Kasihan! Lelaki di Kenya Cuci Kondom untuk Dipakai Semula

on 22 Februari 2012

Isiolo, Kenya, Jauh dari kota dan sulitnya mendapatkan kondom, membuat para pria pedesaaan di Kenya Utara harus mencuci dan menjemur kondom bekas pakai yang kemudian akan digunakan kembali.

Channel TV  Kenya baru-baru ini memperlihatkan gambar lelaki di Isiolo, di Kenya Utara, mencuci dan menjemur kondom. Hal ini menunjukkan bahawa lelaki disana tidak hanya menggunakan kondom untuk sekali pakai.

Akses kondom yang sulit diperolehi  membuat beberapa lelaki menjadikanbeg plastik dan kain bekas sebagai kondom ketika berhubungan seks.

Pemerintah Kenya sebenarnya telah melakukan pembahagian kondom yang digunakan untuk mencegah menyebarkan penularan HIV yang banyak terjadi di Kenya dan Afrika, tetapi untuk daerah desaa yang sulit dijangkau, pembahagian kondom tak boleh di agihkan.

"Banyak daerah pedesaan di negara tersebut tidak dapat diakses kerana jaringan jalan yang buruk dan ini membuat pembahqgian kondom sulit dilakukan," jelas Peter Cherutich, Ketua National AIDS and Sexually Transmitted Infections Control Programme (NASCOP), seperti dilansir Health24.

Menurutnya, kerana majoriti kondom pemerintah tersedia di fasilitas kesihatan dan tidak banyak di daerah pedesaan, hal ini menciptakan tantangan lain dalam distribusi.

Cherutich mengatakan kondom yang digunakan kembali menunjukkan bahawa pemerintah harus lebih kreatif dalam meningkatkan kesedaran tentang penggunaan kondom yang tepat.

Salah satu pengguna kondom bekas yang dicuci adalah Hosea Motoro (37 tahun). Ia positif terinfeksi HIV sejak tujuh tahun yang lalu.

"Saya tahu saya positif (HIV) tapi saya tidak ingin menularkannya pada istri saya. Dan saya tahu jika saya menggunakan kondom, dia akan aman. Kami juga tidak ingin punya anak kerana sudah memiliki lima orang anak dan itu sudah cukup bagi kita," katanya.

Motoro biasanya berjalan sejauh 5 kilometer ke pusat kesihatan terdekat untuk memperoleh kondom, tetapi beberapa kali ia kesana persediaan kondom sudah habis.

"Ketika saya tidak beruntung dan tidak memperoleh kondom, maka saya akan mencuci dan menggunakannya lagi. Namun setelah dicuci, (kondom) itu sangat sulit digunakan dan saya tidak tahu apakah itu akan melindungi seperti kondom baru," lanjutnya.

Isterinya Josephine mengatakan seks dengan kondom yang dicuci dan dipakai ulang tidaklah menyenangkan, namun ia percaya itu akan lebih baik daripada tidak menggunakan kondom sama sekali.

"(Kondom) ini terasa kasar, tapi apa yang Anda lakukan ketika Anda tahu ia adalah positif (HIV). Anda pasti tidak ingin mendapatkan HIV dan Anda juga harus memberinya seks," tutur Josephine.

Kondom lelaki dimaksudkan untuk penggunaan tunggal (sekali pakai). Mencuci dan menjemur kondom dapat melemahkan lateks (bahan dasar kondom), meningkatkan kemungkinan kerusakan dan pada gilirannya tetap dapat berisiko pada kehamilan yang tidak diinginkan dan infeksi menular seksual, termasuk HIV.

Mencuci kondom pada air yang tidak bersih juga dapat membawa risiko penyakit tambahan, baik pada lelaki mahupun wanita.
Ranking: 5

{ 4 komen... read them below or add one }

mcm ni lah berkata...

hahahha kelakar ade yg pakai plastik mydin buat kondom,. adoiyaiiii gelak gulingulinguling,.


Khamis, Mac 31, 2011
Ummi berkata...

Huk alaaaaa...wakakakkaaa...adeeh mcam2 laaaa....X tahan nak gelak la Edie oiii...


Khamis, Mac 31, 2011
Eqmal berkata...

sampai begitu sekali,,ish3


Khamis, Mac 31, 2011
SiLabiLabi berkata...

apabila terlalu miskin kadang kala otak akan berfikir diluar daripada kotak pemikiran tau.. macam tu jugak lah berlaku kes sekarang nie. keadaan mereka terlalu daif sehinggakan kondom pun dorang basuh untuk digunakan pada masa akan datang..

Orang lain tengok Iklan pun dapat duit [KLIK SINI]


Rabu, Februari 22, 2012

Catat Ulasan

Arkib Blog

 
© borak kosong All Rights Reserved