Pemain billiard terkenal dunia pula peluk Islam

on 12 November 2010

MASHAD (Iran), 12 Nov: Pemain billiard terkenal dunia, David John (gambar) mengumumkan dirinya memeluk agama Islam dalam satu upacara di bandar Mashad, Iran timur laut.

Upacara itu turut dihadiri oleh Ketua Pendidikan Jasmani, Ali Saeid Lou dan Imam Sayyed Reza Taghavi, menurut Taqrib News Agency (TNA).

David pernah menajdi juara EBSA, kejohanan billiard yang penting di peringkat dunia, pada tahun 2002 dan 2003.

Sebelum ini, adik ipar bekas Perdana Menteri Britain Tony Blair, Lauren Booth, memeluk Islam selepas menziarahi makam Fatimah al-Masumeh di bandar Qom, Iran sekembalinya ke Britain enam minggu lalu.

Booth, 43, wartawan penyiaran di Press TV, saluran berita bahasa Inggeris Iran adalah adik kepada Cherie Blair, isteri bekas perdana menteri Britain itu.

"Setelah menziarah makam Fatimah Al-Masumeh itu, saya merasa suatu kejutan spiritual, nyaman dan tenteram," katanya kepada akhbar The Mail.

David John menukar namanya menjadi Davood setelah memeluk Islam (Davood sama dengan David mengikut nama Iran) dan berkata, "Revolusi terjadi dalam diri saya ketika saya sampai di Mashad. Saya berharap bahawa selama ini saya boleh menjadi seorang Muslim lebih baik lagi belajar," katanya.

"Saya pernah menjadi jurulatih di Dubai, Qatar dan Bahrain untuk beberapa tahun dan selama itu saya sudah begitu akrab dengan Islam," tambah David.

"Ketika saya datang ke Iran, saya tertawan dengan budaya Iran dan setelah menuju ke Mashad saya memutuskan untuk memeluk Islam," tegas David.

Ketika upacara, Imam Sayyed Reza Taqhavi mengucapkan selamat kepada kemasukannya dalam Islam sambil menyebut, "pandangan kita terhadap Non-Muslim dan Muslim adalah humanistik."

"Menghormati semua manusia adalah salah satu peraturan dalam Islam," kata Imam Sayyed Reza Taqavi.
sumber : harakah daily

Video kucing yang cuba menghidupkan rakannya yang dilanggarAWARD DARI SHAGCOMOTHari ini blogger shagcomot bagi Award kepada followersnya....
dan aku diantara yang bertuah....
TERIMA KASIH SHAGCOMOT...

AKU EDDIE YUSTIN....
aku ikut blog ini (shagcomot) kerana kelainan yang ada pada blog..
penceritaan yang bersahaja dan yang penting kisah yang hendak disampaikan
sangat santai....tak nak berfikir sampai pening
Satu blog yang bagus...ringan...yang penting sekali bila kita
masuk ke blog ini kita lebih relax....

SO TERUSKAN SHAGCOMOT...
thumbs up Pictures, Images and Photos

AWARDS


Award dari shagcomot.blogspot.com

award dari mencarimisteri.blogspot.com

award dari www.myboolat.blogspot.com
yang ditag oleh http://azyie-epilogwarnacintaku.blogspot.com/


Photobucket

Arkib Blog

 
© borak kosong All Rights Reserved