BLOGLIST 2011 .. SELAMAT DATANG TAHUN BARU

on 08 Disember 2010

Blog list 2011..selamat datang tahun baru.....sesiapa pun pasti akan berebut tempat untuk disenaraikan di dalam blog list Ben Ashaari.Kepada sesiapa yang berminat sila ke  sini.Moga di tahun baru ini makin lagi ramai berblog dan makin bertambah meriah lagi dunia blog...dan yang paling penting makin bertambah kuat persahabatan antara blogger-blogger....

Anak -beranak rompak 5 bank kerana membalas dendam terhadap negara

Berfikir sebelum bertindak kerana tindakan yang melulu boleh mengakibatkan
diri sendiri yang merana.Inilah yang terjadi kepada anak -beranak...saya petik dari myMetro


METZ: Seorang peniaga wanita dan anak lelakinya didakwa kerana merompak lima bank untuk ‘membalas dendam terhadap negara’, semalam.

Bekas penuntut undang-undang, Fabienne Levy, 51, dan Jeremie, 21, dituduh melarikan kira-kira RM736,000 dari dua bank di Jerman dan tiga lagi di Perancis pada 2006 dan 2007.

Jeremie - masih di bawah umur ketika rompakan dilakukan - dituduh bersubahat dengan Fabienne dengan menjadi pemandu kepada pemilik kedai berkenaan ke tiga bank yang akan dirompak.Jeremie berdepan hukuman penjara 10 tahun, manakala ibunya 20 tahun.

Dalam perbicaraan, Fabienne memberitahu mahkamah di Metz, dia tiba di bank berkenaan memakai rambut palsu serta cermin mata gelap.Senjata yang digunakan - satu penyembur lada.Katanya, dia menggunakan bahasa Jerman dan tidak ganas ketika melakukan rompakan berkenaan.“Saya mengucapkan ‘Helo’ ketika tiba,” katanya.

Menurut Fabienne, dia meluat dengan sistem keadilan selepas dikecewakan pada 2005 apabila keretanya dicuri bekas suaminya.

Pegawai penyiasat berkata, bagi Fabienne, bank adalah institusi yang mewakili sistem sebuah negara yang menindas orang tidak bernasib baik.Hidup Fabienne musnah selepas dia diisytihar muflis pada awal tahun 2000.

Menjelang perbicaraannya, Fabienne memberitahu sebuah stesen radio dia mahu ‘membalas dendam’ dan mendapatkan haknya semula.Bagi Fabienne, dia tidak pernah menyesali perbuatannya itu.


“Ketika memiliki kedai dulu, bank melayan saya dengan sangat baik, tetapi apabila saya kesempitan wang, mereka menganggap saya tidak lebih daripada sekadar sampah,” katanya. - AFP

Arkib Blog

 
© borak kosong All Rights Reserved