Watak Manusia Dibenci Islam

on 31 Mei 2010

  • Manusia yang bermulut manis di bibir tapi hati penuh racun berbisa.Manusia jenis ini sangat pandai berkata -kata dan mempunyai daya tarikan yang mempersonakan hati orang ramai.Dia boleh dianggap mempunyai hati yang baik ,jujur,sentiasa berbuat kebaikkan dan seorang pemikir yang sentiasa memikirkan kepentingan umum tetapi pada hakikatnya lain di bibir ,lain di hati
    • Manusia perosak masyarakat.Manusia jenis ini tidak mempunyai rasa malu dan sanggup melakukan apa saja untuk merosakkan masyarakat.Kerosakkan yang di lakukan adalah semata -mata kerana tidak dapat mengawal perasaan dan emosi apabila orang lain mendapat kebaikkan
    • Manusia yang tidak boleh di tegur atau tidak boleh menerima kritikan,tidak bersikap terbuka dan tidak boleh menerima pendapat orang lain serta menghormati perbezaan pendapat.Mereka jika di ajak membetulkan kesilapan diri,diseru mengikut jalan yang betul,diajak secara jujur,maka menjadi sombong,angkuh dan bongkak
      sumber JAKIM


      Tanda-tanda Orang Yang Sodiq (benar)


      Tanda-tanda orang sodiq atau benar itu ialah :
      • Apabila melihat dia akan ambil iktibar
      • Apabila diam dia akan berfikir
      • Apabila bercakap dia akan berzikir
      • Apabila terhalang dia akan sabar
      • Apabila di berikan dia akan bersyukur
      • Apabila di uji dia akan mengucap tarji'
      • Apabila dilakukan tindakan bodoh keatasnya ia berlemah lembut
      • Apabila ada ilmu ia merendah diri
      • Penyayang apabila mengajarkan ilmu
      • Dan apabila ditanyakan dia akan berusaha untuk menjawab


      Tentera laknat Israel dah rampas kapal bantuan keamanan

      Di beritakan kapal bantuan keamanan (jam 12.30tgh)telah di rampas oleh tentera Israel laknattullah dan kapal itu telah di tarik ke Haifa Israel.Kapal itu di serang ketika berada  65 km daripada pantai Gaza.Seramai 8 orang sukarelawan Malaysia masih tidak di ketahui nasibnya dan diberitakan kematian mungkin seramai 16 orang.Berdoa lah agar mereka selamat. Untuk laporan terus sila layari http://www.livestream.com/insaniyardim/

      RAINBOW ROSEs

      Ros merah tandanya cinta, ros kuning tanda persahabatan dan ros merah jambu tanda kemaafan bagaimana pula jika bunga ros itu bewarna pelangi.
      Ros pelangi adalah ros yang mengalami proses selama 12 hingga 24 untuk di jadikan berwarna pelangi dan asalnya bunga ros ini berwarna krim.Ros ini pertama kali akn di jual di Britain dan harga pula sebatang 24.49 paun dan sedozen 64.87 paun sterling iaitu 2x ganda daripada ros merah.

      Konvoi Bantuan Ke GAZA Di serang

      Kapal bantuan kemanusian di serang oleh tentera laknat Israel ,Dua orang terbunuh 30 orang lagi cedera.Kapal Mavi Marmara membawa sukerelawan yang di antaranya dari Indonesia dan Malaysia termasuk krew dari ASTRO. UNTUK Laporan secara terus sila layari http://www.livestream.com/insaniyardim/

      kejap5

      Daripada Al-Bara Bin Azib r.a berkata :  Rasulullah SAW bersabda, " Tidak ada dua orang muslim yang berjumpa lalu keduannya berjabat tangan, melainkan diampuni mereka sebelum mereka berpisah."

      Tip Eratkan Hubungan Dengan Mertua

      • Hidupkan suasana mesra dan hormoni dengan mertua.Elakkan daripada membantah dan bertegang leher dengan mereka
      • Hormat dan layanilah mereka seperti ibubapa sendiri
      • Sesekali minta tip atau nasihat daripada mertua.Dengan ini mereka rasa lebih di hargai dan di perlukan
      • Terimalah mertua seadanya agar anda juga di  terima seadanya
      • Selalulah menghubungi dan bertanya khabar
      • Apabila berkesempatan, pulanglah ke kampung menjenguknya .Pastikan sepanjang waktu tersebut di luangkan bersama mereka
        • Cubalah pelajari sesuatu daripada mereka.Jika menantu perempuan,dia boleh meminta  ibu mertuanya mengajarnya memasak resepi kegemaran suami
        • Sentiasalah berdoa agar hubungan dengan mertua sentiasa berada dalam keadaan baik dan di rahmati Alllah SWT
          Tetapi yang lebih penting hormati serta sayang mereka seperti kita menghormati dan menyanyangi ibu bapa kita.


          kejap4

          Daripada Abu Hurairah r.a berkata.Telah bersabda Rasulullah SAW ,"Barang siapa mengunjungi orang sakit atau menziarahi saudara seagamanya,maka memanggil dia oleh malaikat ; baik engkau, baik perjalana engkau dan sesungguhnya engkau telah menempatkan diri di dalam syurga iaitu suatu tempat yang baik."

          Pemuda Peranchis Cipta Rekod

          Seorang pemuda Peranchis  Taig Khris yang berusia 34 tahun telah mencipta satu rekod dunia kerana terjun bebas daripada Eiffle Tower  di Paris.Dia telah memadam rekod 28 ft yang di buat oleh pemuda Amerika Danny Way.Rekod baru ialah setinggi 39 ft.
          Dia memulakan terjun bebas ini dari ketinggian 131 ft dan berjaya mendarat dengan selamat.
          Kejayaannya ini telah disaksikan oleh beribu penonton.

          Syabas Penduduk Kampung Baru

          SYABAS....kerana sanggup untuk menolak cadangan supaya 4 0% pemilikkan tanah diberikan kepada bukan melayu.."Jangankan 40% seinci pun kami akan tentang cadangan itu,"kata seorang penduduk Kampung Baru.Apasalah kawasan warisan orang Melayu ini di kekalkan miliknya kepada orang Melayu?Buat cadangan yang menggembirakan penduduk ,bukan cadangan yang menguntungkan pihak lain.
          Jangan anggap orang Melayu ini mudah di perkotak katikkan.Jangan ada udang di sebalik batu.Ini lah satu -satunya harta yang bernilai bagi orang Melayu di bandar.Bukan perkauman tetapi bagi peluang orang Melayu maju. Mereka bukan menolak pembangunan tetapi menolak pembangunan yang merugikan mereka.

          Jenis manusia yang dibangkitkan pada hari perhitungan

          on 30 Mei 2010

          Suatu hari Muaz bin Jabal r.a telah bertemu Rasulullah SAW dan bertanya kepada Rasulullah SAW mengenai maksud Firman Allah SWT : "Pada sangkakala di tiup, maka kamu sekelian datang berbaris -baris." (Surah an-Naba ayat 18).Mendengarkan pertanyaan tadi Rasulullh SAW terus menangis dan baginda berkata"Wahai Muaz engkau telah bertanya kepada aku perkara yang amat besar,nanti umat ku akan di iring dan di kumpulkan berbaris menjadi 12 barisan dengan pembawaan mereka sendiri.
          12 jenis BARISAN yang di maksudkan Rasulullah SAW itu ialah :

          BARISAN YANG PERTAMA
          • mereka diiringi dari kubur dengan tidak bertangan dan berkaki.Keadaan mereka ini dijelaskan melalui satu seruan dari sisi Allah Yang Maha Pengasih mereka itu adalah orang-orang yang ketika hidupnya menyakiti hati jirannya,maka ini balasannya dan tempat mereka kembali ke neraka
          BARISAN KEDUA
          • di iringi dari kubur berbentuk babi hutan.Mereka iniadalah orang yang ketika hidupnya meringankan solat,maka inilah balasannya dan tempat kembalinya ke neraka
          BARISAN KETIGA
          • di iringi dari kubur berbentuk seperti keldai,perut penuh dengan  ular dan kala jengking.Mereka ini adalah orang yang enggan membayar zakat,maka inilah balasannya dan tempat kembalinya ke neraka
          BARISAN KEEMPAT
          • di iringi dari kubur dengan keadaan darah seperti air pancutan yang keluar dari mulutnya.Mereka iniini adalah orang yang berdusta didalam jual beli,maka inilah balasannya dan neraka tempat mereka
          BARISAN KELIMA
          • di iringi dari kubur dengan bau busuk daripada bangkai.Ketika itu Allah SWT meniupkan angin sehingga bau busuk itu menganggu  ketemtaram di Padang  Masyar.Mereka ini adalah orang yang menyembunyikan perlakuan derhaka takut di ketahui manusia tetapi tidak takut kepada Allah SWT,maka inilah balasannya dan neraka tempat bagi mereka
          BARISAN KEENAM
          • di iringi dari kubur dengan kepala mereka terputus dari badan ,Mereka adalah orang yang menjadi saksi palsu,maka inilah balasanny dan neraka tempat mereka
          BARISAN KETUJUH
          • di iringi keluar tanpa mempunyai lidah dan mulut mereka mengalir keluar nanah serta darah.Mereka ini adalah orang yang enggan memberi kesaksian di atas kebenaran,maka inilah balasanny dan neraka tempat mereka
          BARISAN KELAPAN
          • di iringi dari kubur dalam keadaan terbalik dengan kepala kebawah dan kaki keatas.Mereka adalah orang yang berbuat zina,maka inilah balasannya dan neraka tempat mereka
          BARISAN KESEMBILAN
          • di iringi dari kubur dengan berwajah hitam gelap dan bermata biri sementara dalam diri mereka penuh dengan api gemuruh.Mereka adalah orang yang memakan harta anak yatim dengan cara haram,maka inilah balasannya dan nerakalah tempat mereka
          BARISAN KESEPULUH
          • di iringi dari kubur dengan keadan badan mereka penuh sopak dan kusta.Mereka adalah orang yang derhaka kepada orang tuanya,maka inlah balasannya dan neraka tampat mereka
          BARISAN KESEBELAS
          • di iringi dari kubur dengan berkeadaan buta ,gigi mereka memanjang seperti tanduk lembu jantan,bibir mereka melebar sampai ke dada dan lidah mereka terjulur memanjang sampai ke perut dan keluar berbagai kotoran.Merka adalah orang yang minum arak,maka inilah balasannya dan nerakalah tempat mereka
          BARISAN KEDUA BELAS
          • di iringi dari kubur dengan wajah bersinar-sinar,Mereka melalui titian seperti kilat.Mereka adalah golongan yang beramal soleh dan banyak berbuat baik, mereka menjauhi perbuatan derhaka ,memelihara solat lima waktu, ketika meniggal dunia mereka bertaubat,maka inilah balasannya dan tempat mereka kembali adalah syurga serta mendapat keampunan,kasih sayng dan keredhaan Allah yang Maha pengasih
          dipetik dari majalah IQRAK

          Labah-Labah Jenis Vegeterian Pertama Di jumpai

          Umum mengetahui labah-labah adalah predator yang mamakan haiwan lain dari serangga hingga ke burung.Sejenis labah -labah yang baru di temui merupakan labah -labah yang hanya makan tumbuhan (vegeterian) dan mungkin jenus yang pertama di ketahui memakan tumbuhan.
          Labah -labah yang di beri nama Bagheera kiplingi ini banyak di temui di hidup di Amerika Tengah khususnya di Mexico dan Costa Rica..Labah -labah yang sebesar kuku orang dewasa suka memakan pucuk daun akasia.Ini merupakan penemuan terbaru kerana belum pernah dalam kajian yang menyatakan atau menjumpai labah -labah memakan tumbuhan.

          Komputer dan email

          Seorang wanita telah memohon kerja menjadi tukang sapu di sebuah syarikat.Dia telah di temuduga oleh seorang pegawai dan dia suruh menunjukkan cara menyapu sampah.Wanita itu pun menunjukkan cara dia menyapu sampah di hadapan pegawai itu dan dia telah berjaya dalam temu duga itu.
          Pegawai itu pun berkata,"Bagus awak memang ada bakat dan awak di terima bekerja tapi awak kena berikan saya email awak untuk pihak kami menghantar maklumat.". Wanita itu terdiam dan kemudian berkata"Saya tak ada email komputer pun saya tak ada."Pegawai itu memberitahu tanpa email dia tidak boleh bekerja.
          Wanita itu menerima keputusan dengan penuh rasa kecewa.Dia pun bertekad untuk mencari rezeki dengan jaln lain,dengan modal sebanyak RM20 dia membeli sayur dan cuba menjualnya dari pintu kepintu di kawasan pejabat.Rupa -rupanya ramai orang yang bekerja tidak sempat  kepasar.
          Perniagaan bertambah maju dari sayur dia menjual ikan ,daging dan bermacam -macam keperluan rumah.Dia meneruskan peniagaan pintu ke pintu ini tetapi pelanggan hanya menelefon kemudian pekerjanya menghantar barangan yang di pesan pelanggan.
          Perniagaannya yang bertambah maju membuat wanita ini ingin membeli insurans untuk perlindugan diri dan keluarganya.Kebetulan agen insurans itu adalah bekas pegawai yang menolak permohonan wanita itu menjadi tukang sapu tetapi bekas pegawai itu tidak mengenalinya.Lalu dia meminta wanita emailnya."Maaf saya tak ada email,"Jawab wanita itu.Agen insurans itu pun terperanjat lalu berkata"Puan mempunyai perniagaan yang besar ini tidak mempunyai  email dan komputer....bayangkan apa yang puan boleh lakukan jika puanmempunyai email dan komputer,"Wanita itupun menjawab"Masalahnnya orang yang ada email dan tahu komputer masih makan gaji lagi dan tidak mampu mempunyai perniagaan yang besar seperti saya." Agen insurans itu pun merasa malu.
          Kesimpulannya jangan suka memandang rendah terhadap orang lain.

          Adakah anda mempunyai lidah sepanjang mereka?

          Adakah anda mempunyai lidah yang panjang seperti mereka.Mereka ini boleh mencari duit kerana keunikan lidah mereka yang 'super' panjang.
          Orang yang memiliki lidah terpanjang di dunia ialah Stephen Taylor yang berasal dari United Kingdom.Dia mempunyai ukuran lidah  sepanjang 9.8 cm dari  hujung hingga kebahagian bibir.Dengan lidah yang sepanjang ini ,dia boleh mengorek ais krim kon hingga ke bahagian bawah.
          Gambar -gambar mereka yang lidah mereka super panjang:
          ADAKAH ANDA MEMPUNYAI LIDAH SEPANJANG MEREKA.PANJANG LIDAH TAK PE JANGAN LIDAH BERCABANG SUDAH???????


          Kaedah bersolat didalam pesawat

          Kaedah bersolat di dalam pesawat adalah sama dengan solat  di darat tetapi gerak laku solat mungkin terhad.
          • Bertanyakah kepada anak kapal akan ruang yang sebaiknya untuk  solat.Sebagai alternatif pilihlah pesawat pernerbangan syarikat muslim kerna mereka lebih memahami.
          • Jikalau sedang solat pesawat bergoyang,dibolehkan berpegang atau bersandar sebentar  kepada dinding
          • Jikalau pesawat banyak bergoyang dibolehkan solat duduk dengan rukuk secara membongkok dan sujudnya seperti biasa hingga lantai pesawat
          • Jikalau goyangan pesawat adalah keterlaluan hingga ketahap tanda 'pasang tali pinggang keselamatan',duduk dulu dan bersolat apabila keadaan tenang
          • Jikalau tiada tempat bersolat,maka tetaplah bersolat ditempat duduk sendiri dan solatlah dengan sujudnya di tunduk lebih rendah dari rukuk
          sumber:Iluv ISLAM



          One Laptop Per Child

          Satu organisasi telah membuat satu komputer(laptop) untuk di agihkan kepada negara -negara yang sedang membangun.Komputer riba mampu milik ini di hasilkan oleh organisasi yang tidak bermotifkan keuntungan iaitu One Laptop Per Child
          Tujuannya untuk memberi setiap kanak-kanak sebuah komputer kerana komputer adalah satu cara untuk meningkatkan tahap pendidikan kanak-kanak yang hidup dalam kemiskinan terutama negara-negara maju.
          Usaha yang patut dipuji dan telah di sokong oleh PBB.Contoh terbaru mereka telah mengedarkan sebanyak 2,100 biji komputer di Rafah yang terletak di Selatan Semenanjung Gaza dan mereka bercita-cita untuk mengedar sebanyak 500,000 biji komputer untuk kanak-kanak di sana.

          TIDUR

          Tidur adalah satu cara untuk kita manusia menghilangkan keletihan dan kepenatan.Marilah kita kongsi cara Rasulullah SAW tidur.Tidurlah diawal sesudah solat Isyak kira-kira jam 10 atau 11 malam dalam keadaan berwuduk..Bangunlah di awal separuh malam jam 1 atau 2 pagi kemudian bersugi,berwuduk dan lakukanlah solat sunat Tahajjud.Kemudian tidurlah semula dan bangkit sebelum fajar untuk melakukan solat Subuh.Tidurlah dengan badan di sebelah rusuk kanan,rusuk kiri di bahagian atas supaya tetap kedudukan makanan dalam usus supaya cepat di hadamkan.Tidurlah dengan cara demikian dari awal hingga bangkit tidur.Elakkanlah tidur di awal-awal pagi,selepas waktu asar dan tidur di bawah cahaya matahari walaupun terkena separuh badan.

          solat pengukur hubungan dengan Allah

          on 29 Mei 2010

          Ukurlah dirimu dengan solat.Bila ketika solat ternyata engkau tidak memikirkan segala sesuatu selain Allah,maka berbahagialah.Barang siapa ingin mengetahui kedudukannya di sisi Allah, maka hendaklah ia perhatikan bagaimana solatnya,ia dikerjakan dengan tenang dan khusyuk atau degan tergesa-gesa dan lalai,maka taburlah pasir ke wajahmu (sesalilah hal tersebut dengan penuh penyesalan).Solat adalah sebuah ibadat yang seakan -akan,kita sedang duduk bersama Allah Ta'ala.Jika engkau duduk bersama-sama Allah tetapi tidak memperolehi apa -apa itu tandanya dalam hatimu terdapat penyakit
          kesombongan,berbangga diriatau ketidaksopanan.
          Selepas solat ia tidak sepatutunya bergegas untuk meninggalkan tempat solatnya.Akan tetapi hendak dia berzikir serta beristighfar memohon ampun kepada Nya atas segala kekurangan di dalam solatnya.
          Berapa banyak solat yang tidak layak diterima Allah tetapi setelah beristighfar memohon ampun kepadaNya atas solat tersebut Allah kemudian menerimanya .Rasulullah SAW beristighfar sebanyak tiga kali selepas solat.


          sumber ; Ibnu 'Atha illah ASkandari
                        Tajul 'Arus.Maktabatul Munawwar
                         Semarang Indonesia

          sanggupkah anda?


          Julia Gnuse bertatoo diseluruh badan kerana ada penyakit kulit dan kini memang record The most Tattooed Women ini the World hampir keseluruhan badannya di tatoo.

          Thank you...seven

          Ahmad seorang kerani pejabat yang baru berjinak -jinak berbahasa inggeris dan perkataan yang pertama yang dia baru belajar ialah ok never mind, thank you ,one ,two ,three ,four ,five ,six dan seven sahaja.
          Nak di jadikan cerita pada satu ketika dia tergesa-gesa pergi kerja dia telah terlanggar seorang mat salleh.Habis berterabur barang yang dia bawak.Mat salleh tu pun membantunya sambil berkata,
          mat salleh : "Oh i'm sorry,"
          Ahmad     : "OK ,never mind,Thank  you,"
          mat salleh ; 'Thank you ,too,"
          Ahmad     : (....hmmm. lepas two mesti three) dalam hatinya lalu berkata. "Thank you, three,"
          mat salleh : (...merasa hairan)" What for,"
          Ahmad     ; (lepas four ....five)  "Ok..thank you five,"
          mat salleh ; (makin kebinggungan....)"Are you sick?" tanyanya lagi
          Ahmad     ;(alamak lepas six...seven lepas tu aku tak tau).Dia pun mencapai barangnya      dengan tergesa-gesa sambil berkata "Thank you...seven..." dan terus pergi.  

          Ibu moden

          Peranan ibu pada masa ini amat jauh berbeza jika kita bandingkan  peranan ibu pada masa dahulu.Kesukaran semasa ibu itu mengandung sampai ia melahirkan anak kedunia mungkin sama.Cuma sekarang ini ibu moden mempunyai kekangan waktu untuk bersama keluarga kerana kerjayanya tidak seperti ibu-ibu dulu yang kebanyakkannya suri rumah.
          Persolannya sekarang adakah cukup sekadar mampu untuk membayar orang lain menjaga anak membuatkan ibu moden ini bersikap 'lepas tangan'.Ramai juga ibu moden ini membiarkan sahaja pembantu rumah untuk menguruskan anak-anak kerana kesuntukkan masa.Maka terjadilah anak-anak yang pandai cakap melayu tapi dialek indon.Ibu moden kadang-kadang terlampau bersikap terbuka dengan anak-anak serta tidak memperdulikan kemana,dimana dan dengan siapa dia keluar?Bila terjadi sesuatu yang buruk barulah mereka sedar.
          Namun begitu masih ada lagi ibu-ibu moden ini megikuti cara orang-orang lama dalam membesar atau mendidik anak.Kesedaran yang tinggi dalam pendidikan agama ,segi pemakanan juga telah di ambil berat kerana sistem atau cara orang lama mendidik anak yang penuh adat sopan ,pantang larang terbukti boleh melahirkan anak yang cemerlang dan menghormati orang tua.

          Lelaki bertelanjang di bebaskan

          Satu perlakuan yang memang tidak sesekali ada pada manusia yang waras.Seorang pengembara yang suka bertelanjang telah di bebaskan oleh makhamah di Zurich Swiss.Dia yang telah di kenakan denda 100 franc dulu talah membawa kes nya kembali di makhamah .Dia berkata tiada undang -undang yang melarangnya berjalan dalam keadaan telanjang.Dia telah melakukan pengembaraan telanjang ini selama 2 tahun.
          Budaya dan pemikiran sonsang masyarakat yang mengatakan mereka maju dan bertamadun.

          Arkib Blog

           
          © borak kosong All Rights Reserved