PERLU KITA TAHU 3

on 29 Jun 2010

YANG PERLU KITA TAHU....
buaya Pictures, Images and Photos
  • Buaya tidak boleh menjelir dan menggerakkan lidahnya kerana organ itu melekat pada lelangit.
  • Ikan haruan dapat mengesan 27000 jenis bau sekaligus menjadikannya haiwan yang paling sensitif deria baunya
  • Kanggaru hanya di Australia sebenarnya tidak boleh melompat jika ekornya tidak menyentuh bumi.Ekornya bertindak sebagai topang semasa haiwan itu melompat.

PERLU KITA TAHU 2

YANG PERLU  KITA TAHU....



  • Jantina  kura -kura boleh di kenal pasti berdasarkan bunyi yang dihasilkan.Kura-kura jantan mengeluarkan bunyi jantan sementara betina menghasilkan bunyi yang berdesir

 
  • Jika anda menjerit selama lapan tahun,tujuh bulan dan enam hari,anda boleh menghasilkan tenaga yang cukup untuk memanaskan secawan kopi

  • Pada tahun 1848,Air Terjun Niagara berhenti mengalir apabila bongkah ais menghalang Sungai Niagara daripada mengalir ke arah air terjun

    PERLU KITA TAHU

    YANG PERLU KITA TAHU........


    TV Overload Pictures, Images and Photos




    • Kanak -kanak menghabiskan lebih masa mempelajari tentang kehidupan melalui media terutamanya TV.Secara purata seorang kanak-kanak menghabiskan kira-kira 28jam seminggu menontonTV,dua kali ganda lebih banyak daripada masa mereka di sekolah




    • Bahan buangan(najis) daripada seekor ayam sepanjang hayatnya boleh membekalkan tenaga elaktrik yang cukup untuk menyalakan sebiji lampu mentol berkuasa 100watt selama lima jam
    • Ayam juga akan menghasilkan telur yang lebih besar jika hari sentiasa siang

    Larangan elak pelajar meniru


    Pelajar di Tamil Naidu yang menduduki peperiksaan tidak dibenarkan memakai kasut,sarung kaki dan tali pinggang ketika di dalam dewan.Mereka juga di larang memakai jam tangan,membawa telefon bimbit,kalkulator dan kertas.Semua aksesori dan peralatan di letakkan di luar dewan peperiksaan.Seorang pegawai direktorat peperiksaan negeri di Selatan India berkata larangan keras itu bagi mengelak pelajar meniru.Kebiasannya pelajar menyembunyikan kertas mengandungi maklumat jawapan di dalam kasut atau sarung kaki,ada yang memasuki di celah talipinggang menyebabakan sukar dikesan.Larangan ini lebih baik daripada membuat pemeriksaan badan keatas pelajar.

    p/s tiru tahap kriktikal...

    Kisah bapak yang pandai

    Pada suatu hari Daud bertanya kepada bapanya...

    Daud : "Pak betul ke 'make love' itu best"

    Bapak : "Haah,samalah best macam kamu korek hidung kamu!"

    Daud : "Tapi betul keorang pompuan rasa lagi best?"

    Bapak :"Kalau kamu korek hidung,hidung kamu ke jari kamu yang rasa best?"

    Daud : "Tapi kenapa orang pompuan tak suka diperkosa?"

    Bapak : "Kalau kamu jalan-jalan ada orang nak korek hidung kamu..kamu suka tak?"

    Daud :"Betul ke tak boleh buat tu masa datang bulan?"

    Bapak :"Kalau hidung kamu bedarah kamu nak korek jugak ke?"

    Daud :"Kenapa orang lelaki tak suka buat tu pakai kondom?"

    Bapak :"Kamu suka ke korek hidung pakai sarung tangan?"

    Daud :"Waaaaah ..bapak ni pandailah!"

    Bapak : "Biasalah nak bapak dah lama korek hidung..."
     

    Kemakmuran adalah satu keberkatan


    “...Jikalau sekiranya penduduk negeri-negeri beriman dan bertaqwa, pastilah Kami akan melimpahkan kepada mereka segala macam berkat dari langit dan bumi, tetapi mereka mendustakan (ayat-ayat Kami) itu, maka Kami siksa mereka disebabkan perbuatannya...”(Surah Al A'raf ayat 96)

    Surah yang menyatakan janji Allah untuk melimpahkan segala macam berkat hanya apabila manusia beriman dan bertakwa.Kemakmuran adalah satu keberkatan.Hidup kaya raya hati susah bukan makmur namanya.Negara kaya raya tapi kehidupan rakyat begitu teruk bukan makmur namanya.Keberkatan berhubung kait dengan ketakwaan.

    Sejarah, Rahsia Dan Kelebihan Hari Isnin

    Rasulullah SAW lahir pada Hari Isnin yang mewujudkan mukjizat (keanehan) iaitu
    • Setiap wanita yang mengandung tentu merasa penderitaan sebagaimana lazimnya tetapi ibu Rasulullah SAW,Siti Aminah sama sekali tidak merasa hal tersebut
    • Setipa wanita yang akan melahirkan tentu merasa sakit dan itu sama sekali tidak di rasakan oleh Ibu Rasulullah SAW
    • Begitu Rasulullah SAW terpisah daripada ibunya, Baginda lansung sujud ke hadrat Allah SWT seraya berkata : "Umat ku,umatku,"
    • Rasulullah SAW dilahirkan ke dunia dalam keadaan sudah berkhatan
    • Pada saat kelahiran Rasulullah SAW semua jin tidak boleh naik kelangit sebagaimana kebiasaan mereka.Kerana jin sudah terbiasa naik kelangit untuk mengintip percakapan para malaikat di sana .Namun kebiasaan itu tidak dapat mereka lakukan ketika Rasululla SAW dilahirkan
    PUASA PADA HARI ISNIN

    Dalil Abu Hurairah,katanya Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud : "Dibentangkan amal pada hari Isnin dan Khamis.Aku suka amal ku dibentangkan ketika aku sedang berpuasa," (HR al -Tirmizi)

    Amal ibadat yang dikerjakan manusia akan diserahkan kepada Allah pada Hari Isnin dan Khamis.Ini bermaksud pada setiap hari Isnin Dibentangkan atau diserahkan kepada Allah segala amal-amal yang di kerjakan hampir setiap minggu.
    Rasulullah pada hari penyerahan amal itu,Baginda dalam keadaan berpuasa.Rasulullah SAW sangat mementingkan puasa pada hari Isnin.Allah SWT memberikan hari Isnin kepada Nabi Muhammad SAW dan kepada 60 nabi-nabi diutus bersamanya

    Kebaikan Sumber Halal


    "Sesungguhnya yang halal itu nyata(terang) dan yang haram itupun nyata(terang).Dan diantara keduanya ada perkara-perkara yang kesamaran yang tidak diketahui akannya oleh ramai manusia.Maka barangsiapa jatuh dalam perkara kesamaran,jatuhlah ia kedalam perkara yang haram.''
    Ingatlah bahawa orang yang mendapat rezeki dari sumber yang tidak halal akan membawa akibat buruk kepada dirinya seperti rezeki yang di perolehi tiada keberkatan didalamnya,hilang kepercayaan orang ramai kepadanya,tidak akan diterima doa-doanya,akan mendapat tempat yang hina disisi Allah SWT dan di masukkan kedalam apai neraka.Sabda Rasulullah SAW yang bermaksud :
    Dari Khaula Al-Ansariah r.a ia berkata aku mendengar Rasulullah SAW bersabda :
    "Bahawasanya orang yang mencampur adukkan harta Allah dengan jalan
    yang tidak halal,maka mereka akan mendapat seksaan pada hari kiamat
    kelak." (HR Al-Bukhari)

    Enam Tahun Jadi Hamba Seks Bapa Saudara

    Seorang kanak-kanak perempuan berusia 12 tahun terpaksa menanggung derita selama enam tahun apabila di jadikan tempat memuaskan nafsu bapa saudaranya berhati binatang.
    Bapa saudarnya seorang anggota RELA melakukan perkara itu di beberapa lokasi termasuk di taman permainan kanak -kanak.Dia selalu menggunakan helah mengjak mangsa bersiar-siar setiap hujung minggu sebelum merogolnya.Mangsa turut diugut supaya merahsiakan perbuatannya itu.Rahsia mula terbongkar apabila mangsa mengadu kemaluannya sakit kepada emaknya.Hasil pemeriksaan doktor mengesahkan bahawa ada kesan koyakkan pada alat sulit mangsa-harian metro

    Takut Isteri, anak murtad

    Seorang lelaki sanggup berkorban apa saja bagi memulihkan dan mengembalikan isteri ke pangkuannya selepas di percayai isterinya di percayai terpesong akidah dan kembali mengamalkan gaya hidup bukan Islam..Dia juga mendapat maklumat isteri dan keluaragan  mentuannya sedang merancang untuk melarikan anak bongsu ke Australia dan akan menukar agamanya bila sampai disana kelak-harian metro

    Urut Jumaat

    Ketika umat Islam khusyuk menunaikan solat Jumaat,empat penguatkuasa imigresen di cekup pegawai jabatan agama ketika berada dalam sebuah pusat urut dipenuhi cewek Indonesia yang dipercayai turut menawarkan urut batin.Lebih mengaibkan, pusat urut itu hanya terletak 100 meter dari masjid.Serbuan dibuat atas laporan orang awam.-harian metro

    Kaki Deepak Melekat Di Perut


    Deepak Kumar Paswaan 7 thn terpakasa berdepan dengan kecacatan sejak di lahirkan.Kemiskinan keluaraganya yang hidup sebagai petani memaksa ia akur dengan kehidupannnya.Kemana saja pergi,dia terpaksa memikul 'kakinya ' tanpa  rasa penat.
    Deepak mempunyai 3 pasang kaki dimana dua pasang terletak di perut.Satu pasang daripada kaki di perutnya membesar dan berfungsi sementara satu lagi terbantut.Dia juga mempunyai sepasang hati berkembar.
    Begitulah keunikan Deepak di lahirkan di sebuah desa Buxar pendalaman Bihar India.

    Pemain England Lemah Selepas Cukur Bulu

    Wayne Rooney kebiasaanya kelihatan penuh bulu di dadanya tetapi untuk Piala Dunia ini dia telah mencukur bulu dadanya.Dia yang kelihatan kurang bermaya pada Piala Dunia ini .Ramai peminat mengatakan Rooney lemah selaepas bercukur.
    Begitu juga terjadi kepada Frank Lampard yang telah mencukur bulu ketiaknya.Ramai pemain England begitu rendah prestasi pada piala dunia ini mereka mungkin semua pemain bercukur???

    Askar Kerdil Dapat Habuan Seks

    Walaupun usia mereka 14 tahun,mereka telah di kerah menjadi pemberontak untuk menentang kerajaan.Mereka di ajar untuk menggunakan senjata api,menembak dan membenci siapa saja yang menentang perjuangan mereka.
    Itulah nilai nyawa yang perlu mereka bayar terhadap perjuangan sia -sia.Mereka tidak dibayar gaji,sebaliknya hanya sekadar makanan seharian,tempat berteduh serta pakaian seragam yang mereka pakai.Ada juga yang mendapat habuan seks jika mereka taat.Begitulah hakikat seorang pemberontak kanak-kanak ynag menjadi mangsa pergolakan perang saudara di negara sendiri.

    Arkib Blog

     
    © borak kosong All Rights Reserved