6 MAKHLUK CIPTAAN ALLAH

on 17 Jun 2010

MALAIKAT
 • Dari nur(cahaya)menerangi /mengawasi manusia
IBLIS
 • Dari nar(api),sifatnya merosak,merupakan musuh manusia
JIN
 • Dari asap yang beracun,sifatnya memabukkan,merupakan pengoda dan juga membantu manusia
TUMBUHAN
 • Hanya mempunyai naluri,berfaedah untuk keperluan manusia
 • Syawat dan marah,berfaedah untuk kepentingan manusia
MANUSIA
 • Sebagai pengatur alam,pengurus dunia (khalifah)

Wanita Haid Dan Al Quran

Secara umumnya wanita yang sedang haid atau wanita dan lelaki dalam keadaan junub ditegah memegang kitab suci Al Quran.Walaubagaimanapun mereka dibenarkan membawa kitab suci itu apabila disimpan di dalam beg yang boleh menghalang mereka bersentuhan secara lansung dengan kitab.
Para fuqaha (ahli fikah) hanya  membenarkan seseorang yang berada dalam keadaan junub atau haid memegang Al Quran atas tujuan seperti menjaganya daripada terjatuh atau menyelamatkan dari niat buruk orang lain atau memeliharanya dari kebakaran,kemusnahan atau apa -apa yang seumpamanya.

Piramid

Piramid adalah satu binaan yang begitu terperinci dan sangat mengagumkan sehingga digelar sebagai salah satu daripada tujuh keajaiban dunia . la dibina pada zaman Firaun yang mana tiada manusia atau pakar binaan lain yang boleh mencipta binaan sepertinya . Piramid adalah lambang teknologi yang memerlukan perincian dan kepakaran yang sangat tinggi dalam pembinaannya . la berbentuk tiga segi , bertapakkan empat segi dan setiap penjuru mewakili empat arah angin dengan ukuran yang sangat tepat dan teliti . Tapaknya dikatakan adalah satu -satunya tapak binaan yang paling rata di atas muka bumi ini.

kejap9

Daripada Abdullah r.a bahawa Rasulullah SAW bersabda
"Tidak boleh irihati melainkan dalam dua hal
1.Seseoarang yang di berikan Allah harta dan di beri kekuatan
untuk mempergunakan harta itu di jalan yang benar
2.Seorang lagi diberi Allah hikmat (pengetahuan dalam) dan
dengan hikmat itu dia memutuskan perkara serta 
diajarkannya," (Shahih Bukhari )


Anak kucing dua muka

Seekor anak kucing yang gelar "Two Face"hanya mempunyai 50% sahaja untuk hidup.Anak kucing ini telah dibawa keklinik oleh pemiliknya kerana ibunya enggan menjaga dan menyusukannya .

Apabila Nafsu TIDAK Dikawal

Setiap manusia mempunyai naluri yang berbeza-beza sentiasa berubah -ubah.Perubahan kadang kala mengikut kedudukan ,status,,kekayaan dan sebagainnya.Makin tinggi martabatnya makin tinggi nafsunya begitu juga sebaliknya.
Nafsu yang tidak dapat di kawal dengan bijak akan merosakkan diri sendiri.Kebijaksanaan mengawal perasaan kunci kepada pertahanan diri.Jika pandai mengawal diri datanglah apa saja godaan pasti akan dapat menangani.
Begitu juga sebaliknya jika nafsu tidak dapat dikawal oleh fikiran yang waras.Perasaan cepat mengalah pada godaan adalah satu langkah kepada perkara negatif.
Oleh itu sebagai manusia yang di berikan fikiran yang waras seandainnya anda berada dipersimpangan mintalah pertunjuk Allh SWT.Jadilah manusia yang sentiasa mengaku salah dan menyesal apabila melakukan sesuatu yang didorong oleh nafsu.Jalan yang terbaik ialah bertaubat dan meminta ampun dari Allah SWT.

Pemilik ular kepala wanita di tangkap

Seorang petani Zamroji pemilik ular kepala wanita telah di tangkap kerana ular itu adalah palsu.Kepala ular itu sebenarnya kepala kelawar yang telah di cantumkan dengan badan ular dan rambutnya pula bulu kuda dilekatakan pada kulit kepala kelawar itu supaya mirip wajah wanita.
Dia yang telah ditangkap oleh pihak polis telah mengaku memperolehi  ular tersebut daripada seorang lelaki yang dikenalinya sebagai Cipto.Ujian makamal oleh sebuah agensi perlindugann perhutanan mengesahkan bahawa ular kepala wanita itu adalah tipu dan palsu.

laporan : kosmo.online

Nenek 11 cucu di cekup khalwat

Seorang nenek 47 tahun mempunyai 11 orang cucu sanggup datang dari Medan Indonesia semata -mata hendak berjumpa dengan kekasihnya seorang warga Pakistan yang berumur 55 tahun.Dia mengenali lelaki Pakistan sejak setahun yang lalu di sebuah restoran di Kuala Lumpur telah di cekup di sebuah hotel murah bersebelahan Masjid Zahir oleh sepasukan anggota Jabatan Agama Islam Kedah semalam.

Mandi Asid

Seorang penoreh getah mungkin bakal menderita seumur hidup kerana di simbah asid dan juga ditetak di kedua-dua belah tangan oleh suaminya seorang kaki botol.Suaminya yang juga panas baran menuduh dia berlaku curang.
P Kaliyammah 22 thn sempat melaikan diri kerumah kakanya setalah di simbah asid ,dia di kejar oeh suaminya yang berusia 32 thn menggunakan parang.Dia telah di selamatkan oleh kakaknya serta orang ramai yang melihat kejadian kemudian dia telah di hantar ke hospital.
 

Adap Berjalan

 • Berniat keluar dari rumah kerana Allah SWT untuk menuntut ilmu,ziarah bagi menyambung tali silahturrahim atau tujuan lain yang harus
 • Berjalan dengan tenang tapi pantas
 • Berjalandengan tujuan tertentu

 • Tundukkan pandangan daripada melihat perkara yang haram

 • Elakkan duduk atau melepak tanpa sebarang tujuan yang jelas dan syarak

 • Memberi slam kepada semua orang Islam yang di temui

 • Membantu orang yang memerlukan pertolongan seperti orang buta,orang tua dan sebagainya

 • Jangan berjalan dengan sombong

kanggaru

Seekor kanggaru di Zoo Melaka sentiasa keluar dari kawasan kurungannya. Menyedari hal itu, seorang pegawai menasihatkan seorang pekerja supaya membina pagar yang lebih tinggi. Menyedari bahawa kanggaru itu tidak dapat melompat tinggi, pekerja itu memasang pagar dengan ketinggian lima kaki.

Esoknya, pegawai itu menerima laporan bahawa kanggaru itu keluar dari kawasan kurungannya lagi. Pegawai itu mengarahkan pekerjanya memasang pagar yang lebih tinggi lagi. Begitulah yang berlaku setiap kali beliau mendapat laporan tentang kanggaru yang suka keluar dari kawasan kurungannya itu. Sehingga cerita ini ditulis, sudah 30 kaki tinggi pagar kurungan kanggaru itu.

Esoknya kanggaru itu terlepas lagi. Pada sebelah petangnya, selepas kanggaru itu dimasukkan kembali ke kawasan kurungannya, jiran sebelahnya iaitu seekor unta pun bertanya kepada kanggaru itu, "Agak-agak kau sehingga berapa tinggi mereka akan memasang pagar ini?".

Kanggaru itu menjawab, "Mungkin sehingga beratus kaki, kecuali seseorang mengunci pintu pagar pada malam ini dan malam-malam seterusnya".


Telur Terbesar Yang Ketiga

Kali bukan daripada Harriet the Hen tapi daripada Helena.Ayam ini menetas telus lebih besar ukurannya daripada 2 biji yang sebelum ini yang di netas oleh Harriet the Hen 
.Ukurannya 23cm ukulilitnya.Tuan ayam ini berharap kedua-dua ekor ayam ini dapat bertelur sehingga sedozen.

Three Lions Badge berusia 800 tahun di jumpai

Sekumpulan arkeologi telah menjumpai Three lions badge iaitu lambang yang dipakai dibaju pasukan England.

Badge ini dikatakan berusia 800tahun.Adakah dengan penemuan ini akan memberikan tuah kepada pasukan England dalam World Cup 2010 ini.

Ariel 'peterporn' dan Luna Maya di suruh sumpah pocong

Sikap mereka yang berdolak dalik menyebabkan Ketua Lembaga Swadaya Masyarakat Hajar Indonesia Farhat Abbas menyuruh Ariel "peterporn dan Luna Maya melakukan sumpah pocong kerana geram.Saranan ini diambil kerana pihak polis lambat mengambil tindakan menagani kes ini.
Farhat yakin bahawa video itu memang dilakukan oleh kedua pasangan kekasih ini.

sumber ; kompas.com

Arkib Blog

 
© borak kosong All Rights Reserved