyak terdapat di Jepun. Menurut data sensus tahun 2010, negara maju di wilayah Asia Timur ini memiliki sekitar 44 ribu berumur lebih dari 100 tahun dan yang tertua sudah berumur 122 tahun.

Faktor yang mendasari perkiraan Dr De Grey salah satunya adalah perkembangan ilmu kedoktoran yang begitu pesat. Berbagai penyakit degeneratif akibat proses penuaan makin mudah ditangani, sehingga kelak akan semakin sedikit orang yang meninggal kerana sakit.

“Saya harus katakan, kita sudah punya peluang 50 peratus untuk dapat menghambat proses penuaan dalam 25 tahun mendatang melalui kontrol medis yang baik,” ungkap Dr De Grey seperti dikutip dariDailymail, Rabu (7/7/2011).

Berbagai kemajuan di bidang kedoktoran, khususnya menyangkut proses penuaan dinilai Dr De Grey cukup mengagumkan. Saat ini orang sudah boleh memanfaatkan terapi stem cell atau sel punca, stimulasi sistem kekebalan tubuh dan berbagai teknik lain untuk membuatnya awet muda.

Umur panjang seperti yang diprediksi oleh Dr De Grey merupakan efek samping atau lebih tepatnya harapan dari tercapainya peningkatan status kesihatan. Kematian di usia lebih muda tetap mungkin terjadi, namun akan lebih banyak dipicu oleh faktor selain penyakit misalnya kecelakaan.

Sumber :http://www.detik.com/

Kanak-kanak ini pengsan kerana payudara emaknya

LETAK MAKLUMAT IKLAN

Pesan Facebook di iPhone Selamatkan Remaja dari Kebakaran

TRIBUNNEWS.COM - Seorang remaja berhasil diselamatkan dan dalam keadaan sihat setelah Facebook menjadi dewa penolongnya. Demikian dilapor Sydney Morning Herald, Rabu (6/7/2011).

Remaja perempuan bernama Hunter Matthews, seorang pelajar berusia 17 tahun, sedang sendirian di rumah neneknya di Charnley St,Kearneys Spring, Queensland, Australia, ketika Isnin malam dia mendengar bunyi gemeretak pakaian dan tilam yang terbakar.

Ia tidak tahu jika itu adalah api dan asap hitam mulai membakar biliknya. Ia baru terbangun ketika aplikasi Facebook di iPhone berbunyi tanda ada pesan terkirim pada pukul 01.34 dini hari.

“Ini hanya satu kesempatan kerana seorang teman mengomen status saya dan Facebook mengirimkan pesan ke telefon saya dan membuat saya terbangun,’ jelasnya.

“Saya merasa beruntung mendapat pesan itu, jika tidak saya sudah meninggal,” kata Matthews, dengan nada lega.

BBC Buat Berita Palsu: Air Zamzam di Makkah Tercemar

London (Voa-Islam) – Dasar pembual, BBC menyiarkan beritaan bohong dengan menyatakan, air zamzam mengandung bahan berbahaya. Seperti diberitakan media Inggris itu,  air zamzam yang dikemas dalam botol tersebut memiliki kadar arsenik tinggi. Itulah sebabnya, para peziarah diminta untuk mengambil sejumlah sampel air zamzam yang dijual di dalam botol-botol  untuk membandingkan dengan air serupa yang dijual secara illegal di London. Zamzam yang dituding tercemar itu ditemukan di tiga kedai buku Islam di London, iaitu London Selatan, London Timur dan Luton.

Kebelakangan ini, ada gerakan untuk menciptakan kecurigaan tentang kualiti air Zamzam. Hingga saat ini, tidak pernah terbukti, jamaah haji yang meminum air Zamzam, tidak pernah terjangkit penyakit kanser. Kaum muslimin di seluruh dunia meyakini, sumur Zamzam tidak pernah kering lebih 4.000 tahun dan para peziarah menganggap air suci itu memiliki kekuatan yang boleh menyembuhkan penyakit.

Menanggapi hal tersebut, Pihak Arab Saudi menyangkal pemberitaan BBC, yang menyebut air Zamzam di Makkah tercemar, dan minum air suci itu boleh menyebabkan penyakit, seperti kanser. Berita yang membuat heboh umat Islam se-dunia itu akhirnya dapat diredam setelah dikeluarkannya pernyataan rasmi dari Zuhair Nawab, Presiden Saudi Geological Survey (SGS), yang menyangkal tuduhan itu. Ditegaskan, bahawa lembaganya telah mengambil langkah-langkah untuk menjamin keamanan sumur maupun kesucian air Zamzam.

Zuhair Nawab mengungkapkan, organisasinya bertanggungjawab dalam memantau kualitas air Zamzam, tidak hanya menyangkut Arab Saudi, tetapi seluruh dunia Islam. “Para ahli kami memantau keadaan Zamzam setiap hari, setelah mengambil tiga sampel air. Hasilnya, air Zamzam ternyata tidak terkontaminasi, seperti yang dituduhkan BBC,” ujarnya.

Pusat Distribusi Air Zamzam Raja Abdullah di Makkah yang bertugas melakukan pengemasan dalam botol telah dilengkapi dengan fasilitas canggih dan sesuai dengan standar internasional. Pusat Distribusi yang dirasmikan pada September 2010 seharga 700 juta riyal itu mampu membotolkan air Zamzam sebanyak 200 ribu botol setiap hari.

Penelitian Palsu

Hasil laboratorium dari Asosiasi Analis Publik Inggris menemukan, kalau air  tersebut tidak baik diminum manusia. Ketua Asosiasi, Duncan Campbell mengatakan, air itu beracun, terutama kerana tingginya level arsenic di dalamnya. Konon, penemuan air zamzam beracun ini bukan pertama kalinya di Inggris. Ogos 2010, kaum muslim di Leicestershire juga diperingatkan oleh pemerintah setempat, bahawa ada produk air zamzam botolan yang berbahaya yang beredar.

Berbahayanya, karena air botolan itu mengandung arsenic tiga kali lebih tinggi dari level yang diperbolehkan. Arsenik yang berlebuhan dalam tubuh, menurut pemerintah setempat, boleh mengakibatkan keracunan dan kanser.

BBC menyatakan, penemuan air zamzam berbahaya itu terjadi sehari setelah peristiwa air zamzam di Uni Emirat Arab. Selanjutnya, pemerintah melarang warganya membeli air zamzam di kedai. Menyusul ditemukannya air zamzam palsu dalam kemasan di Ras Al-Khaimah. Beberapa kedai di UEA menjual air zamzam, meski penjualan itu dilarang. Belakangan diketahui, air yang diklaim zamzam itu ternyata hanya air mineral biasa saja.

Di Inggris sendiri tidak melarang penjualan air zamzam. Namun negara ini punya peraturan ketat soal menjual produk palsu dan berbahaya bagi kesihatan, yaitu denda besar dan dua tahun penjara

Pelik..loteri hadiah bayi tabung (IVF) pun ada

INILAH.COM, London – Pemerintah Inggris merancang menggadakan loteri bayi tabung bagi pasangan yang kesulitan memperolehi anak. Belum apa-apa, rencana ini sudah banyak ditentang.

Sejumlah LSM pemerhati kesihatan mengecam loteri bayi tabung (in-vitro fertilization/IVF) pertama di dunia itu. Dengan tiket seharga 20 poundsterling, orangtua yang beruntung akan mendapatkan perawatan bayi tabung gratis senilai 25 ribu poundsterling.

Loteri itu diadakan oleh yayasan amal To Hatch yang merasa isu kesuburan perempuan merupakan masalah serius. Mereka mendapat lesen menggadakan loteri dari Dewan Perjudian Inggris yang sama sekali mempertimbangkan pertanyaan etis saat mengajukan aplikasi.

Human Fertilisation and Embryology Authority menyatakan, akan menghubungi yayasan dan klinik penyelenggara berkait loteri yang akan digelar akhir bulan ini tersebut. Mereke menilai, menggunakan IVF sebagai hadiah loteri merupakan hal yang salah dan tak patut.

“Ini bertentangan dengan etos dan merendahkan sistem serta praktik klinik. Selain mempertanyakan apa yang selama ini dianggap orang sebagai titik pusat kehidupan mereka,” ujar lembaga itu. Sejumlah LSM lain juga mengecam pelaksanaan loteri tersebut.

Tak hanya pasangan, loteri ini juga berlaku bagi pasangan single atau sejenis.Wang loteri akan digunakan untuk memberikan perawatan bagi pemenangnya. Pemenang juga bisa memilih untuk menyumbangkan sel telur, operasi reproduksi atau kelahiran dengan rahim sewaan.

Jika pemenangnya single, mereka akan ditawari sperma dari penderma atau ibu sewaan lengkap dengan embrio pendermanya. Loteri ini akan dilancarkan online pada 30 Julai mendatang. Nombor loteri akan dipilih oleh komputer secara rawak.

Saman kekasih yang enggan berkahwin

image

NEW YORK - Seorang pemain bola sepak Amerika, Roy Williams menyaman bekas kekasihnya untuk mendapatkan semula sebentuk cincin berharga AS$76,600 (RM230,604) yang diberikannya kerana menolak lamaran perkahwinannya, lapor sebuah akhbar semalam.

Williams mengemukakan saman di sebuah mahkamah di sini pada 30 Jun lalu dengan mendakwa bekas kekasihnya, Brooke Daniels enggan memulangkan cincin tersebut selepas mereka berpisah pada Februari lalu.

Bekas kekasihnya itu memberitahu Williams bahawa dia hilang cincin tersebut menyebabkan pihak insurans melakukan satu siasatan.

Siasatan itu mendapati, cincin tersebut berada dalam simpanan bapa Brooke, Michael Daniels.

Williams melamar Daniels yang merupakan bekas peserta ratu cantik dengan menghantar wang sebanyak AS$5,000 (RM15,052) dalam sebuah kotak, sebentuk cincin dan rakaman suara yang meminta wanita itu berkahwin dengannya.

Brooke dikatakan akan memulangkan semula cincin itu bagi mengelak implikasi undang-undang. – Agensi

sumber : kosmo online

Kereta hantu akan dilelong

du_04.1

MICHIGAN - Sebuah kereta Pontiac Deluxe Six yang dikeluarkan pada 1939 dijangka dilelong pada harga AS$475,000 (RM1.42 juta) pada hujung bulan ini di sini, lapor sebuah akhbar semalam.

Kereta itu diberi gelaran 'hantu' kerana badannya yang lut sinar dan dihasilkan oleh General Motors dengan kerjasama syarikat kimia Rohm dan Haas pada harga AS$25,000 (RM75,262).

Model kereta itu dilengkapi dengan enjin enam silinder, brek hidraulik dan transmisi manual tiga kelajuan dihasilkan untuk Pameran Dunia New York pada 1939-1940.

Kereta itu diperbuat daripada kaca lut sinar Plexiglas yang pernah digunakan dalam pembuatan pesawat tentera semasa Perang Dunia II.

Pemilik Pontiac itu kini mewarisi kenderaan itu daripada bapanya yang membelinya dari pengumpul kereta klasik, Leo Gephart pada awal 1980-an. – Agensi

sumber: kosmo online

Arkib Blog

 
© borak kosong All Rights Reserved