Hukum Hakam Berhias(bertabarruj)

on 02 Jun 2010


RAMBUT-mewarnakan rambut
 • haram jika menunjuk-nunjuk
 • harus untuk suami
BULU KENING-memantis atau mencukur
 • haram
TELINGA-bertindik telinga
 • harus
BIBIR-membesarkan bibir
 • harm jika tiada sebab manusabah
DAGU-mengubah bentuk dagu
 • haram tanpa sebab yang munasabah
MUKA-pembedahan plastik
 • haram
PAYU DARA-memebesarkan payu dara
 • haram jika tiada keperluan mendesak
 • harus jika untuk suami
PERUT-menyedut lemak di perut
 • haram tanpa keperluan mendesak
BENTUK BADAN-memakai pakaian yang ketat
 • haram jika di khalayak ramai
 • harus bagi suami dan bersama mahram
PINGGUL-membesarkan pinggul
 • harus untuk suami
 • haram tanpa keperluan mendesak
PEHA-menyedut lemak
 • haram jika tiada keperluan mendesak seperti kegemukan melampau
KAKI-mencukur bulu kaki
 • harus
KUKU-mewarnakan kuku kaki
 • harus jika menggunakan pewarna yang boleh luntur
kenapa kita pilih idola jadi artis bukan Nabi Muhammad?

Sebut aje artis semua kita tahu siapa namanya ,siapa bapanya ,siapa ibunya ,mana tempat lahirnya ,pokoknya serba serbi perihal hidup artis kebanyakkan daripada kita mengetahuinya.Tapi bila kita tanya sejarah kehidupan Nabi  Muhammad ,tahu sikit-sikit malahan lansung tak tahu.
Nabi Muhammad di hina masih ada juga di antara kita yang ambil tak peduli tapi bila artis yang menjadi kesayangan kita di hina sanggup kita pertahankan,Malahan yang lebih dashyat lagi ada juga pemimpin yang menghina hukum tuhan secara terang -terangan masih lagi kita pertahankan.
Cerita artis tak pernah sunyi,samada baik atau buruk masyarakat tetap akan mengikutinya.Pakaian ,fesyen pasti menjadi ikutan.Namun perwatakan baik mereka di dalam filem tidak sama diluar filem tapi masih lagi yang mengikutinya dan menjadi idola.
Kenapakah kita tak jadikan Nabi kita Muhammad SAW sebagai idola.Manusia yang dipilih oleh Allah SWT sebagai pesuruhnya dan menjadi idola kepada umat manusia.Segala sifat yang terbaik ada didalam dirinya.Marilah kita jadikannya idola.Bila orang tanya siapakah idola kamu dan sebagai orang Islam tak payah nak fikir-fikir lagi nak cari siapa idola ,SEBUT SAJA NABI MUHAMMAD SAW.

PATUTKAH??? (pedang lawan senjata)

"Kami di provokasi .Kami cuma nak pertahankan diri,mereka bersenjata.Ada tentera kami yang cedera." Alasan yang di gunakan tentera laknat Israel untuk menghalalkan cara.Konvoi keamanan itu diserang di perairan antarabangsa.
                                             lawan

Mereka hantar pasukan komando.Keliling kapal bantuan.SIAPA YANG SEBENARNYA PROVOK...???Ini alasan yang selalu digunakan golongan Yahudi sejak dulu untuk  menjatuhkan ISLAM.Mari kita haramkan puak yang berkaitan Yahudi di bumi Malaysia.

Aniaya ibu demi kekasih

Gadis 17tahun ini tergamak mencuri barang kemas ibunya dan mengadaikannya.Duit yang dia dapat sebanyak RM13000 digunakan untuk beli motosikal untuk di berikan hadiah kepada kekasihnya yang baru berusia 16 tahun.
Kononnya nak buktikan yang dia mencintai kekasihnya.Remaja yang berfikiran singkat ini hanya tahu keseronakkan tanpa memikirkan emaknya yang sangat menyanginya.Kepada remaja berfikir panjang sebelum membuat sesuatu perkara Jangan sampai tergadai maruah.

Hentak kepala bapak

Bapanya di hentak dengan topi keledar di kepala sebabnya anakya menegur bapanya supaya memperlahankan bunyi televisyen.Bapanya menegurnya kerana bersikap biadab.Mereka bertengkar dan anaknya telah memukulnya.Hasil siasatan polis anakya memang tak puas hati dengan sikap bapanya yang gemar menonton televisyen dengan bunyi yang kuat.
Mungkin cara anaknya menegur bapanya salah tetapi bapanya pula kenapa  nak dengar atau menonton televisyen dengan kuat.Kadang -kadang ego menguasai diri,tak boleh di tegur .Kalau benda yang di buat tu salah,anak tegur terimalah.Anak pula kalau nak menegur ,tegur dengan cara yang sopan.

bangunan di telan sedalam 200 kaki

Kejadian ribut di Guatemala telah menelan bangunan 3 tingkat  sedalam 200 kaki.Ribut aghta telah melanda Guatemala dan jirannya El Salvador dan mengorbankan hampir  146 nyawa.IBU TERMUDA DI DUNIA2

Inilah gambar ibu termuda sekali di dunia Teressa Middleton yang kini berusia 16 tahun.Dia mengandungkan anak ketika berumur 11 tahun dan melahirkan anakya ketika berumur 12 tahun.Berita ini telah menggemparkan Britain dan identitinya telah di sorokkan kerana Teressa menjalani rawatan ketagihan arak.Identitinya baru di ketahui oleh orang awam setelah pulih menjalani rawatan dan semasa rawatan anaknya telah di pelihara oleh orang lain.
Pada bulan Jun tahun 2006 dia telah melahirkan anak hasil berhubungan seks dengan remaja lain di suatu pesta dalam keadaan mabuk dan identitinya telah di sorokkan.

Arkib Blog

 
© borak kosong All Rights Reserved