Pecat pekerja kerana sehiris keju

on 22 Februari 2011

KOMPAS.com — Sebuah restoran McDonald’s dinyatakan bersalah kerana memecat seorang pekerjanya hanya keranasi pekerja menambahkan irisan keju pada sebuah hamburger untuk rakannya

“Pemecatan itu keterlaluan sebagai sebuah sanksi,” kata sebuah pengadilan wilayah Leeuwarden, di utara Belanda, dalam keputusan tertulis.. “Itu hanya seiris keju,” demikian pertimbangan pengadilan tersebut sebagaimana dikutip Telegraph,

Sebuah surat peringatan sesungguhnya sudah merupakan hukuman yang pantas, kata pengadilan itu, yang memerintahkan jaringan makanan cepat saji tersebut membayar gaji si pekerja untuk lima bulan masa kontrak yang tinggal, iaitu sebanyak 4.265,47 euro. Perusahaan itu juga diharuskan membayar biaya pengadilan.

Pekerja itu, seorang perempuan, dipecat dari sebuah cabang McDonald’s di kota Lemmer . Pemecatan itu terjadi hanya kerana pada masa rehat memberi seorang rakannya sebuah burger keju yang lebih mahal dari seharusnya yang dia peroleh sesuai harga yang dia bayar.

McDonald’s beralasan pekerja itu telah melanggar aturan yang melarang pemberian gratis apa pun kepada keluarga, teman. Putusan pengadilan Belanda itu datang beberapa hari setelah jaringan makanan cepat saji tersebut melaporkan sebuah kenaikan keuntungan bersih sekitar 25 persen pada suku terakhir tahun 2009.

Muzik Rock & Rap Merupakan Tiket Kematian

TASHKENT – Telivisyen nasional Uzbekistan  mengeluarkan kenyataan bahawa musik rock dan rap dari barat, merupakan pengaruh dari sadisme, ketergantungan kepada dadah dan perlakuan tidak bermoral.


Dalam tayangan dokumentari berjudul “Melody and Calamity” stasenvtelevisyen kedua terbesar di Uzbekistan tersebut memperingatkan betapa jahatnya pengaruh muzikk rock dan rap barat yang membuat awan hitam di atas kepala kaum muda di Uzbekistan.


Uzbekistan merupakan wilayah Asia Tengah dengan populasi terbanyak, sekira 90 peratus dari 28 juta  penduduknya merupakan muslim.

Pemerintahan sekuler tersebut, khuatir akan ideologi ekstrim dan demokrasi barat yang berlebihan. Pemerintah pun dalam beberapa bulan ini menunjukkan rasa ketidaksabarannya dengan meningkatnya budaya import tersebut.

“Muzik setan tersebut dibuat oleh kekuatan jahat untuk membuat kaum muda di negara barat memiliki moral yang buruk,” demikian isi dokumentari tersebut.

Film dokumentari itu pun memberikan penjelasan mengenai efek dari kesihatan manusia terhadap muzik tersebut, dengan mengatakan bahawa muzik klasik merupakan penyembuh dari segala penyakit, sementara musik rock dan rap merupakan tiket kematian, demikian laporkan AFP

Sumber : http://www.okezone.com

[Gila] Ada peralatan boleh curi nombor pin dari jarak jauh

Semakin maju teknologi rupanya semakin menyusahkan orang lain
saya petik daripada myMetro


JEDDAH: Seorang pegawai kanan bank memberi amaran kepada pelanggan supaya berhati-hati menggunakan mesin teler automatik (ATM) berikutan ada peralatan baru yang mampu mengesan nombor pin kad ATM mereka.

Mesin itu boleh membaca dan merekodkan nombor pin kad ATM dari jarak jauh, kata Setiausaha Agung Media dan Jawatankuasa Bank Saudi mengenai Kesedaran Urusan Bank, Talat Zaki Hafez.


“Taktiknya hampir sama. Selepas mendapatkan nombor pin pelanggan, pencuri akan merampas kad mereka apabila pelanggan keluar dari kaunter ATM dan melarikan diri. Pencuri kemudian menggunakan kad itu untuk mengeluarkan wang,” ujarnya. Talat memberitahu akhbar bisnes harian Al-Eqtisadiah bahawa Agensi Kewangan Arab Saudi (SAMA) sentiasa berhati-hati terhadap kes sedemikian. “SAMA sudah menggariskan peraturan mengenai pengeluaran kad ATM. Ia juga melancarkan kempen kesedaran mengenainya,” tambahnya. “Fasa pertama dan kedua kempen sudah tamat dan kini kempen fasa ketiga masih berjalan,” katanya.


Beliau menambah kempen seumpama itu bertujuan meningkatkan kesedaran mengenai tahap keselamatan penggunaan kad ATM. Talat berkata, terdapat gesaan supaya sistem kod pin ATM dibatalkan, sebaliknya memperkenalkan teknologi optikal untuk pengeluaran wang melalui ATM.


“Memang mudah untuk memalsukan sistem imbasan cap jari, justeru itu kaedah imbasan optikal lebih selamat,” katanya lagi

Terkena petir

image
Victim struck by lightning, circa 1920s. The bottoms of his feet were blown off.

Fotoibu menembak anakya sendiri

Foto-foto ini diambil daripada sebuah CCTV di sebuah pusat
latihan menembak.Ibu itu sanggup menembak anaknya sendiri
dan dipercayai mempunyai masalah mental....







This tragic incident took place in Casselberry, Florida.
Marie Moore, 44 and her 20-year-old son Mitchel came to shooting range on Sunday afternoon. The fact is, his mother was mentally unstable and had according to the police reports a history of mental illness. On the audio recordings that Moore left she said that she considered herself the Anti-Christ and said that she had to kill her son in order to save the world from the violence. After shooting down her son, she stepped back, put the gun into her mouth and pulled the trigger. She died a short time later in hospital.

Arkib Blog

 
© borak kosong All Rights Reserved