''Kerana syaitan apabila makan ,makan dengan tangan kiri "

on 08 Februari 2012


makan makan! Pictures, Images and Photos


Mungkin ramai yang tidak peka tentang saranan dan larangan Rasulullah tentang makan dengan menggunakan tangan kiri. Apatah lagi apabila makan menggunakan sudu.Ramai yang ambil mudah tentang itu.Ramai yang tidak tahu,makan dengan tangan kanan seperti yang di maksudkan Rasulullah ialah apabila mengambil makanan dan mahu menyuap ke mulut tidak dengan jari atau sudu/garpu.

Rasulullah bersabda yang bermaksud,

'Apabila salah seorang dari kalian makan,maka hendaklah makan dengan tangan kanan dan apabila dia minum,minumlah dengan tangan kanan.Kerana syaitan apabila makan ,makan dengan tangan kiri dan apabila minum ,minum dengan tangan kiri."(HR Muslim)

Bagaimanakah kalau ia seorang yang KIDAL?

Dari Abdullah bin Muhammad dari seorang wanita di antara mereka berkata; Rasulullah SAW masuk menemuiku ketika aku sedang makan dengan tangan kiriku kerana aku seorang wanita KIDAL. Maka Baginda memukul tangan ku sehingga sesupa makanan jatuh.Lalu Baginda bersabda : "Janganlah engkau makan dengan tangan kirimu,sedangkan Allah telah menjadikan tangan kanan untukmu."(HR Ahmad dan Thabarani)
Ranking: 5

Arkib Blog

 
© borak kosong All Rights Reserved